search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 19:07
MENU CLOSE

Η γαλάζια kolotoumpa: Οι «λαθρομετανάστες» και «εισβολείς» έγιναν -ευτυχώς- άνθρωποι με δικαιώματα και χρήσιμοι στην οικονομία

17.12.2023 12:06
MAKRYGIANNIS

Ποιος να το περίμενε! Πολιτικοί που χάιδεψαν και σαγήνευσαν το ακροδεξιό και υπερσυντηρητικό κοινό, με ξενοφοβικά και ρατσιστικά κηρύγματα -ενίοτε κάνοντας τα στραβά μάτια ακόμα και στα δολοφονικά pushback- να υπεραμύνονται τώρα των δικαιωμάτων και της χρησιμότητας στην ελληνική οικονομία, που έχουν οι μετανάστες!

Ακούω πολιτικούς, που διακρίθηκαν για τον ακραίο, εξτρεμιστικό λόγο τους τα προηγούμενα χρόνια, εκφωνώντας χαρακτηρισμούς όπως «λαθρομετανάστες», «εισβολείς», «εποικισμός της χώρας» και άλλα απάνθρωπα και προσβλητικά, έξω ακόμα κι από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και τους διεθνούς δικαίου, να υιοθετούν τώρα άλλη ρητορική. Και να αποδέχονται ότι οι μετανάστες έχουν αναγνωρισμένα δικαιώματα, ότι δεν πρέπει ούτε να πνίγονται, ούτε να εκδιώχνονται αμέσως κακήν κακώς, αλλά να αντιμετωπίζονται με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται – να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου, να προστατεύονται και να μην χαρακτηρίζονται λαθρομετανάστες κι άλλα ελεεινά κι άθλια, που εκστόμιζαν οι «στρίγκλοι» που αναγκάζονται τώρα να γίνουν «αρνάκια».

Έχει ο καιρός γυρίσματα και ο… «λαϊκισμός»

Είναι μία kolotoumpa, εκεί που έλεγαν ότι «αυτοί θα μας αλλοιώσουν τον πολιτισμό» να λένε τώρα ότι πρέπει να καταγράφονται και να δηλώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα διάφορα τέτοια.

Κατ’ αναλογίαν, όπως έλεγαν σε όσους μιλούσαν με ευαισθησία για το προσφυγικό πρόβλημα «πάρτε τους σπίτι», τώρα μπορεί να τους πει κανείς «δουλέψτε εσείς στα χωράφια και στείλτε τα παιδιά σας να γίνουν ψυκτικοί και οικοδόμοι».

Κι επειδή είναι σαφές ότι ούτε θα πάνε μόνοι τους να μαζέψουν τις ελιές και τις φράουλες, ούτε θα στείλουν εύκολα τους κανακάρηδές τους να γίνουν υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί, το γύρισαν το τροπάρι.

Έχει ο καιρός γυρίσματα και ο… «λαϊκισμός» βλέπετε, – ο πραγματικός λαϊκισμός όμως, αυτός με το πραγματικά απάνθρωπο προσωπείο – έχει κοντά ποδάρια και προδίδεται γελοιοποιούμενος.

Προφανώς και η ρύθμιση που φέρνει τώρα η κυβέρνηση δεν είναι άπαξ.

Είναι το πρώτο βήμα για την αναγνώριση ενός τεράστιου προβλήματος.

Η οικονομία έχει ανάγκη από εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά χέρια.

Διακόσιες χιλιάδες μόνο στα κατασκευαστικά. Κι άλλους τόσους στον αγροτικό τομέα. Δείτε τι γίνεται στα εστιατόρια. Στα τουριστικά καταλύματα. Ευτυχώς, που υπάρχουν ξένοι εργάτες και εργαζόμενοι, αλλιώς θα μαράζωναν περιουσίες και ο τόποι.   

Και επειδή όταν «μιλάει» η οικονομία, όλες οι εθνικιστικές μεγαλοστομίες και τα υποκριτικά παραμερίζονται, η ρύθμιση αυτή θα έχει συνέχεια.

Θα έπρεπε να είναι ανάποδα. Να αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών και μετά οι ανάγκες της οικονομίας. Και να διευκολύνεται η ενσωμάτωσή τους. Διότι οι σύγχρονες κοινωνίες είναι «μικτές» και πολυπολιτισμικές – αποτελούνται δηλαδή από ανθρώπους όλων των φυλών, των χρωμάτων και των θρησκειών.

Αλλά ακόμα κι έτσι, ξεκινώντας από τις ανάγκες της οικονομίας, το να φτάνουμε στα δικαιώματα κατατρεγμένων ανθρώπων είναι ένα βήμα. Για μία κοινωνία, που ένα μέρος της είναι βαθιά ρατσιστικό, ξενοφοβικό και εθνικιστικό, ακόμα κι έτσι να γίνουν τα πράγματα είναι θετική εξέλιξη.

ΥΓ: Τουλάχιστον ο Σαμαράς είναι συνεπής. Τις ιδεολογικές και πολιτικές του καταβολές τιμά.

*Κι έμεινε μόνη η Άννα Διαμαντοπούλου να μιλάει για… μελαμψή Ευρώπη! Α, όχι μόνη της ακριβώς. Μαζί της και ο Βελόπουλος, ο Νατσιός, τέτοιοι…

Διαβάστε επίσης:

Η κρατική αδιαφορία γιγάντωσε τις εγκληματικές οργανώσεις

Το μέλλον της «μετα – Αριστεράς» και το «φαινόμενο» Στέφανου Κασσελάκη

Ποιος «σκοτώνει» το ποδόσφαιρο; Ποιος είναι ο πραγματικός «δολοφόνος» του αθλητισμού;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 19:05