search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:33
MENU CLOSE

Ανύπαρκτη η πρόληψη για το έγκαυμα στην Ελλάδα – Τρεις συγκλονιστικές ιστορίες εγκαυματιών

18.12.2023 09:53
egavmata

Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση φωτιάς για την αποφυγή ατυχημάτων; Ξέρουν τα παιδιά ότι στο καυτό λάδι δεν ρίχνουμε νερό; Έχετε μιλήσει στα παιδιά σας για την πρόληψη; Έχετε στο σπίτι σας τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσετε ένα ανάλογο περιστατικό;

Τραυματισμοί εγκαυμάτων συμβαίνουν πολύ συχνά στο σπίτι και δυστυχώς δεν έχουν τύχει της ανάλογης προσοχής, ούτε από την Πολιτεία ούτε από την κοινωνία. Η πρόληψη των εγκαυμάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Τα παραπάνω τονίστηκαν, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες SALVIA με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων που θεσπίστηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022.

Πρόκειται για τη μοναδική οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες στη χώρα μας που δημιουργήθηκε το 2021 με αφορμή τη φωτιά στο Μάτι Αττικής, την οποία στηρίζει και η Ελληνική Εταιρία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββάτο στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων κατά την οποία εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας του Πάνου Ζουλάκη με τον ομώνυμο τίτλο: «Έγκαυμα! Κάνοντας το «αόρατο» ορατό». 

Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως χρειάζεται δράση και αυτή περνάει μέσα από την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Τρεις συγκλονιστικές ιστορίες εγκαυματιών

Οι εγκαυματίες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και ζητούν ενίσχυση της πρόληψης, καλύτερη φροντίδα και πρόσβαση στις θεραπείες, εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων και στις τεχνικές αποθεραπείας που απαιτούνται μετά τη νοσηλεία.

Μέσα από την εικόνα και την προσωπική ιστορία του κάθε εγκαυματία, τονίζεται το δύσκολο και μακρύ ταξίδι της αποκατάστασης και αποστέλλεται το μήνυμα της πρόληψης το οποίο πρέπει να φτάσει παντού.

Στις παρακάτω τρεις ιστορίες αποτυπώνεται η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και ο Γολγοθάς αυτών των ανθρώπων για τη θεραπεία και αποκατάσταση.

1η Ιστορία: Η Αντριέλα νεαρό κορίτσι από το Βόλο υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν χρησιμοποίησε οινόπνευμα για να αναζωπυρώσει φωτιά για να ζεσταθεί.

Νοσηλεύθηκε 2 μήνες στη ΜΕΘ και 1 μήνα σε Μονάδα Εγκαυμάτων. Το μόνο που θυμάται από εκείνη την τραγική στιγμή είναι να ουρλιάζει, τον μπαμπά της να την τυλίγει σε μια συνηθισμένη κουβέρτα και να την πετάει στο χιόνι.

Δεν θέλει να γυρίσει στο Βόλο, οι δικοί της αναγκάστηκαν να την ακολουθήσουν στην Αθήνα καθώς χρειάζεται καθημερινή φροντίδα.

«Ο Θεός μου έδωσε δεύτερη ευκαιρία, ξέρω δεν θα είμαι αυτή που ήμουν, αλλά θα είμαι καλύτερη» λέει η Αντριέλα περιγράφοντας με ψυχραιμία την ιστορία της και συνεχίζει: «Επειδή φοράμε μάσκα και έχουμε ουλές δεν είμαστε για λύπηση, είμαστε ήρωες».

2η Ιστορία: Η Στέλλα Πλατάνου, το 2022 υπέστη σοβαρά εγκαύματα στα πόδια κατά τη χρήση ενός αποφρακτικού για σωληνώσεις που περίεχε 98% θεϊκό οξύ το οποίο αγόρασε από super market της γειτονιάς της, ενώ κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται η πώλησή του.

Δεν μπορεί να τρέξει μαραθώνιο όπως έκανε στο παρελθόν και τα παιδιά της ζητούν από τον ‘Αγιο Βασίλη «να φτιάξει τα πόδια της μαμάς τους». Η ίδια πιστεύει ότι θα τα καταφέρει να τερματίσει σε ένα μαραθώνιο.

3η Ιστορία: Ένα 5χρονο αγοράκι υπέστη εγκαύματα Β και Γ βαθμού στο 40% του σώματός του από καυτό λάδι στο σπίτι του. Την περιπέτειά του για την θεραπεία και αποκατάστασή του περιέγραψε η μαμά του φανερά συγκινημένη, λέγοντας «το αγοράκι μου είναι πολύ δυνατό», και εστιάζοντας στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων.

Τι πρέπει να γίνει

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών και η κάλυψη των σκευασμάτων από τον ΕΟΠΥΥ, έχουν υλοποιηθεί, «δεν είναι όμως αρκετά, αυτό που χρειάζεται είναι η ολιστική αντιμετώπιση του εγκαυματία» τόνισε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι 4 Μονάδες Εγκαυμάτων που υπάρχουν στο ΕΣΥ χρειάζονται οργάνωση και ενίσχυση με προσωπικό και δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει.

Μάλιστα πρόσφατα, όπως είπε, συστάθηκε επιτροπή για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης των Εγκαυμάτων στη χώρα.

Ο Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Οργάνωσης για το Έγκαυμα και τους Εγκαυματίες «Salvia» ανέφερε από την πλευρά του ότι η 16η Δεκεμβρίου, προβάλλει τον ισχυρό συμβολισμό ότι «είμαστε όλοι μαζί , εγκαυματίες, γιατροί, Πολιτεία, κοινωνία», με κοινό στόχο τη μείωση των εγκαυμάτων και τη βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΕΠΕΑΧ απηύθυνε και η Ειρήνη Γκαμάτση, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Salvia και στις προσπάθειες που γίνονται για τη θεραπεία των αντιμετώπιση των εγκαυματιών.

Διαβάστε επίσης

Είναι αγχωμένο το παιδί σου; Ποιες συμπεριφορές το «μαρτυρούν» – Ποιες φράσεις σου θα το βοηθήσουν

Καρδιά: 8 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε

«Καμπανάκι» ECDC: Σε έξαρση οι λοιμώξεις του αναπνευστικού σε ενήλικες και παιδιά – Να προετοιμάζονται επείγοντα και ΜΕΘ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:25