search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:15
MENU CLOSE

Νεκρό 8χρονο αγόρι από στρεπτόκοκκο στο «Αγλαΐα Κυριακού» – Το ιατρικό ανακοινωθέν, «έγινε ανάνηψη, αλλά υπέστη καρδιακή ανακοπή»

20.12.2023 18:34
aglaia_KURIAKOU

Σοκ από τον θάνατο ενός 8χρονου αγοριού που «έσβησε» στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, όπου μεταφέρθηκε χθες τα ξημερώματα με υψηλό πυρετό και πονόλαιμο και εξέπνευσε τρεις ώρες αργότερα, καθώς υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του παιδιατρικού νοσοκομείου, τα ξημερώματα της Τρίτης, το αγόρι υποβλήθηκε σε τεστ για στρεπτόκοκκο, το οποίο βγήκε θετικό, ενώ λόγω της βαρύτητας της κατάστασής του, οδηγήθηκε, αμέσως, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμπτώματα είχαν εκδηλωθεί, τρεις ημέρες, νωρίτερα, αλλά η κατάσταση του παιδιού παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, τα ξημερώματα της τέταρτης ημέρας.

Η ανακοίνωση από το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού:

Αγόρι, 8 ετών, ελληνικής καταγωγής, προσήλθε στην εφημερία στις 18.12.2023, ξημερώματα 19.12.2023, 04:00, στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου, με ΙΧ, συνοδευόμενο από τους γονείς του, από την περιοχή των Δυτικών Προαστίων. Παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού shock με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου. Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση τριπλού αντιβιοτικού σχήματος στα Εξωτερικά Ιατρεία και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Διασωληνώθηκε και υποστηρίχθηκε το κυκλοφορικό σύστημα με 3 ινότροπα. Χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη. Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44. Αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για ανάδειξη πιθανού μικροβιακού παράγοντα. Θα διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει: «Ένα αγόρι 8 ετών, στις 5 π.μ., συνοδεία των γονέων του επισκέφθηκε με υψηλό πυρετό το εφημερεύον παιδιατρικό νοσοκομείο. Του εγινε τεστ και ήταν θετικό στο στρεπτόκοκκο. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό έκαναν τα πάντα. Διεκομίσθη αμέσως για νοσηλεία στη ΜΕΘ. Η επιδείνωση ραγδαία. Το πρωί κατέληξε. Μεγάλη προσοχή λοιπόν οι γονείς και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Μάλιστα, ο ίδιος – σε σχετικές δηλώσεις του στην εκπομπή «Live News» του MEGA – είπε για το θέμα: «Χθες τα ξημερώματα, προσήλθε ένα παιδάκι με τους γονείς του, 8 ετών αγόρι, στο “Αγλαΐα Κυριακού” που εφημέρευε. Αμέσως οι γιατροί έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια, του έκαναν στρεπ τεστ, ήταν θετικό, με πονόλαιμο και υψηλό πυρετό. Έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν, το πήγαν στη ΜΕΘ και μετά από τρεις ώρες κατέληξε. Θέλει προσοχή από τους γονείς, χειμώνας είναι, γιορτές είναι. Θέλει και οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας. Είναι κρίμα να χάνουμε παιδάκια από στρεπτόκοκκο, αν είναι στρεπτόκοκκος, γιατί θα γίνει τεστ».

Ο στρεπτόκκοκος είναι ένα βακτήριο το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια πρόκλησης φαρρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας στα παιδιά, κάτω των δέκα ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη λοίμωξη, ενώ η διεισδυτική μορφή της νόσου, (σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών), μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, καθώς εξελίσσεται ταχύτατα.

Ωστόσο, η διάγνωση της ασθένειας μπορεί να τεθεί, άμεσα, με την έγκαιρη διενέργεια του στρεπτ τεστ, ενώ με τη χορήγηση αντιβιοτικού αντιμετωπίζεται, αποτελεσματικά.

Τα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία στους γονείς είναι ο υψηλός πυρετός, που «επιμένει», ο πονόλαιμος, η εκδήλωση εξανθήματος, αλλά, κυρίως η εικόνα καταπόνησης που παρουσιάζει το άρρωστο παιδί.

Η επιτήρηση των λοιμώξεων από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ξεκίνησε, πριν από περίπου δέκα μήνες, μετά την καταγραφή ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού θανάτων παιδιών, κάτω των δέκα ετών, στις αρχές του 2023, σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία και η Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση στους δρόμους: «Στα κόκκινα» Κηφισός, Κηφισίας και Αττική Οδός – Μποτιλιάρισμα και στο κέντρο

Ασπρόπυργος: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 17χρονος – Ακόμα δύο άτομα αναζητά η ΕΛ.ΑΣ.

Δωρόσημο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01