search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:45
MENU CLOSE

Φλωρίδης: Κοινωφελής εργασία αντί για φυλακή για ποινές έως 2 έτη – Βραχιολάκι αντί περιοριστικών μέτρων

21.12.2023 16:26
filakes korydallou 765- new

Πρόγραμμα μετατροπής της ποινής φυλάκισης έως 2 έτη σε κοινωφελή εργασία σε δημόσιους οργανισμούς παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσιάστηκε η διαδικασία εφαρμογής, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, της παροχής Κοινωφελούς Εργασίας.

Με την υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αφενός μεν, ρυθμίζεται το πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για την παροχή κοινωφελούς εργασίας από ενήλικες, είτε ως κύρια είτε ως εναλλακτική ποινή, αφετέρου δε, εισάγονται καινοτόμες πρακτικές και χρήσιμα εργαλεία που αποβλέπουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του θεσμού.

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», το οποίο ήδη έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, η Πολιτεία στοχεύει στον περιορισμό της κυρίαρχης μικρομεσαίας εγκληματικότητας, με ταυτόχρονη καταπολέμηση της ατιμωρησίας, προκρίνοντας την έκθεση των ποινών, είτε μερικά είτε συνολικά.

Κοινωφελής εργασία για ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη

Αναλυτικά, προβλέπεται, για τις ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα δύο έτη, η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας και ύστερα από αίτησή του καταδικασθέντος εκτός αν το δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων.

Για κάθε μέρα φυλάκισης αντιστοιχούν 2 ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς ο καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία 600 ωρών.

Παράλληλα, διευρύνεται πλέον ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δικαιοσύνης μέσα από τη λειτουργία πρότυπης ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία καταχωρούνται οι φορείς που θα απασχολούν καταδικασθέντες σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Ειδικότερα, η ψηφιακή πλατφόρμα με συνεχή και αδιάκοπη ενημέρωση θα παρέχει στους εισαγγελείς εκτέλεσης ποινών και στους επιμελητές κοινωνικής αγωγής σαφή και πλήρη εικόνα για τα στοιχεία του κάθε φορέα και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που παρέχονται με αναλυτική περιγραφή του.

Πώς θα κυλά η διαδικασία

Στην πράξη λοιπόν μόλις καταστεί εκτελεστή δικαστική απόφαση που επιβάλλει την κοινωφελή εργασία, κοινοποιείται στον αρμόδιο εισαγγελέα. Εκείνος δημιουργεί ατομικό φάκελο του καταδικασθέντος στον οποίο καταχωρούνται τα απαραίτητα έγγραφα καθώς επίσης τον καλεί και σε επικοινωνία δια ζώσης προκειμένου μέσω προσωπικής συνεντεύξεις να ληφθεί το κοινωνικό ιστορικό του και να αξιολογηθούν τα προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε η πρόταση επιλογής του φορέα από τον αρμόδιο επιμελητή κοινωνικής αρωγής να είναι κατάλληλη και εξατομικευμένη.

Στη συνέχεια θα συντάσσεται σχετική έκθεση μέσω της φόρμας της ψηφιακής εφαρμογής που υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Ο τελευταίος αν συμφωνεί παραγγέλλει την εκτέλεση της απόφασης επιλέγοντας τον φορέα και ορίζοντα στο χρόνο έναρξης της παροχής εντός του χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την παραγγελία.

Μετά υπογράφεται συμφωνητικό μεταξύ του καταδικασθέντος και του φορέα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παροχής κοινωφελούς εργασίας διασφαλίζεται η συνεπής και αδιάλειπτη παροχή της μέσα από την τήρηση παρουσιολογίου αλλά και με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που πραγματοποιούν οι εποπτεύοντες επιμελητές κοινωνικής αρωγής. Μετά την ολοκλήρωση της κοινωφελούς εργασίας θα υποβάλλεται αναφορά ολοκλήρωσης στον εισαγγελέα του τρόπου εκτέλεσης.

Σε περίπτωση που η παροχή εργασίας αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς ειδοποιείται εισαγγελέας, ο οποίος μπορεί ανάλογα με τη βαρύτητα της παραβίασης να ανακαλέσει το ευεργέτημα και να παραγγείλει την πραγματική έκθεση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα.

«Βραχιολάκι» αντί περιοριστικών όρων μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Επίσης, τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, δηλαδή το γνωστό «βραχιολάκι» εξετάζουν να εφαρμόσουν αντί των περιοριστικών όρων της εμφάνισης στα αστυνομικά τμήματα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μετά τις πρόσφατες περιπτώσεις του «δράκου των Εξαρχείων», αλλά και του 17χρονου Ρομά που συνελήφθη για τη θανατηφόρα καταδίωξη στην Ασπρόπυργο, οι οποίοι αμφότεροι είχαν σπάσει τους περιοριστικούς όρους και συνέχιζαν να παρανομούν, τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν να χρησιμοποιείται το «βραχιολάκι», ώστε να μπορούν να εντοπίζονται άμεσα.

Το κόστος θα επιβαρύνει τον ίδιο τον κατηγορούμενο, είπε ο κ. Φλωρίδης και για όσους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα έξοδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απηύθυνε το μήνυμα, «μην εγκληματείτε, δεν είναι υποχρεωτικό».

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί ο τρόπος που  θα γίνεται η επίβλεψη των καταδικασθέντων σε κοινωφελή εργασία, όταν μέχρι τώρα οι φορείς, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να απασχολήσουν καταδικασθέντες είναι 339, οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας, ενώ οι Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής, που έχουν οριστεί, για να επιβλέπουν έναν προς έναν τους καταδικασθέντες, στην Αθήνα είναι μόνον 13.

Διαβάστε επίσης:

Φορολοταρία Χριστουγέννων: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τις 100.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε

Υπόθεση Όλιβερ: Εμπλέκουν τον επιχειρηματία Καπλάνη – «Δεν έχω καμία σχέση» δηλώνει ο ίδιος

Παγκράτι: Εξαφανίστηκε και δεύτερη 16χρονη – Ενεργοποιήθηκε το missing alert

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:35