search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:12
MENU CLOSE

Πολυεθνική δύναμη κατά της απειλής των Χούθι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2313
21/12/2023
21.12.2023 06:12
houthis

Στις 21 Νοεμβρίου 2023, στο άρθρο με τίτλο «Η ασύμμετρη περιφερειακή απειλή των Χούθι», μεταξύ άλλων είχαμε επισημάνει ότι το κίνημα των Ζαϊντί σιιτών Χούθι της Υεμένης διεξήγαγε επιθετικές ενέργειες σε συντονισμό με τους υπόλοιπους σιίτες συμμάχους της Τεχεράνης (Άξονας Αντίστασης) στο Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο, προκειμένου να διακοπεί η διεξαγωγή της χερσαίας εκκαθαριστικής επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπρόσθετα, η χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι Χούθι, όπως βαλλιστικών βλημάτων εδάφους – εδάφους, αντιπλοϊκών βλημάτων, βλημάτων Cruise, οπλισμένων UCAVs κ.λπ., είχε χαρακτηριστεί ως «μείζων απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και την παγκόσμια ναυτιλία».

Απειλή κατά της παγκόσμιας ναυτιλίας

Έκτοτε έλαβε χώρα μια σειρά γεγονότων που σχεδόν καθημερινά επιβεβαίωναν τη σοβαρότητα της απειλής κατά της παγκόσμιας ναυτιλίας, η οποία αναδυόταν στα στενά του Bab-el-Mandeb (ετησίως διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, το 10% του πετρελαίου και το 8% του LNG) της νότιας Ερυθράς Θάλασσας, όπως:

● Η πρώτη επίθεση των Χούθι, στις 19 Οκτωβρίου, με πέντε βλήματα Cruise (παραλλαγή του ιρανικού βλήματος Quds-3, με βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων) και 30 UCAVs. Τέσσερα από τα βλήματα Cruise και 15 από τα UCAVs αναχαιτίστηκαν από το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Carney», το οποίο έχει αναπτυχθεί στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα, ενώ άλλο ένα βλήμα Cruise φέρεται να αναχαιτίστηκε από μια συστοιχία αντιβαλλιστικών βλημάτων Patriot, που τον Μάρτιο του 2015 οι ΗΠΑ προμήθευσαν τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να απωθήσει τους Χούθι στην περιοχή της βόρειας Υεμένης.

● Στις 16 Νοεμβρίου 2023, ένεκα της υπαρκτής ασύμμετρης απειλής των Χούθι, η διεθνής κοινοπραξία για τη διατήρηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, International Maritime Security Construct (IMSC), εξέδωσε προειδοποίηση για την εμπορική ναυτιλία και τα πλοία που πλέουν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι προσεγγίσεις στα στενά του Bab-el-Mandeb συνεχίζουν να αποτελούν περιοχή ανησυχίας… Όταν επιλέγετε διαδρομές, προσανατολιστείτε στη μέγιστη εφικτή απόσταση από τα ύδατα της Υεμένης… Συστήνεται η νυκτερινή θαλάσσια μεταφορά, όταν είναι δυνατόν…».

● Στις 19 Νοεμβρίου 2023, νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας, οι αντάρτες Χούθι, με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου και μερικών μικρών ταχύπλοων σκαφών, κατέλαβαν το εμπορικό πλοίο «Galaxy Leader» με σημαία Μπαχάμες, νηολογημένο σε βρετανική εταιρεία, ποσοστό της οποίας ανήκει στον Ισραηλινό μεγιστάνα Αβραάμ Ουνγκάρ. Το πλοίο έπλεε από την Τουρκία προς την Ινδία και είχε ναυλωθεί από την ιαπωνική εταιρεία Nippon Yusen KK. Μετά το «Galaxy Leader», ακόμη 11 εμπορικά πλοία δέχθηκαν επιθέσεις από τους Χούθι, γεγονός που επιβεβαίωνε ότι συνιστούσαν μείζονα απειλή κατά της παγκόσμιας ναυτιλίας.

● Το πρωί της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου υπήρξε εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου έως και 6,9%, ως αποτέλεσμα της πειρατικής τους δραστηριότητας, διαμορφώνοντας την τιμή της μεγαβατώρας στα 47,42 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, που είναι κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στην πορεία τους προς την Ευρώπη διέρχονται από τα στενά Bab-el-Mandeb. Πάντως, παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, την ακατάπαυστη επιθετική δραστηριότητα των Χούθι και τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ+ για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου, η τιμή του μαύρου χρυσού κινείται πτωτικά – περί τα 78 δολάρια το βαρέλι η τιμή του brent στις 19 Δεκεμβρίου – κυρίως εξαιτίας της υπερπροσφοράς από συγκεκριμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες (Βενεζουέλα, Ιράν, Βραζιλία, Γουιάνα, κ.λπ.).

● Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει θορυβήσει πλέον τις μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και υδρογονανθράκων, γεγονός που τις αναγκάζει να ανακοινώνουν την αναστολή των μεταφορών από την Ερυθρά Θάλασσα και να αναζητούν άλλες επιλογές. Πράγματι, στις 15 Δεκεμβρίου, ο δανέζικος ναυτιλιακός όμιλος A.P. Moller – Maersk ανακοίνωσε την αναστολή της διέλευσης των πλοίων του από την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς την προηγούμενη ημέρα το πλοίο «Maersk Gibraltar» έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης. Την ίδια ημέρα, η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων Hapag – Lloyd ανακοίνωσε ότι προσανατολίζεται να διακόψει τις διελεύσεις των πλοίων της από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Επίσης, στις 18 Δεκεμβρίου, η βρετανο-πορτογαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BP ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα, λόγω της επιθετικής δραστηριότητας των Χούθι. Την ίδια απόφαση έλαβαν και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Mediterranean Shipping Company (MSC), η CMA CGM, η Evergreen κ.ά.

Συνδυασμένη Διακλαδική Δύναμη Κρούσης 153

Η επιθετική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών των σιιτών Υεμενιτών έχει περιπλέξει τη διαμεσολάβηση για τον τερματισμό της δεκαετούς σύγκρουσής τους με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Υεμένης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και έχει αυξήσει την πιθανότητα επιστροφής τους στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις (Foreign Terrorist Organizations – FTOs). Να θυμίσουμε ότι, στις αρχές του 2021, οι Αμερικανοί αφαίρεσαν τους Χούθι από τη λίστα των FTOs, καθότι ο χαρακτηρισμός τους ως τρομοκρατικής οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε επί κυβέρνησης Τραμπ, εμπόδισε τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης στον μακροχρόνιο εμφύλιο της Υεμένης.

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιθέσεις κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στις 18 Δεκεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, αρχικά ανεπίσημα, ανακοίνωσε τη σύσταση πολυεθνικής δύναμης και τη διεξαγωγή της επιχείρησης Prosperity Guardian, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία (αρκετές ακόμη χώρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, αλλά προτιμούν να μην κατονομάζονται στα ΜΜΕ).

Ορισμένες από αυτές τις χώρες θα διεξάγουν κοινές περιπολίες, ενώ άλλες θα παρέχουν υποστήριξη πληροφοριών στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Η αποστολή θα συντονιστεί από την ήδη υπάρχουσα Συνδυασμένη Διακλαδική Δύναμη Κρούσης 153 (Combined Task Force 153), η οποία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2022 για τη βελτίωση της ναυτιλιακής ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, τα στενά Bab El-Mandeb και τον Κόλπο του Άντεν. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση κατά των επιθέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, οι Χούθι συνεχίζουν να προκαλούν και να εμφανίζονται ανένδοτοι, καθώς ο αξιωματούχος των ανταρτών Μοχάμεντ Αλ-Μπουχάιτι, μέσω της πλατφόρμας X διαβεβαιώνει: «Ακόμα κι αν η Αμερική καταφέρει να κινητοποιήσει τον κόσμο ολόκληρο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μας δεν θα σταματήσουν…».

* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής ([email protected])

Διαβάστε επίσης:

Αδιανόητη γυναικοκτονία στην Ινδία: Έσφαξε την γυναίκα του γιατί άργησε να σερβίρει το τσάι

DW: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία της ΕΕ για τη Μετανάστευση

Κυβερνητική κρίση στη Γαλλία με αφορμή την σύμπραξη Μακρόν και Λε Πεν για το μεταναστευτικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:12