search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:20
MENU CLOSE

Κυβερνητική κρίση στη Γαλλία με αφορμή την σύμπραξη Μακρόν και Λε Πεν για το μεταναστευτικό

20.12.2023 13:55
gallia krisi

Κυβερνητική κρίση ξέσπασε στην Γαλλία, καθώς η έγκριση του νόμου για την αυστηροποίηση της πολιτικής στο προσφυγικό, σε συνεργασία του κόμματος του προέδρου Μακρόν με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, προκάλεσε ρήγμα στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Για να περάσει το νομοσχέδιο από την βουλή περιελήφθησαν αρκετές από τις θέσεις της ακροδεξιάς, κάτι που επέτρεψε στην Μαρίν Λε Πεν να μιλήσει για «ιδεολογική νίκη».

Μεταξύ των «αμέτρητων συμβιβασμών» που – κατά την LeMonde-  έκανε ο πρόεδρος Μακρόν είναι η αποδοχή της αξίωσης της Λε Πεν για απώλεια της γαλλικής υπηκοότητας στα άτομα που έχουν διπλή υπηκοότητα και καταδικάζονται από δικαστήρια για διάφορα αδικήματα.  

«Τι δεν σας αρέσει με το νομοσχέδιο», ρωτούσε εμφανώς εκνευρισμένος ο Εμανουέλ Μακρόν τους ηγέτες της πλειοψηφίας, που μάζεψε χθες  στα Ηλύσια. Τελικά έπεισε τους περισσότερους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, μαζί με τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος της Λε Πεν, αλλά από τη διαδικασία βγήκε σοβαρά τραυματισμένη η κυβερνώσα παράταξη, με τον υπουργό Υγείας Ορελιέν Ρουσό να ανακοινώνει ότι θα παραιτηθεί.

Ήταν τέτοια η πίεση που άσκησε η Λε Πεν, ώστε ο Εμανουέλ Μακρόν βλέποντας το νομοσχέδιο να απορρίπτεται την περασμένη εβδομάδα, υπέκυψε στον εκβιασμό της ακροδεξιάς και το ξανάφερε στη βουλή κάνοντας αρκετές αλλαγές, καθιστώντας πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με το νέο νόμο καθίσταται πλέον σχεδόν αδύνατο για τους μετανάστες να φέρνουν στην Γαλλία μέλη των οικογενειών τους και επιβραδύνει τις διαδικασίες για να αποκτήσουν δικαίωμα στην κοινωνική πολιτική. Μία από τις αλλαγές που έγιναν, κατόπιν πιέσεων της Λε Πεν, είναι ότι οι ξένοι που βρίσκονται νόμιμα στη Γαλλία αλλά δεν εργάζονται, θα κληθούν να αποδείξουν ότι κατοικούν στη χώρα για πέντε χρόνια, ή ότι έχουν αποδεδειγμένα επαγγελματική απασχόληση διάρκειας 30 μηνών, για να έχουν δικαίωμα στην επιδόματα για τις οικογένειες και την στέγη.

«Αυτός είναι ο δικός μας νόμος», είπε θριαμβολογώντας ο Ερίκ Σιοτί, ηγέτης του δεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ η Λε Πεν μίλησε για «ιδεολογικό θρίαμβο».

Από την πλευρά της κεντροαριστεράς και της αριστεράς ο Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε ομοβροντία επικρίσεων γιατί υπέκυψε στις πιέσεις της ακροδεξιάς.

Ο νέος γαλλικός νόμος ανέδειξε τα προβλήματα στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, με 27 βουλευτές να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και άλλοι 32 να απέχουν- συνολικά το ένα τέταρτο των βουλευτών που στηρίζουν τον Μακρόν.

Ο υπουργός Υγείας, Ορελιέν Ρουσό, που πέρασε από τη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε στη Le Monde ότι θα παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε, ενώ σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο και άλλοι υπουργοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση.

Είναι τόσο αμφιλεγόμενες κάποιες από τις διατάξεις του νέου νόμου, ώστε η πρόεδρος της κάτω βουλής, Γιαέλ Μπράουν –Πιβέ παραδέχτηκε πως «ορισμένα μέτρα στο νομοσχέδιο με έκαναν να αισθανθώ αρκετά άβολα».

Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν το νέο νόμο ως έναν από τους πιο σκληρούς για το μεταναστευτικό/προσφυγικό στην Γαλλία εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης:

Γυναικοκτονία στην Ιταλία: Στα χέρια της αστυνομίας ο δολοφόνος της Βανέσα Μπαλάν (photos/videos)

ΕΕ: Ιστορική συμφωνία για μεταναστευτικό και άσυλο

Ταξίδι στο «μικρό Παρίσι», την πόλη Νανσί (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48