search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:17
MENU CLOSE

Το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» θα επιχειρήσει να ανελκύσει η Κολομβία

21.12.2023 23:43
galleon San Jose

Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε την Πέμπτη ότι θα προσπαθήσει να ανελκύσει όσα αντικείμενα μπορεί από το ναυάγιο του 1708 της γαλέρας Σαν Χοσέ, που πιστεύεται ότι περιέχει ένα φορτίο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ναυάγιο 300 ετών, που συχνά αποκαλείται «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων», προκαλεί διαμάχες, επειδή είναι ταυτόχρονα αρχαιολογικός και οικονομικός θησαυρός.

Ο υπουργός Πολιτισμού Χουάν Ντέιβιντ Κορέα δήλωσε ότι οι πρώτες προσπάθειες θα γίνουν μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, ανάλογα με τις συνθήκες των ωκεανών στην Καραϊβική. Ο Κορέα υποσχέθηκε ότι θα συσταθεί μια επιστημονική αποστολή.

«Αυτό είναι ένα αρχαιολογικό ναυάγιο, όχι ένας θησαυρός», είπε ο Κορέα μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς να γίνουμε μια χώρα στην πρώτη γραμμή της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας».

Το Σαν Χοσέ ήταν μια παλιά ισπανική γαλέρα – ένα μεγάλο σκάφος με τεράστια πανιά και πολλά καταστρώματα, που βυθίστηκε από τους Βρετανούς τον Ιούνιο του 1708.

Μετέφερε θησαυρό στον βασιλιά της Ισπανίας για να πληρώσει για τον πόλεμο του εναντίον των Βρετανών.

Οι ειδικοί στη θάλασσα πιστεύουν ότι το πλοίο θα μπορούσε να τους πει περισσότερα για την πολιτική και κοινωνική ζωή εκείνη την εποχή στις αρχές του 1700.

Πιστεύεται ότι το πλοίο μετέφερε θησαυρό που συγκεντρώθηκε σε διάστημα έξι ετών, συμπεριλαμβανομένων σμαραγδιών και 11 εκατομμυρίων χρυσών νομισμάτων. Γι’ αυτό ονομάστηκε «Άγιο Δισκοπότηρο των ναυαγίων» – λόγω του φορτίου του.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο έχει θέσει την ανάκτηση του ναυαγίου ως προτεραιότητα πριν από τη λήξη της θητείας του ως επικεφαλής το 2026.

«Ο πρόεδρος μας είπε να επιταχύνουμε τον ρυθμό μας», δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας Χουάν Ντέιβιντ Κορέα.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει» τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει ο Μακρόν

Πράγα: Ο δράστης ίσως να σκότωσε πριν από μέρες έναν άνδρα κι ένα μωρό σε δάσος, λέει η αστυνομία

Πυροβολούσε όποιον κινούνταν ο μακελάρης της Πράγας – Νέο βίντεο ντοκουμέντο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:14