search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:03
MENU CLOSE

Ουκρανία: Οι λόγοι καθήλωσης της αντεπίθεσης του Κιέβου

22.12.2023 13:56
ukraine_army_new

Έξι μήνες αφότου η Ουκρανία εξαπέλυσε την θερινή αντεπίθεση με σκοπό να ανακτήσει εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι στα ανατολικά της χώρας, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν κάνει ελάχιστα βήματα απέναντι στους Ρώσους.

Οι ρωσικές αμυντικές γραμμές, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες και πιο ισχυρές που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τελικά αποδείχτηκε ότι αντέχουν και οι προσδοκίες των Ουκρανών ότι θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν εδάφη μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας αποδείχτηκαν φρούδες.

Στη διάρκεια του χειμώνα εκτιμάται ότι θα παγώσουν οι επιχειρήσεις, εκτός εάν η Ρωσία αποφασίσει να εξαπολύσει μία νέα επίθεση για να αποσπάσει περισσότερα εδάφη από την Ουκρανία.

Οι λόγοι για τους οποίους απέτυχε η ουκρανική αντεπίθεση

1. Οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι του Κιέβου, ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, πρότειναν στην Ουκρανία να εξαπολύσει επίθεση στον άξονα της Ζαπορίζια, αναπτύσσοντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις με στόχο να φτάσει στη Μελιτόπολη και να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού από την Ρωσία στην Κριμαία μέσω των κατειλημμένων εδαφών. Αυτή η γραμμή ανεφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για τους Ρώσους για τη μεταφορά στρατιωτών και πυρομαχικών.

Όμως η Ουκρανία επέλεξε μία στρατηγική με στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μεγάλων απωλειών. Αντί να επικεντρώσει την αντεπίθεση στη Ζαπορίζια, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν συγχρόνως επιθέσεις σε διάφορα σημεία του μετώπου. Οι ουκρανικές δυνάμεις τελικά χωρίστηκαν σε τρεις άξονες και δεν κατάφεραν να σπάσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων. 

2. Επιπλέον ο χρόνος που επιλέχτηκε από τους Ουκρανούς για να εξαπολύσουν την αντεπίθεσή τους έπαιξε κρίσιμο ρόλο, αφού η Ρωσία είχε στη διάθεσή της χρόνο για να ενισχύσει την πρώτη γραμμή, ιδιαίτερα στη Ζαπορίζια. Η Ουκρανία προετοιμαζόταν μήνες για να αρχίσει την αντεπίθεση, μεταφέροντας δυτικά οπλικά συστήματα, εκπαιδευμένους στρατιώτες και επανεξετάζοντας τις στρατηγικές επιλογές. Στο διάστημα αυτό οι Ρώσοι άνοιξαν χαρακώματα, έκαναν ναρκοθετήσεις και ενίσχυσαν τις αμυντικές θέσεις τους.

3. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, τις οποίες ανέλυσε ο Μπρέιντι Άφρικ του American Enterprise Institute, οι Ρώσοι έχουν μία ιδιαίτερα συγκροτημένη αμυντική στρατηγική. Μιλώντας στο Reuters ο Άφρικ επισήμανε ότι οι ρωσικές οχυρώσεις μεταξύ της πρώτης γραμμής του μετώπου και του Τοκμάκ είναι πυκνές και σε διαβαθμίσεις, περιλαμβάνοντας ορύγματα που παρεμποδίζουν τις μετακινήσεις οχημάτων, διάφορα εμπόδια, θέσεις μάχης και στρατηγικής σημασίας ναρκοπέδια σε δασώδεις περιοχές και σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν νότια. Επιπλέον όπου τα εδάφη είναι πεδινά, οι Ουκρανοί χάνουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, αφού κάθε κίνηση εντοπίζεται αμέσως.

Η αποναρκοθέτηση αποδείχτηκε μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση για τους Ουκρανούς, που τους κόστισε σε άνδρες, σε χρόνο και σε εξοπλισμό.  Όταν οι Ουκρανοί επιχείρησαν να καθαρίσουν το έδαφος από τις νάρκες, δέχτηκαν επίθεση τα τανκς και τα οχήματα από τους Ρώσους, με συνέπεια να καθηλωθούν και οι άνδρες που ακολουθούσαν. Έτσι οι Ουκρανοί βρέθηκαν στη ζώνη βολής του ρωσικού πυροβολικού, αδύναμοι να ελιχθούν ανάμεσα σε κατεστραμμένα οχήματα, που βρίσκονταν μάλιστα μέσα σε ναρκοπέδια.

4. Σύμφωνα με τον Άφρικ, η περιορισμένη πρόοδος των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή αντικατοπτρίζει και την έλλειψη οχυρωματικών έργων από τη δική τους πλευρά. Ύστερα από έξι μήνες σκληρών μαχών η Ουκρανία κατάφερε να διεισδύσει μόλις 7,5 χιλιόμετρα στα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, φτάνοντας σε ένα σημείο μέχρι το χωριό Ρομπότινε. Παρόλο που καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τις απώλειες, είναι βέβαιο- όπως γράφει το Reuters – ότι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες σε άνδρες και σε πυρομαχικά και εξοπλισμό. Στρατιωτικός αναλυτής δήλωσε στο Reuters ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζουν προβλήματα με ελλείψεις βλημάτων πυροβολικού και έχουν παγώσει τις επιχειρήσεις τους.

Οι αμυντικές γραμμές των Ρώσων αποτελούνται από στατικά εμπόδια που έχουν στηθεί για να εμποδίζουν την προώθηση τανκς, δίκτυα χαρακωμάτων και σηράγγων, καμουφλαρισμένες συστοιχίες πυροβολικού, αρμάτων μάχης και κέντρων διοίκησης. Κι όλα αυτά υποστηρίζονται από μονάδες πυροβολικού των Ρώσων σε μία δεύτερη γραμμή άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο: Μάγισσες, κόκκινα εσώρουχα και τηγανιτές…κάμπιες (Videos)

Πράγα: «Όταν βγήκαμε από την αίθουσα υπήρχε παντού αίμα» – Παγκόσμιο σοκ από το μακελειό, εθνικό πένθος στην Τσεχία (photos/videos)

ΗΠΑ: Προκλητική αθώωση τριών αστυνομικών για τον φόνο άοπλου αφροαμερικανού – Οι ομοιοτητες με τη δολοφονία Φλόιντ (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:58