search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:35
MENU CLOSE

Πράγα: «Όταν βγήκαμε από την αίθουσα υπήρχε παντού αίμα» – Τεράστιο οπλοστάσιο είχε ο δράστης – Εθνικό πένθος στην Τσεχία (photos/videos)

22.12.2023 13:52
praga_makelio_slider

Άγνωστο παραμένει το κίνητρο του Ντέιβιντ Κόζακ ο οποίος την Πέμπτη διέπραξε τη φονικότερη επίθεση των τελευταίων ετών στην Τσεχία καθώς από τα πυρά του έπεσαν νεκροί 13 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, ο απολογισμός της χθεσινής πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα είναι 14 νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη της επίθεσης. Δεν υπάρχουν ξένοι μεταξύ των νεκρών, ανακοίνωσε ο τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούζαν στην Τσεχική Τηλεόραση.

Ταυτοποιήθηκαν οι νεκροί

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης, αυτοκτόνησε, αφού πυροβόλησε και σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε 25 στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

Η τσεχική αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τους νεκρούς και συνεχίζει να ερευνά τους χώρους του Πανεπιστημίου, δήλωσε ο Ράκουζαν.

Ολα τα θύματα σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου του Πανεπιστημίου. Ορισμένοι από τους νεκρούς ήταν συμφοιτητές του δράστη.

Η αστυνομία γνωστοποίησε χθες πως ο 24χρονος, ο οποίος είχε άδεια οπλοφορίας και καθαρό ποινικό μητρώο, ήταν φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Τεράστιο οπλοστάσιο και εμπλοκή σε άλλες δολοφονίες

Η αστυνομία είπε ακόμη πως ο δράστης είχε σκοτώσει τον πατέρα του σε κατοικία έξω από την Πράγα, πριν μεταβεί στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, Μάρτιν Βόντρασεκ , η αστυνομία άρχισε να αναζητεί τον φοιτητή πριν από την επίθεση, αφότου ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός στο χωριό Χόστουν, δυτικά της Πράγας.

Ο δράστης «έφυγε για την Πράγα δηλώνοντας ότι θέλει να αυτοκτονήσει», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας αρνούμενος να επιβεβαιώσει ότι ο 24χρονος σκότωσε όντως τον πατέρα του.

Η αστυνομία ερεύνησε κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο δράστης επρόκειτο να παρουσιασθεί για μάθημα, αλλά εκείνος κατευθύνθηκε τελικά στο γειτονικό κεντρικό κτίριο της Σχολής στο ιστορικό κέντρο της Πράγας.

Ο Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε επίσης ότι η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο ίδιος δράστης είχε σκοτώσει έναν νεαρό και την κόρη του στο καροτσάκι της καθώς έκαναν βόλτα σε δάσος των ανατολικών προαστίων της Πράγας στις 15 Δεκεμβρίου.

Η έρευνα βρισκόταν σε αδιέξοδο μέχρι τη στιγμή που τα στοιχεία που βρέθηκαν στο Χόστουν επέτρεψαν την σύνδεση των δύο εγκλημάτων.

Ο δράστης της επίθεσης, μέχρι χθες άγνωστος στην αστυνομία, είχε στην κατοχή του «τεράστιο οπλοστάσιο και πυρομαχικά» και η ταχεία αντίδραση της αστυνομίας πρόλαβε μεγαλύτερη σφαγή δήλωσε επίσης ο Βόντρασεκ.

«Έψαχνε από αίθουσα σε αίθουσα»

Νέες μαρτυρίες που έρχονται στο φως αναφέρουν ότι ο 24χρονος φοιτητής έψαχνε πόρτα-πόρτα στις αίθουσες της σχολής προκειμένου να ανακαλύψει περισσότερα θύματα.

«Έψαχνε από αίθουσα σε αίθουσα για να δει αν υπάρχουν άνθρωποι για να πυροβολήσει. Κλειδώσαμε την πόρτα της αίθουσας πέντε λεπτά πριν να προσπαθήσει να την ανοίξει» περιέγραψε ο Γιάκομπ Βάισμαν, ο οποίος ετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις στην αλβανική γλώσσα.

Όπως είπε στον Guardian τα λεπτά που μεσολάβησαν μέχρι να τους εντοπίσουν οι αστυνομικοί τηλεφωνούσε και έστελνε μηνύματα σε αγαπημένα του πρόσωπα: «Προσπαθούσα να πω στους ανθρώπους τι συμβαίνει. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου, τη φίλη μου. Αν είναι το τέλος θέλεις να πεις ό,τι δεν έχεις πει προηγουμένως».

«Αφού ακούσαμε τους πυροβολισμούς και τα ουρλιαχτά, φάνηκε να ηρεμούν τα πράγματα για λίγο και μετά από 30 λεπτά ξεκίνησαν εκ νέοι οι πυροβολισμοί και οι φωνές. Όταν βγήκαμε από την αίθουσα υπήρχε παντού αίμα».

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 24χρονος χρησιμοποίησε ένα όπλο ZEV 308 Win AR10, έναν τύπο όπλου που έχει χρησιμοποιηθεί συχνά σε επιθέσεις σε σχολεία στις ΗΠΑ.

Το Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι η διευθύντρια του τμήματος, Λένκα Χλάβκοβα.

Ημέρα εθνικού πένθους αύριο

Η τσεχική αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα και το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα ματαίωσε σήμερα όλες τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις.

Άνθρωποι ανάβουν από χθες το βράδυ κεριά έξω από τη μεσαιωνική έδρα του πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης και επικεφαλής των πανεπιστημίων της χώρας σχεδιάζουν να αποτίσουν αργότερα σήμερα εκεί φόρο τιμής.

«Έχουμε υιοθετήσει από σήμερα προληπτικά μέτρα σε όλη τη χώρα σε σχέση με μαλακούς στόχους και σχολεία», ανέφερε η αστυνομία μέσω της πλατφόρμας Χ.

«Δεν έχουμε πληροφορία για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή … αυτό είναι ένα σήμα ότι είμαστε εδώ και προετοιμασμένοι».

Η κυβέρνηση κήρυξε την αυριανή ημέρα, Σάββατο, ημέρα εθνικού πένθους.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε χθες πως η αστυνομία ελέγχει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ενδεχόμενη σχέση του δράστη με λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούσε να αντληθεί έμπνευση από επεισόδιο με τυφλούς πυροβολισμούς εναντίον πλήθους ανθρώπων στη Ρωσία, όμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης:

Πράγα: Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων για το μακελειό: «Κόσμος πανικόβλητος έτρεχε παντού» – «Για 5 λεπτά είμαστε σώοι και ασφαλείς» (photos/videos)

ΗΠΑ: Προκλητική αθώωση τριών αστυνομικών για τον φόνο άοπλου αφροαμερικανού – Οι ομοιοτητες με τη δολοφονία Φλόιντ (photos/videos)

Γάζα: Αντιμέτωποι με λιμό πάνω από 500.000 κάτοικοι – Στον ΟΗΕ ακόμα το… σκέφτονται για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58