search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:19
MENU CLOSE

Θα έχαναν στη Δικαιοσύνη όσοι αντέδρασαν στη ροζ σημαία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2313
21/12/2023
23.12.2023 18:49
roz-simaia-1

Με αφορμή τον… κακό χαμό που έγινε με τη «ροζ σημαία» (φτιαγμένη από σεντόνια γυναικών, θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας), που παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη (ύστερα από αντιδράσεις κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε εντολή το έργο της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ να αποκαθηλωθεί), ρωτήσαμε νομικούς γιατί οι αντιδρώντες δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αφού ισχυρίζονταν ότι το έργο αποτελεί προσβολή εθνικού συμβόλου.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι όλα έγιναν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο, όπως μας επισήμαναν οι νομικοί στους οποίους απευθυνθήκαμε, εκτός του ότι υπάρχει ισχυρή νομολογία για το θέμα, το ίδιο το άρθρο 191Α του Π.Κ. δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για μηνύσεις και αγωγές, καθώς ξεκαθαρίζει ότι «όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Όπως επισημάνθηκε, ούτε επίσημη σημαία ήταν το έργο της Λαλέ ούτε με την παρουσίασή του εξέθετε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, οπότε μια προσφυγή στη Δικαιοσύνη πιθανότατα θα κατέληγε σε πανηγυρική αθώωση των εναγομένων. Οπότε, φαίνεται ότι προτιμήθηκε η… πολιτική πίεση.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας κατά Περιφέρειας για την προετοιμασία της ενόψει χιονοπτώσεων

Σε τι μας ωφελεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση;

Δώρα Αυγέρη: Η αγκαλιά με τον Στέφανο Κασσελάκη και η ευχή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:19