search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:52
MENU CLOSE

Ποιες διατροφικές ουσίες ίσως μειώνουν τα γκρίζα μαλλιά

31.12.2023 15:07
gkriza_mallia_vitamines

Το επίπεδο άγχους, ορισμένα φάρμακα, καταστάσεις υγείας, ακόμη και ανεπάρκειες βιταμινών μπορεί να επηρεάσουν το πότε τα μαλλιά σας αρχίζουν να γκριζάρουν.

Το πότε —ή εάν— εμφανίσετε γκρίζα μαλλιά μπορεί επίσης να οφείλεται στη γενετική, λέει ο δρ. Jonathan Zippin, δερματολόγος στο Weill Cornell Medicine: «Γενικά, το γκριζάρισμα είναι σίγουρα κληρονομικό. Αν οι γονείς σου γκριζάρουν νωρίς, πιθανότατα θα γκριζάρεις νωρίς, αν και αυτός δεν είναι ένας απόλυτος κανόνας».

Αν και οι ειδικοί έχουν εντοπίσει μερικές από τις αιτίες των γκρίζων μαλλιών, εξακολουθούν να μην έχουν βρει αποτελεσματικούς τρόπους για να το επιβραδύνουν ή να το σταματήσουν, λέει με την σειρά της η δρ. Michele Green, κοσμητική δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ποια διατροφικά συστατικά συμβάλλουν στη μείωση των γκρίζων μαλλιών

Καθώς τα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, πολλά χάπια χωρίς συνταγή που υπόσχονται λιγότερα γκρίζα μαλλιά έχουν γίνει διαθέσιμα. Μερικά, μάλιστα, διατίθενται στο εμπόριο ως ικανά να “ξανα-χρωματίσουν” τα γκρίζα μαλλιά!

Οι κατασκευαστές ορισμένων τέτοιων συμπληρωμάτων υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους μπορούν να επαναφέρουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών. Ορισμένα περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συστατικά:

  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη Β5
  • Βιταμίνη Β7
  • Ψευδάργυρος
  • Χαλκός
  • Σελήνιο

Μερικά από αυτά τα συστατικά (συμπεριλαμβανομένης της Β6, της Β7, του ψευδαργύρου και του χαλκού) είναι “εξαιρετικά συστατικά για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών”, λέει ο δρ. Green.

Το σελήνιο και η βιταμίνη Β5 (και τα δύο αντιοξειδωτικά) βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες, που προκαλεί την ανάπτυξη γκρίζων μαλλιών. Αλλά δεν έχουν συνδεθεί επιστημονικώς με τη διακοπή ή την πρόληψη της ανάπτυξης γκρίζων μαλλιών.

Γενικώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιο από αυτά τα συστατικά -ή τα συμπληρώματα λειτουργεί στην πράξη πολύ αποτελεσματικά ενάντια στο γκριζάρισμα των μαλλιών«Αν και οι συνθέσεις τους μπορεί να είναι ευεργετικές για τη συνολική υγεία και ανάπτυξη των μαλλιών, αυτά τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αποτρέψουν ή να αναστρέψουν το γκριζάρισμα», σύμφωνα με τη δρ. Green.

«Θα μπορούσαν αυτά τα σκευάσματα να μειώσουν τους μεταβολικούς στρεσογόνους παράγοντες στο σώμα; Ίσως. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι συγκεκριμένα αποτελεσματικά στην πρόληψη του γκριζαρίσματος των μαλλιών», πρόσθεσε ο δρ. Zippin.

«Επειδή δεν έχουν διεξαχθεί δοκιμές για να αξιολογηθεί εάν τα συμπληρώματα ενάντια στο γκριζάρισμα των μαλλιών λειτουργούν, είναι αδύνατο να πούμε εάν είναι αποτελεσματικά και, εάν ναι, με ποιον μηχανισμό», επισήμανε.

«Ως γιατρός, πάντα ανησυχώ όταν οι ασθενείς σπαταλούν χρήματα για ορισμένα πράγματα. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά απλά δεν ξέρουμε», κατέληξε.

Πηγή: verywellhealth.com/onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεβεγιόν: Προσοχή στα ατυχήματα – Οι κίνδυνοι από τα τροχαία μέχρι τους φελλούς

Μαγιορκίνης: «Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού – Υπερτριπλάσιος ο αριθμός των ασθενών»

«Ερυθρός Σταυρός»: 10+3 σαρκαστικά post εμπνευσμένα από τα Viral video με το γλέντι – Η Θώδη, ο Ζαφείρης Μελάς και ο Ψαραντώνης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09