search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:50
MENU CLOSE

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος στο topontiki.gr: «Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει υποστεί προσωρινή αμνησία απέναντι στους ιούς εξαιτίας της καραντίνας»

08.01.2024 13:04
Xroussos new

Προσωρινή … «αμνησία» εξαιτίας της καραντίνας, έχει πάθει το ανοσοποιητικό σύστημα παιδιών, έφηβων και ενηλίκων, απέναντι στη γρίπη, τον συγκυτιακό αναπνευστικό ιό (RSV) και όλους τους κορωνοϊούς, τους ρινοϊούς και αδενοϊούς που «καλπάζουν» φέτος το χειμώνα δημιουργώντας ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» αναπνευστικών λοιμώξεων, που στέλνει στα νοσοκομεία εκατοντάδες ασθενείς καθημερινά. 

Μάλιστα θα χρειαστεί να περάσει ακόμα ένας χρόνος μέχρι να αποκτήσουμε την ανόσια απέναντι στους χειμερινούς εποχικούς ιούς, που είχαμε πριν την πανδημία, όπως είπε στο topontiki.gr o καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος, πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η αιτία που το ανοσοποιητικό μας σύστημα ουσιαστικά «ξέχασε» της χειμερινές ιώσεις, είναι η καραντίνα των προηγούμενων ετών εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19» μας λέει ο κ. Χρούσος  εξηγώντας ότι η αύξηση των περιστατικών από τις εποχικές ιώσεις οφείλεται στην ευαλωτότητα του οργανισμού μας, επειδή τα προηγούμενα χρόνια του εγκλεισμού, δεν αποκτήσαμε ανόσια γιατί δεν …αρρωστήσαμε:

«Το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα τρία χρόνια της πανδημίας, όταν εφαρμόζονταν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δεν εκτέθηκε στους εποχικούς ιούς.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός του πληθυσμού σήμερα δεν έχει επαρκή ανοσία. Μάλιστα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη  καραντίνα,  δεν έχουν έρθει σε καμιά επαφή με αυτούς τους ιούς, γι’αυτό και οι βρεφονηπιακοί και οι παιδικοί σταθμοί είναι γεμάτοι

Τα αποτελέσματα αυτής της συνθήκης τα βλέπουμε σήμερα με την έξαρση πολλών διαφορετικών ιώσεων» αναφέρει ο κ. Χρούσος και προσθέτει:

 «Θα χρειαστεί άλλος ένας χρόνος, μέχρι να ανακτήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα την ισορροπία που είχε στην προ COVID περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο SARS-CoV-2 θα είναι πάντα μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης και όλοι οι υπόλοιποι ιοί».

Την ίδια ώρα η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων (όπως οι χρόνιοι πάσχοντες και τα άτομα άνω των 60 ετών), επιδεινώνει την κατάσταση σύμφωνα με τον καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης Νίκος Τζανάκης:

«Δυστυχώς έχουν χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων κυρίως των ηλικιωμένων, που επιβάλλεται να εμβολιαστεί.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια ιδιαίτερα δυσμενής συνθήκη με συνέπεια ήδη να βλέπουμε, εκτίναξη των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αύξηση των διασωληνώσεων και κατ΄επέκταση και αύξηση των θανάτων κυρίως στους άνω των 75 ετών που δεν είναι εμβολιασμένοι ενώ θα έπρεπε».

Ο εμβολιασμός και τα αντιικά φάρμακα

Ο εμβολιασμός και η έγκαιρη έναρξη της αντιιικής αγωγής, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι δύο καθοριστικοί παράγοντες που θα αντιστρέψουν τη «μάχη» απέναντι στις ιώσεις υπέρ του πληθυσμού και θα μειώσουν τους σκληρούς δείκτες όπως είναι οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Σύμφωνα με την τελευταίο επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 25 εως 31 Δεκεμβρίου 2023 είχαν νοσηλευτεί με Covid-19 συνολικά 1.818 ασθενείς εκ των όποιων 70 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ και 57 θάνατοι.

Για την γρίπη είχαμε 29 στη ΜΕΘ και 8 θανάτους.

Παράλληλο όπως αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις 16 Οκτωβρίου έως και την περασμένη Τρίτη 2 Ιανουαρίου, είχαν διενεργηθεί 177.821 εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι της COVID-19, εκ των οποίων περίπου 30.000 έγιναν την τελευταία εβδομάδα.

Επιπλέον, ήταν προγραμματισμένα 42.258 ραντεβού για τα εμβόλια.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα για την COVID-19, ενώ Κινητές Μονάδες Υγείας διενεργούν εμβολιασμούς σε δυσπρόσιτες περιοχές και νησιά.

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, έως την περασμένη Τρίτη είχαν διενεργηθεί περίπου 2.700.000 εμβολιασμοί.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2022-2023 είχαν γίνει 3.028.000 εμβολιασμοί και την περίοδο που προηγήθηκε αυτής είχαν εμβολιαστεί 3.258.000 πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Τι ώρα να τρως πρωινό για να μη βάλεις σε κίνδυνο την καρδιά σου!

Ωχρά κηλίδα: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χαθεί η όραση

Ποιοι τύποι καρκίνου προκαλούν φαγούρα στο δέρμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:50