search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:18
MENU CLOSE

Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας οι σκοτεινές μέρες του Ιανουαρίου

09.01.2024 15:49
winter

Η συμπεριφορά μας και οι αποφάσεις που παίρνουμε επηρεάζονται από τις εποχές και διάφορες επιστημονικές ομάδες μελετούν πλέον την ανθρώπινη συμπεριφορά σε σχέση με τις εποχές.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ο χειμώνας είναι μπροστά και μετά την περίοδο των γιορτών, για πολλούς ο Ιανουάριος μοιάζει με τον πιο σκοτεινό μήνα του χρόνου. Μια αίσθηση που δεν επηρεάζει μόνο τα συναισθήματα, αλλά όπως αναφέρεται σε πρόσφατη επιστημονική έρευνα, αφορά επίσης την κοινωνική δραστηριότητα, τον τρόπο σκέψης, ακόμα και τις σεξουαλικές επιθυμίες. Αν και είναι γνωστό και αποδεκτό ότι ζώα, όπως η καναδική άλκη και η μαύρη αρκούδα, προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους ανάλογα με την εποχή του χρόνου, η διάσταση αυτή δεν έχει συζητηθεί ευρέως σε ό, τι αφορά στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα του sad

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Perspectives on Psychological Science και οι ερευνητές διαπίστωσαν μεταξύ άλλων, ότι στη διάρκεια του χειμώνα οι άνθρωποι βιώνουν την αποκαλούμενη Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (sad), με συμπτώματα όπως η λύπη, η αγωνία, η αίσθηση της απελπισίας και της απάθειας, η υπερκατανάλωση τροφών και η ανάγκη για περισσότερες ώρες ύπνου.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ανέλυσαν το περιεχόμενο 509 εκατομμυρίων αναρτήσεων στο Twitter, από χρήστες σε 84 χώρες και διαπίστωσαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της διάρκειας της ημέρας και του συναισθηματικού περιεχομένου των αναρτήσεων: όσο μειώνονταν οι ώρες της ηλιοφάνειας, τόσο οι χρήστες χρησιμοποιούσαν λιγότερες θετικές λέξεις.

Εάν, λοιπόν, αισθάνεστε αυτές τις μέρες κάπως κακοδιάθετοι και μελαγχολικοί , ακόμα κι αν δεν υπάρχουν όλα τα κριτήρια, μπορεί να βιώνεται το σύνδρομο sad.

Υπάρχουν πολλές δυνητικές εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό, αλλά μία δημοφιλής θεωρία είναι ότι η μείωση των επιπέδων ηλιακού φωτός επηρεάζει το βιολογικό ρολόι και κατά συνέπεια απορρυθμίζονται οι νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στη συναισθηματική διαδικασία.

Αλλάζοντας τρόπο σκέψης δεν οδηγούμαστε σε συνολική αντιμετώπιση των συνεπειών του sad, αλλά θα είναι χρήσιμο για όλους, όπως λένε οι επιστήμονες, να μάθουμε να εστιάζουμε στις ωραίες εικόνες του χειμώνα και όχι μόνο στην έλλειψη φωτός.

Πώς ο ήλιος επηρεάζει την πνευματική μας κατάσταση

Εάν επίσης έχετε παρατηρήσει ότι η πνευματική διαύγεια υποχωρεί μαζί με το φως της ημέρας, σίγουρα δεν είστε μόνοι.

Η Σέινε Μουλντζικ, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ και οι συνάδελφοί της, ανέλυσαν στοιχεία από τουλάχιστον 10.000 άτομα, ηλικίας άνω των 45 ετών και διαπίστωσαν ότι πολλοί στη διάρκεια του χειμώνα έχουν χειρότερες επιδόσεις σε μαθησιακή διαδικασία, λειτουργία της μνήμης και συγκέντρωση, σε αντίθεση με τις επιδόσεις στους θερινούς μήνες.

Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι προκαλεί αυτή την εποχιακή διαφοροποίηση, αλλά ένας παράγοντας είναι ότι όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι είναι πιο δύσκολο να σκεφτούμε ορθολογικά. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι τον χειμώνα μειώνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D, που βοηθάει στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η κοινωνική και σεξουαλική συμπεριφορά, σε σχέση με τις εποχές

Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών είναι η συσχέτιση των λέξεων «θερμός» και «ψυχρός» (όταν χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν συμπεριφορές) με την ατμοσφαιρική θερμοκρασία. Δεν είναι, δηλαδή, καθόλου μεταφορική η χρήση αυτών των λέξεων.

Σύμφωνα με την θεωρία της «κοινωνικής θερμορύθμισης», αντιμετωπίζουμε τους άλλους ως πηγές φυσικής θερμότητας και άνεσης. Κατ΄ αυτή την έννοια λειτουργούμε ακριβώς όπως οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, και άλλα πλάσματα, που αγκαλιάζονται για να μοιραστούν την θερμότητα των σωμάτων τους.

Γι αυτό τον χειμώνα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη για κοινωνικές επαφές.

Για τη σεξουαλική συμπεριφορά μας τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Villanova και Rutgers, στις ΗΠΑ, οι χρήστες της Google είναι πιο πιθανό να ψάχνουν στο διαδίκτυο πορνογραφικό περιεχόμενο και ιστοσελίδες γνωριμιών στα μέσα του χειμώνα, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτή την συμπεριφορά, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν επαρκή εξήγηση την ανάγκη του ανθρώπου για περισσότερες επαφές τον χειμώνα. Όποια εξήγηση κι αν υιοθετήσουμε, εκείνο που παρατηρείται από τους επιστήμονες υγείας είναι ότι η αύξηση και η μείωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ακολουθεί την ίδια καμπύλη με την επιτακτικότερη αναζήτηση συντρόφου τον χειμώνα.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ για Γάζα: Γιατροί και ασθενείς εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία – Καταρρέει το σύστημα υγείας

Φρικιαστικό έγκλημα στην Ινδία: CEO σκότωσε τον 4χρονο γιο της – Είχε το πτώμα του σε βαλίτσα (Video)

Χρονιά ρεκόρ το 2023: Κατά 1,48 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή – Ασυνήθιστες θερμοκρασίες στους ωκεανούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:16