search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 02:58
MENU CLOSE

Ιαματικός Τουρισμός: Η «φλέβα… χρυσού» που μπορεί να εκτοξεύσει την οικονομία – Πώς η Θεσσαλία μπορεί να γίνει Thermal Brand μετά τη κακοκαιρία Daniel

12.01.2024 14:26
iamatika_loutra_new

Σε «φλέβα… χρυσού» μπορεί να εξελιχθεί ο Ιαματικός Τουρισμός στη χώρα μας, που διαθέτει περισσότερες από 750 ιαματικές πηγές εκ των οποίων μόνο οι 124 λειτουργούν.

Η δημιουργία ενός μοντέλου 12μηνης τουριστικής περιόδου, στο μοναδικό βιοκλίμα της Ελλάδας, θα μπορούσε να γίνει άμεσα πραγματικότητα με την ανάπτυξη και αναβάθμιση των κέντρων ιαματικής ιατρικής και ευεξίας, που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.

«Ο τουρισμός υγείας μπορεί να καταστεί ο πρώτος πυλώνας ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού στην μετά-covid εποχή» εξηγεί στο topontiki.gr o Κωνσταντίνος Κουσκούκης Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

Ο ιαματικός τουρισμός είναι για όλες τις ηλικίες

Οι ιαματικές θεραπείες που περιλαμβάνουν τη λουτροθεραπεία, εισπνοθεραπεία, λασποθεραπεία και θαλασσοθεραπεία δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά όλες τις ηλικίες.

Παιδιά, έφηβοι, νέοι άνθρωποι και κυρίως τους εργαζόμενους στον παραγωγικό ιστό της χώρας, που πάσχουν από:

  • διάφορες μυοσκελετικές ασθενείς ( π.χ πόνους στη μέση, στον αυχένα, από τη στάση στο γραφείο κλπ) και
  • έχουν ανάγκη από αποθεραπεία (μετά από  χειρουργικές επεμβάσεις κλπ),
  • αποκατάσταση (τροχαία και εργατικά ατυχήματα, πτώσεις, εγκεφαλικά κλπ)
  • και φυσικά για πρόληψη και ευεξία.

«Ειδικότερα, προσεγγίζουμε άτομα νεαρής ηλικίας προσπαθώντας να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα υγιούς διαβίωσης, μέσω της πρόληψης, αποτρέποντας αρνητικές καθημερινές πρακτικές με σωστή διατροφή, άσκηση και δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού» μας εξηγεί ο κ. Κουσκούκης.

Με τη γλώσσα των αριθμών – Τι γίνεται στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη υπάρχουν 1.400 κέντρα ιαματικής ιατρικής και ευεξίας που λειτουργούν υπό μορφή Health Resort, τα οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται εκατομμύρια ασθενείς από όλο τον κόσμο, αναζητώντας ιατρική φροντίδα, συμμετέχοντας σε ιδιωτικά και δημόσια προγράμματα υγείας.

Οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν ετησίως 2,6 εκ. ταξίδια για λόγους υγείας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους, στα πλαίσια του Τουρισμού Υγείας, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται 40 εκ. ταξίδια περίπου, το 4% δηλαδή της τουριστικής αγοράς.

Η νέα άνθηση του Ιαματικού Τουρισμού και ευεξίας διεθνώς, έχει ωθήσει τη χώρα μας να λάβει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο τζίρος του Ιαματικού Τουρισμού ανήλθε σε 56,2 δις δολάρια το 2017 με άνοδο 6,5%  το 2022 ενώ ο παγκόσμιος τζίρος του Τουρισμού Υγείας ανήλθε σε 4,5 τρις δολάρια το 2018 σύμφωνα με το Global Wellness Institute.

Οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα

Στη χώρα μας έχουμε 750 ιαματικές πηγές και εκ των οποίων οι 124 λειτουργούν, είναι αναγνωρισμένες 76 και εξ αυτών μόνο οι 13 διαθέτουν σήμα λειτουργίας.

Ο αριθμός των επισκεπτών ετησίως είναι εξαιρετικά μικρός σύμφωνα με στοιχεία του EnterpriseGreece. Ωστόσοοι γνώστες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της Έλλάδας, με τζίρο ανερχόμενο σε 300.000.000 ευρώ το χρόνο, δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των αλλοδαπών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Οι πλέον αισιόδοξοι μιλούν για τζίρο… 1 δισ. ευρώ!

Λουτρά Σμοκόβου: Το κρυμμένο «διαμάντι» του κάμπου

Η θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών οφείλεται στις χημικές ιδιότητες των μεταλλικών στοιχείων και κυρίως των ιχνοστοιχείων, που εμπεριέχονται στα ιαματικά νερά υπό μορφή διαλυμένων αλάτων και αερίων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Θεσσαλία, μια καθαρά αγροτική περιοχή, που «χτυπήθηκε» πολύ βαριά από την κακοκαιρία Daniel, τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα αργήσει πολύ να συνέλθει οικονομικά.

Ωστόσο οι 57 ιαματικές πηγές του κάμπου, όπως τα Λουτρά Σμοκόβου στο Δήμο Σοφάδων που λειτουργούν όλο το χρόνο και διαθέτουν σύγχρονες  εγκαταστάσεις (εσωτερική πισινά, σάουνα, μασάζ, γυμναστήριο, ατομικές μπανιέρες, δωμάτια φιλοξενίας κλπ), μπορούν να αποτελέσουν ένα πραγματικό «μαγνήτη» για χιλιάδες επισκέπτες. Μάλιστα τέτοια Thermal Spa μπορούν να  αποτελέσουν ένα θαυμάσιο τουριστικό brand, που θα δώσει μια ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, η οποία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να  συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, 12 μήνες το χρόνο! 

Τα ιαματικά νερά στα «Λουτρά Σμοκόβου» του Δήμου Σοφάδων έχουν θερμοκρασία 40οC, περιέχουν ραδόνιο, και έχουν χαρακτηριστεί  ως υδροθειούχος, οξυνατριούχος, αλκαλικός, ολιγομεταλλικός, υποτονικός, με ασβέστιο, μαγνήσιο, βόριο.

Είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία και εισπνοθεραπεία και συστήνονται για: ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, χρόνια οσφυαλγία, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ινομυαλγία,αυχενικό σύνδρομο, νευρίτιδες, ριζίτιδες, παθήσεις των τενόντων και των ελύτρων, περιαρθρίτιδες, δυσκαμψίες, διαστρέμματα, ορθοπεδικές παθήσεις και αποκατάσταση κακώσεων.

Επίσης  για δερματικές παθήσεις όπως: ψωρίαση, ακμή, ροδόχρου ακμή, ατοπική δερματίτιδα, νευροδερματίτιδα, ιχθυάσεις, κερατοδερματοπάθειες, κνησμούς, αισθητική δερματολογία καθώς και σε αλλεργικές παθήσεις.

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, συνεισφέροντας μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και γενικότερα την οικονομία της Ελλάδας» μας εξηγεί  ο κ. Κουσκούκης και συνεχίζει: «H ιαματική ιατρική απαιτεί θεραπείες 21 ημερών ανά εξάμηνο σε ασθενείς και σε υγιείς προληπτικά, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει repeaters τουρίστες, χρηματοδοτούμενοι από τα ιδιωτικά και ασφαλιστικά ταμεία των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και της χώρας μας».

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον ιαματικό τουρισμό

Επιβάλλεται επομένως χάραξη νέας στρατηγικής με επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων και Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των Ιαματικών πηγών.

« Το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει την κατηγοριοποίηση των κέντρων υδροθεραπείας και θαλασσοθεραπείας, την πιστοποίηση των παρόχων σύμφωνα με τα διεθνή standards, τη διαμόρφωση αναπτυξιακών κινήτρων και τη δημιουργία Cluster συνεργατικών μηχανισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία καθώς και την εξειδίκευση του ν4582/18 για τις προδιαγραφές των ιαματικών ιατρείων με επέκταση και στα ξενοδοχεία. Και την ένταξη της υδροθεραπείας στο ΕΣΥ μετά την σχετική απόφαση της ολομέλειας του ΚεΣΧ.» αναφέρει ο κ. Κουσκούκης.

Σημαντικοί αναπτυξιακοί παράγοντες είναι αφενός η συνειδητοποίηση της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού ότι η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας συνεπικουρούμενη με τη διαχείριση έργων χρηματοδοτούμενων από τον αναπτυξιακό νόμο, ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων, πρόγραμμα Horizon, ΣΔΙΤ και άλλα προγράμματα και αφετέρου η ανάρτηση της διαδικτυακής πλατφόρμας «Greecefromhome» και η έγκαιρη διαφημιστική προβολή της Ελλάδος από τον ΕΟΤ.

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρος τοκετός: Πότε μπορεί να εκδηλωθεί – Κίνδυνοι και αντιμετώπιση

Μελέτη: Οι έφηβοι καταπίνουν καθαρτικά και διουρητικά για να αδυνατίσουν  

Προγράμματα απεξάρτησης από αλκοόλ, ναρκωτικά και έγκαιρης παρέμβασης σε νέους με παραβατική συμπεριφορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32