search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:24
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις για την κομματική πειθαρχία μετά τον αιφνιδιασμό Κασσελάκη

12.01.2024 13:12
syriza new

Μία ακόμη κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη, προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση να επιβάλει κομματική πειθαρχία στην κοινοβουλευτική ομάδα για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Την ανακοίνωσε χθες, μαζί με την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Star, και επέμεινε σήμερα, καθώς προσερχόμενος το πρωί στην Πολιτική Γραμματεία, δήλωσε πως την θεωρεί «αυτονόητη».

Πέρα από το ότι σχεδόν κανείς δεν γνώριζε μέχρι εκείνη την ώρα τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος για την στάση που θα τηρήσει απέναντι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, η ανακοίνωση της κομματικής πειθαρχίας – μια κίνηση με την οποία ο πρόεδρος επιχειρεί να δείξει αρχηγική πυγμή –  ενόχλησε ουκ ολίγα στελέχη, ακόμη και με επιτελικό ρόλο, στελέχη που έχουν προσφέρει τη στήριξή τους στον πρόεδρο από την αρχή.

Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την συνέντευξη στο Kontra Channel, σημείωσε ότι έμαθε για την κομματική πειθαρχία από την τηλεόραση. Σημείωσε δε πως «θα το ψηφίζαμε όλοι και όλες» (ο ίδιος είχε χθες το πρωί πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το ψηφίσει) αποφεύγοντας να πει κάτι παραπάνω, παραδέχτηκε δε ότι τον «ξένισε» η απόφαση, και στο επίπεδο της τακτικής, καθώς όπως είπε «υπάρχουν προβληματισμοί και ειδικά όσον αφορά την τακτική της κυβέρνησης με την αποχή. Έχω τη γνώμη ότι δεν πρέπει να διευκολύνουμε τη ΝΔ». Ο ίδιος έδειξε να εκφράζει ενόχληση και για το γεγονός ότι δεν έγινε διεξοδική συζήτηση για το πώς θα έπρεπε να κινηθεί το κόμμα ως προς την τακτική. Όταν ρωτήθηκε ειδικότερα αν υπάρχουν δύο γραμμές σημείωσε «Δεν υπάρχουν δύο γραμμές αλλά δεν έγινε μεγάλη συζήτηση για να συμμετέχω και να έχουμε άποψη».

Διαφωνία με την κομματική πειθαρχία διότι «δε χρειάζεται», καθώς οι βουλευτές θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως, εξέφρασαν δημόσια ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πλέον και τομεάρχης Παιδείας Διονύσης Καλαματιανός.

Διαφωνία εξέφρασε και το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στον αντίποδα την κομματική πειθαρχία στηρίζει ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς (Real Fm), λέγοντας και αυτός πως την θεωρεί «αυτονόητη» και πως ο πρόεδρος την ανακοίνωσε «ακριβώς για να υπογραμμίσει το ταυτοτικό ζήτημα».

Σημειώνεται πως τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, αν και δεν ήταν καθαρό τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι από θέση αρχής ήταν δύσκολο να μην το ψηφίσει και φαινόταν να κυριαρχεί μια γραμμή ελιγμών, όπου βουλευτές και στελέχη πρότασσαν την πιο ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, ελλείψει άλλης κεντρικής αντίδρασης από την Κουμουνδούρου για την συνέντευξη του πρωθυπουργού, το βράδυ της τετάρτης, με ανάρτησή του επέμεινε στην πρόσκληση προς τον Μητσοτάκη να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο Νίκος Παππάς ανέδειξε τον προβληματισμό χθες στη Βουλή, σχετικά με την λύση της αποχής που πρότεινε ο Μητσοτάκης στους βουλευτές του, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργεί αρνητικό θεσμικό προηγούμενο και δεν πρέπει να διευκολυνθεί. Θέση με την οποία συμφώνησε και ο Γ. Τσίπρας.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η έκταση τις επόμενες ώρες, τόσο στο πλαίσιο της εν εξελίξει συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, όσο και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, καθώς ένας ακόμη αιφνιδιασμός του προέδρου έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους (προσωπικό δάνειο, Σπέτσες, «υπουργοποίηση»).

Διαβάστε επίσης

Σταύρος Μιχαηλίδης: Ο πρώτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που λέει «όχι» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Γάμος ομοφύλων: Συνεχίζονται οι φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ – Υπουργοί και πρώην υπουργοί στο «χορό» των διαφωνιών

Υποκλοπές: Ο Άρειος Πάγος δεν δίνει στοιχεία στη Βουλή για τον πειθαρχικό έλεγχο και την απαλλαγή της εισαγγελέως Βλάχου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:24