search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 02:08
MENU CLOSE

Γάμος ομοφύλων: Συνεχίζονται οι φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ – Υπουργοί και πρώην υπουργοί στο «χορό» των διαφωνιών

12.01.2024 10:57
nea dimokratia

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα των δημόσιων διαφωνιών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Οι φυγόκεντρες τάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος πολλαπλασιάστηκαν μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο οποίο «έκλεισε» το μάτι στους βουλευτές καλώντας τους να απέχουν από την ψηφοφορία για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα (εντυπώσεων) στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτό το κλίμα χαλαρότητας απελευθέρωσε στελέχη τα οποία είτε επιλέξουν την αποχή είτε την καταψήφιση, επιλέγουν να διατυπώσουν δημόσια και εμφατικά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, προσπαθώντας να «μαντρώσουν» τους ψηφοφόρους τους, ιδιαίτερα στην επαρχία.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει τι θα κάνει το Μαξίμου με μέλη της κυβέρνησης που διαφοροποιηθούν, καθώς μέχρι τώρα ο Παύλος Μαρινάκης έχει αναφέρει ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεσμεύονται περισσότερο από τις αποφάσεις του συλλογικού οργάνου απ΄ότι οι βουλευτές και πως ο πρωθυπουργός τους αξιολογεί όλους.

Το πρωί της Παρασκευής, στα στελέχη αυτά προστέθηκαν και δημοφιλή ονόματα όπως πρώην υπουργός και υφυπουργός.

Κυρανάκης: Θα καταψηφίσω αν προβλέπεται υιοθεσία

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, , μιλώντας στο Open, υποστήριξε ότι συμφωνεί με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με την απόκτηση παιδιών με οποιοδήποτε τρόπο.

Ωστόσο ο ίδιος φάνηκε να αγνοεί ότι από το 1946 προβλέπεται η δυνατότητα υιοθεσίας από άντρες ή γυναίκες που είναι μόνοι/ες τους και άρα με την θεσμική υιοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αυτομάτως δίνεται η δυνατότητα να υιοθετήσουν ως ομόφυλα ζευγάρια παιδί.

Μηταράκης: Διαφωνώ επί της αρχής

Τη διαφωνία του επί της αρχής εξέφρασε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

«Για το θέμα με τα ομόφυλα ζευγάρια έχω ήδη τοποθετηθεί. Διαφωνώ επί της αρχής, άρα δεν μπορώ να το ψηφίσω επί της αρχής» ανέφερε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στο OPEN.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Δεν θα απέχω, θα καταψηφίσω  

«Δεν θα απέχω. Θα καταψηφίσω». Με αυτή τη φράση ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε την στάση που θα κρατήσει όταν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Νωρίτερα αναλύοντας τις θέσεις του απέναντι στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε: «Η έννοια του γάμου συμπεριλαμβάνει την τεκνοθεσία και είναι θέμα χρόνου τα ελληνικά δικαστήρια να αναγνωρίσουν την τεκνοθεσία. Να λύσουμε τα πρακτικά ζητήματα με νομοθετικές παρεμβάσεις μέσα από το σύμφωνο συμβίωσης. Τα παιδιά θέλουν μαμά και μπαμπά. Δεν πρέπει είπε να διαταράξουμε τον αξιακό κώδικα της ελληνικής κοινωνίας».

Αρνητικός και ο Γκιουλέκας: «Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο»

Την πρόθεσή του να μην ψηφίζει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια επανέλαβε το πρωί της Παρασκευής (12/1) ο Κώστας Γκιουλέκας.

«Η δική μου πρόθεση είναι να μην ψηφίσω το νομοσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η στάση του είναι αρνητική γιατί έχει σοβαρότατες επιφυλάξεις και διαφωνίες.

Ο Κώστας Γκιουλέκας τόνισε παράλληλα πως το έχει γνωστοποιήσει και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το …μασάζ από Σκέρτσο, Άδωνι, Χατζηδάκη

Στο μεταξύ με email που εστάλη από τον γραμματέα της Κ.Ο., Σταύρο Καλαφάτη, οι βουλευτές της ΝΔ καλούνται σε «ενημέρωση – συζήτηση» από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για την επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλία , ενημέρωση στην οποία παρόντες θα είναι και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Μαρία Συρεγγέλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε πιο λαϊκή γλώσσα, τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος θα κάνουν «μασάζ» στους βουλευτές, με στόχο να καμφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αντιρρήσεις και «όχι».

Οι διαφωνούντες 

Να θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα αρνητικοί στην ψήφιση του νομοσχεδίου έχουν εμφανιστεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Νότης Μηταράκης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η Μαρία Κεφαλά, ο Στέλιος Πέτσας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Μάριος Σαλμάς, ο Βασίλης Γόγιακας ο Κώστας Βλάσσης και η Άννα Καραμανλή. 

Ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι το νομοσχέδιο να περάσει με τη θετική ψήφο ορισμένων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης πλην Ελληνικής Λύσης, Νίκης και Σπαρτιατών.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνεί ο τομεάρχης Δικαιοσύνης με την κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια (video)

Γιώργος Τσίπρας για κομματική πειθαρχία: Από την τηλεόραση έμαθα την απόφαση Κασσελάκη (video)

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19