search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:33
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκαθάρισε τη στήριξη του κόμματος στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ο Κασσελάκης κι άνοιξε μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ

12.01.2024 06:38
kasselakis new

Τέλος στην … «αγωνία» για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων έβαλε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο δελτίο του Star και την Μάρα Ζαχαρέα. Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει όταν έρθει στη Βουλή, και μάλιστα διεμήνυσε ότι θα περάσει «χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο καταλόγισε «πολιτική δειλία». Παράλληλα χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «μικροπρεπή» διότι επικαλέστηκε το προσωπικό ζήτημα του Στέφανου Κασσελάκη – «με εργαλοιοποίησε», είπε – το ότι δηλαδή, ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είχε εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει δύο αγόρια με τον σύζυγό του.  

Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να αναδείξει το πολιτικό πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ότι δηλαδή έχει εκτεταμένες αντιδράσεις και αδυνατεί να επιβάλει κομματική πειθαρχία στην κοινοβουλευτική του ομάδα, άρα έχει έλλειμμα «ηγετικότητας». Από την άλλη υπονόησε πολιτική και ηθική υπεροχή και συνέπεια του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη εφόσον ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι σημαντικό για την κοινωνία έπρεπε να επιβάλλει κομματική πειθαρχία.

Πάντως, η επιβολή κομματικής πειθαρχίας ενδεχομένως να είναι εκ του ασφαλούς καθώς οι περισσότεροι βουλευτές που έχουν προβληματισμούς εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται να τους έχουν για το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας ζήτημα που ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, όμως περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δημόσια επιφυλάξεις εκφράστηκαν από την Αθηνά Λινού και στη συνέχεια έδειξε να τις υιοθετεί και ο Κώστας Μπάρκας ενώ ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος είναι ο μόνος ο οποίος δημόσια έχει ταχθεί κατά της τεκνοθεσίας γενικά. Επομένως ο σκεπτικισμός, στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας (σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που «ζορίζονται»), φαίνεται να αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμήθηκε το πολιτικό κόστος από τυχόν μη ψήφιση

Αν και το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της δυνατότητας να αποκτούν παιδιά και να αντιμετωπίζονται με ισονομία, θεωρείται ζήτημα ταυτοτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ – άλλωστε το σήκωσε ο ίδιος ο πρόεδρός του ψηλά – εν τούτοις μοιάζει για λίγα εικοσιτετράωρα να μην ήταν αυτονόητη επιλογή η υπερψήφισή του ή έστω το άμεσο ξεκαθάρισμα. Αντιθέτως ζυγίστηκε και σε επίπεδο πολιτικού κόστους, δεδομένου ότι, αν και φαίνεται πως υπήρξαν λογικές αντίστοιχες με αυτή που εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης («δε θα δέσω τα κορδόνια του κ. Μητσοτάκη»), εκτιμήθηκε πως στο τέλος της ημέρας θα είχε κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ το να μην το ψηφίσει, κινδυνεύοντας να εμφανιστεί ότι βάζει τη μικροπολιτική – σε ένα ζήτημα που μάλιστα ουσιαστικά συμφωνεί και υπερθεματίζει – πάνω από τα δικαιώματα.

Είχαν προηγηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα αμήχανες τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών που βγήκαν σε ΜΜΕ, οι οποίοι πρότασσαν την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ή συνιστούσαν αναμονή μέχρι να δουν το πλήρες νομοσχέδιο για να τοποθετηθούν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή σχόλιο, επίσημα ή άτυπα, από την Κουμουνδούρου. Αρκετά αργότερα, κι ενώ τα κόμματα είχαν γνωστοποιήσει τις αντιδράσεις τους, υπήρξε μια ανάρτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες το πρωί πάντως, σε συνεντεύξεις τους, τόσο το στέλεχος της ΠΓ Γιάννης Ραγκούσης, όσο και ο Διευθυντής της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας, εκφράζοντας προσωπική άποψη, είπαν πως θα πρέπει να ψηφιστεί.

Ενδιαφέρον σε σχέση με τα εσωκομματικά ζητήματα είχε η «αποκάλυψη» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην συνέντευξή του, πως έχει απορρίψει το σενάριο της αποχώρησης από την ηγεσία, αν το κόμμα δεν έχει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

«Στα γρήγορα» προσωπικό δάνειο, Σπέτσες και «υπουργοποίηση»

Πέρασε γρήγορα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες εβδομάδες όπως το προσωπικό δάνειο στα κομματικά ΜΜΕ για το οποίο είπε πως όλα έγιναν νόμιμα και πως η εναλλακτική θα ήταν η εξάρτηση από επιχειρηματικά συμφέροντα, κάτι που δε θα το επιτρέψει (πιθανόν αιχμή και για την Νέα Αριστερά). Για το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, δεν απέφυγε τις αναγωγές στον κόσμο των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε ότι είναι μια πρόσκληση στους ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην «ανούσια αναστάτωση» που πέρασε. Είπε πως θεωρεί σημαντικό όλοι οι βουλευτές να έχουν λόγο σε όλα τα νομοσχέδια και πως στο τριήμερο «θα βγάλουμε δουλειά», καθώς και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει μια συμπαγής ομάδα. Κατέληξε με το ότι η κίνησή του δείχνει ότι δεν έχει στενό κύκλο. Για την αποκάλυψη Καπνισάκη, σημείωσε πως «είπε την αλήθεια», αν και ο ίδιος απέφυγε να πει ποιο υπουργείο του προτάθηκε όταν ρωτήθηκε σχετικώς.

Επίθεση σε Ανδρουλάκη

Όμως έντονη ήταν και η επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο όχι μόνο αποκάλεσε «καιροσκόπο» στο θέμα του γάμου των ομοφύλων αλλά και «εκβιαζόμενο» από τον πρωθυπουργό για το θέμα των υποκλοπών, προξενώντας την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη μέσω ανακοίνωσης. Εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, διότι δεν έχει κάνει μήνυση στον πρωθυπουργό ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα ενώ επιπλέον είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να συνεργαστεί με ένα κόμμα υπερχρεωμένο στις τράπεζες και με τον πρόεδρό του «εκβιαζόμενο».

Έδειξε δε πως έχει αφήσει πίσω τα περί ανασύνθεσης  της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που παρέπεμπαν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, στις δηλώσεις του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον περασμένο Οκτώβριο. Επισήμανε αντιθέτως, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως ένα ανανεωμένο, αυτόνομο κόμμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση» και πρόσθεσε πως «ο προοδευτικός χώρος θα εκφραστεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Υπηρετούμε την ανάδειξη του αθλητισμού με έργα

Εξεταστική επιτροπή για Τέμπη: Ο Χατζηδάκης δήλωσε άγνοια για το πόρισμα Γεραπετρίτη

Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Τσίπρας προτείνουν να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42