search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:15
MENU CLOSE

Οι σαρωτικές αλλαγές του Χρυσοχοΐδη στην ΕΛΑΣ, ο Φλώρος πολιτεύεται (;), τα interview του Δένδια και πώς ο γάμος διχάζει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

16.01.2024 06:02
kal3

Καλημέρα σας.

Έρχονται κρίσεις και στην Ελληνική Αστυνομία σήμερα, αύριο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέστρεψε αγριεμένος στην Κατεχάκη και δείχνει αποφασισμένος να αλλάξει πολλά.

Άλλωστε η ηγεσία της Αστυνομίας δεν διεκδικεί δάφνες δόξας – τουναντίον, μάλλον μούσκεμα τα έχει κάνει τους τελευταίους μήνες.

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από έγκυρες πηγές τις οποίες δεν αμφισβητώ στο παραμικρό, λένε ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛΑΣ.

Και αναφέρουν ως δεδομένη την αναβάθμιση του υποστράτηγου Δημήτρη Μάλλιου, ο οποίος είναι μέχρι τώρα προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Εκτιμώ από τα όσα λέγονται ότι ο Μάλλιος μπορεί να τοποθετηθεί και αρχηγός, αλλά καλύτερα να περιμένουμε τις οριστικές αποφάσεις. Αν μη τι άλλο, ο Χρυσοχοΐδης και απρόβλεπτος είναι και άριστη γνώση του δυναμικού της ΕΛΑΣ έχει, άρα ουδείς είναι σίγουρος για τις τελικές επιλογές του.

Ο Μητσοτάκης πάντως του έχει δώσει το ελεύθερο να κάνει τις τοποθετήσεις που επιθυμεί. Τα περιθώρια άλλωστε για την κυβέρνηση στενεύουν στο πεδίο της ασφάλειας των πολιτών, όπου όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι έχει τεράστιο πολιτικό κόστος.

Οι συνεντεύξεις του Δένδια και το πολιτικό μέλλον του Φλώρου

Με αφορμή τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ συγκέντρωσα και πληροφορίες για τις αντίστοιχες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με εξέπληξε – και μάλιστα όχι μόνο εμένα, αλλά και πολλούς άλλους – το πώς κινήθηκε αστραπιαία ο Νίκος Δένδιας και έκανε τόσο σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία του στρατεύματος.

Μου είπαν ότι έδωσε τόσο μεγάλη σημασία στην επιλογή των προσώπων, που μόλις διαμόρφωσε τη λίστα των νέων αρχηγών, τους κάλεσε έναν έναν στο (πολιτικό) γραφείο του για να έχει και μία τελική εικόνα – κάπως σαν… interview!

Με βάση τις συζητήσεις, ή άλλως συνεντεύξεις αυτές οριστικοποίησε τις αποφάσεις του, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και έκανε όλη αυτή τη… σαρωτική αλλαγή στο Πεντάγωνο.

Για την δε… από-Φλωροποίηση, δεν είχε πολλά να σκεφτεί. Την είχε αποφασίσει σχεδόν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας.

Βέβαια με τον Κωνσταντίνο Φλώρο το θέμα είναι πιο περίπλοκο, ασχέτως της αντιμετώπισης που τού επιφύλαξε ο Δένδιας.

Διότι κυκλοφορεί έντονα το σενάριο ότι ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων θα πολιτευτεί – για την ακρίβεια «παίζει» να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Έτσι εξηγείται όλη η θερμή αντιμετώπιση και τα καλά λόγια από το Μαξίμου (και τον ίδιο τον πρωθυπουργό), αμέσως μετά την αποστρατεία του.

Η αλήθεια είναι ότι ο Φλώρος έδειξε ότι το… έχει το ταλέντο, ρέπει προς την πολιτική, όπως έδειξε και το πολύ «μπλα μπλα», τον καιρό που ηγείτο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένας γάμος και τρία συμπεράσματα

Την ιστορία με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που κυριαρχεί στην επικαιρότητα μέρες τώρα, το άφησα για το τέλος.

Συμπέρασμα πρώτο από τις μέχρι τώρα διεργασίες: Ο Μητσοτάκης ίσως υποτίμησε τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η ομάδα που ανέλαβε να πείσει την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα θα καταφέρει κάτι σπουδαίο. Με ό,τι σημαίνει αυτό.

Συμπέρασμα δεύτερο: Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν το φόβο των διαρροών στην ψηφοφορία, εάν κι όταν έρθει το νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες από 6,7 επίφοβες περιπτώσεις κι ας λένε η Κουμουνδούρου και ο Κασσελάκης ότι το κόμμα είναι «συντεταγμένο».

Η δε Χαριλάου Τρικούπη έχει επίσης γύρω στους 8 βουλευτές στο όριο «ψηφίζω, δεν ψηφίζω».

Και ένα τελευταίο συμπέρασμα, έστω και επιμέρους, αλλά ενδεικτικό του κλίματος στην επαρχία: Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις έρχονται από την… Κρήτη, τη λεβεντογέννα. Εκεί όπου ο επικεφαλής της εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος είχε υιοθετήσει απολύτως μετριοπαθή έως θετική στάση, αλλά η Ιερά Σύνοδος βγήκε σε άλλη γραμμή, απορρίπτοντας τον γάμο με απόλυτο τρόπο.   

Γιατί επισημαίνω ειδικά την Κρήτη; Διότι από το νησί προέρχονται πολιτικοί αρχηγοί και εξέχοντα στελέχη. Και επίσης έχω περιέργεια πόσοι βουλευτές που εκλέγονται στους τέσσερις νομούς της, θα πάνε με την Πολιτεία ή με την Εκκλησία…

Δύσκολοι καιροί για γάμους, αρχηγούς και κόμματα…

Διαβάστε επίσης:

Ο χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ με διαγραφές, Πολάκη, Σπέτσες και Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο ρεαλιστής Ανδρουλάκης και η… ιταλική διαφυγή του Πλεύρη

Ο γάμος και η σχέση του με ανασχηματισμό, ο ρόλος του Σκέρτσου, τα πυρά Βενιζέλου-Παυλόπουλου και το κείμενο Τεμπονέρα  

Η τεκνοθεσία σπάει τις γραμμές των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει καταλύματα στις Σπέτσες και το ΠΑΣΟΚ γυναίκες για το ευρωψηφοδέλτιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:08