search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 04:50
MENU CLOSE

Ο χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ με διαγραφές, Πολάκη, Σπέτσες και Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο ρεαλιστής Ανδρουλάκης και η… ιταλική διαφυγή του Πλεύρη

15.01.2024 06:10
KALXAS

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα

Το πώς κατάφερε μέσα στο σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει ένα πρόβλημα της κυβέρνησης σε δικό του, είναι να διδάσκεται στις πολιτικές επιστήμες.

Να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή βέβαια.

Δεν είναι τόσο εύκολο να το πετύχει κανείς.

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί το… σύμπαν στο γαλάζιο στρατόπεδο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ο Μητσοτάκης στέλνει ολόκληρη ομάδα κατήχησης (Σκέρτσος, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης) στους βουλευτές της ΝΔ για να ηρεμήσουν τα πράγματα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπαράσσεται από τις δικές του αντιπαραθέσεις.

Και μάλιστα με αφορμή την βιαστική (τουλάχιστον) και αχρείαστη (μάλλον) κίνησή του να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα και για ένα θέμα, που εν πολλοίς ισχύει το δικαίωμα των βουλευτών για κατά συνείδηση ψήφο.

Πολυτέλεια οι διαγραφές

Ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε να διαφανεί ότι θα διαγράψει όσους διαφωνούν με το νομοσχέδιο του… Μητσοτάκη!

Αλλά όταν έχουν προηγηθεί 11 αποχωρήσεις από το κόμμα σου και έχεις χάσει το ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής ομάδας, η καταφυγή σε διαγραφές πρέπει να γίνεται με σύνεση, σε εξαιρετικά μείζονα ζητήματα και πάντως όταν εξαντλούνται όλα τα άλλα μέσα.

Αλλιώς θυμίζει κάποιες λαϊκές παροιμίες, που αναφέρονται σε όσους και όσες το παρακάνουν…

Αν επιμείνει για παράδειγμα ο Κασσελάκης στην απειλή ότι θα διαγράψει ακόμα και τον… Πολάκη, ο οποίος πάντως δεν δήλωσε ότι θα καταψηφίσει, το πράγμα σοβαρεύει.

Ακόμα χειρότερα που απηύθυνε αυτή την απειλή με εντελώς αδόκιμο τρόπο, ειδικά σε έναν άνθρωπο τη συμβολή του οποίου αναγνώρισε και ο ίδιος για το γεγονός ότι σήμερα είναι αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ή, θα διαγράψει για παράδειγμα την Αθηνά Λινού στην περίπτωση που η βουλευτής – δεν ξέρω, λέω εάν – διαφωνήσει με το νομοσχέδιο;   

Αγκάθι οι Σπέτσες

Αφήστε που ο Κασσελάκης έχει και την υπόθεση των Σπετσών μπροστά του. Ρώτησε τους βουλευτές του αν θέλουν να φιλοξενηθούν από τον ίδιο για μία συνεδρίαση ενός θεσμικού οργάνου;

Διότι μαθαίνω ότι πέρα από την Έλενα Ακρίτα και άλλοι βουλευτές είναι επιφυλακτικοί με την ιδέα. Όπως ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πάντως θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση.

Ωραία ιδέα για μία ποδοσφαιρική ομάδα που θέλει να συσφίξει τις σχέσεις της, να φιλοξενείται στο εξοχικό του προπονητή ή του προέδρου.

Αλλά εδώ δεν πρόκειται περί αυτού.

Πράσινος ρεαλισμός

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε βούκινο τις επιφυλάξεις των βουλευτών του για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και άρχισε τα κυνηγητά εντός των γραμμών του, το ΠΑΣΟΚ κινείται πιο προσεκτικά.

Διαφωνίες υπάρχουν από πράσινους βουλευτές για το νομοσχέδιο – μπορεί να φτάσουν και τους δέκα στο τέλος – αλλά ο Ανδρουλάκης φαίνεται ότι το αντιμετωπίζει με ρεαλισμό και νηφαλιότητα.

Στρίβειν δια του Συμφώνου Συμβίωσης

Στη ΝΔ τώρα, το πρόβλημα των δεκάδων διαφοροποιήσεων δεν φαίνεται να λύνεται.

Ούτε με υποσχέσεις για υπουργοποιήσεις, ούτε με απειλές οποιασδήποτε μορφής.

Μάλιστα, γαλάζιοι βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο Θάνος Πλεύρης, που μελετά το θέμα και νομικά, εξετάζουν να καταθέσουν αντιπρόταση, βασισμένη στο ιταλικό μοντέλο.

Το οποίο λέει ότι δεν χρειάζεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά αρκεί το σύμφωνο συμβίωσης. Μέσω του οποίου λύνονται όλα τα προβλήματα ενός ζευγαριού, αφήνοντας έξω την υιοθεσία και την απόκτηση παιδιού με παρένθετη μητέρα.

Η Ιταλία είναι από τις πιο συντηρητικές χώρες σε αυτά τα ζητήματα, παρότι δικαστικές αποφάσεις αμφισβητούν τις πολιτικές ρυθμίσεις. Αλλά και η οπτική της βαθιάς δεξιάς για την Ελλάδα, εξίσου συντηρητική είναι…

Πάντως ο Κακλαμάνης, που είναι υπέρ της ρύθμισης, θα επιμείνει ότι οι βουλευτές δεν μπορεί να ενημερώνονται από τον Σκέρτσο και θα επιμείνει να αναλάβει αυτό το έργο ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σοσιαλιστική μετακόμιση

Για να επανέλθουμε στα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ενδιαφέρον του διημέρου της κεντρικής επιτροπής είναι και η… ευρωπαϊκή του οικογένεια.

Βλέπετε, αμφισβητείται η επιλογή να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και κερδίζει έδαφος η μετατόπισή του στο Σοσιαλιστικό κόμμα.

Οι Ραγκούσης, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος έχουν καταθέσει γραπτώς σχετική πρόταση.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί και πλειοψηφική στο τέλος η συγκεκριμένη άποψη.

Στην κεντρική επιτροπή μίλησαν και τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της μετακόμισης στελέχη όπως ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Σπύρος Δανέλλης (θα είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής), η Μαρία Ρεπούση, ο Παναγώτης Παναγιώτου (Παν Παν), ο Τάκης Κορμάς, ενώ από καιρό έχει ταχθεί υπέρ του Σοσιαλιστικού κόμματος και ο Θάνος Μωραΐτης, όπως και οι Θανάσης Οικονόμου, Στέργιος Καλπάκης και άλλοι.

Λογικό ήταν στο τέλος της συνεδρίασης να πει και ο Στέφανος Κασσελάκης ότι η πρόταση θα εξεταστεί.

Διαβάστε επίσης:

Ο γάμος και η σχέση του με ανασχηματισμό, ο ρόλος του Σκέρτσου, τα πυρά Βενιζέλου-Παυλόπουλου και το κείμενο Τεμπονέρα  

Η τεκνοθεσία σπάει τις γραμμές των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει καταλύματα στις Σπέτσες και το ΠΑΣΟΚ γυναίκες για το ευρωψηφοδέλτιο

Η παράδοξη προτεραιότητα του γάμου, οι σοσιαλιστικές αναζητήσεις των Συριζαίων και ο Αλέξης Τσίπρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48