search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 13:20
MENU CLOSE

Η παράδοξη προτεραιότητα του γάμου, οι σοσιαλιστικές αναζητήσεις των Συριζαίων και ο Αλέξης Τσίπρας

09.01.2024 06:01
KOLLAZ_KALXAS
Eurokinissi

Καλημέρα σας.

Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη στο Μαξίμου προσπαθούν να ανιχνεύσουν το τοπίο στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ώστε να έχουν μια όσο το δυνατόν πιστότερη καταγραφή το ποιοι θα πουν ναι και ποιοι όχι στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης μεταξύ των βουλευτών και των υπουργών λες και η ελληνική κοινωνία ταλανίζεται από το τι θα γίνει με το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών!

Δεν λέμε, πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα με τον καλύτερο και καθαρότερο τρόπο, σύμφωνα με όσα ήδη ισχύουν σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Αλλά, από το να είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα για την κυβέρνηση, ενώ την ελληνική κοινωνία την απασχολούν ζητήματα όπως η ακρίβεια και τα θέματα εγκληματικότητας, υπάρχει απόσταση.

Συνέντευξη Μητσοτάκη

Την Τετάρτη σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, ο Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα δώσει ημερομηνία για το πότε θα το φέρει στην Βουλή.

Όσοι από τους συνεργάτες του έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό το νομοσχέδιο, λένε να το φέρει μέσα στο Μάρτιο ενώ οι άλλοι, οι πιο αποστασιοποιημένοι τού λένε μετά τις ευρωεκλογές αφού προηγηθεί ένας ευρύς διάλογος στο κόμμα της Νέα Δημοκρατίας και κατ´ επέκταση στην κοινωνία.

Να σας πω πάντως ότι ένας στους δύο Έλληνες και έξι στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ δηλώνουν αντίθετοι στο γάμο – το κατέγραψε η δημοσκόπηση της Alco και έκανε την καρδιά περιβόλι όσων κυβερνητικών στελεχών είναι αναφανδόν υπέρ.

Αριστερά ή Σοσιαλισμός!  

Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα σας πω δύο πράγματα, που οι πηγές μου – σοβαρές πηγές παρακαλώ – με διαβεβαιώνουν ότι θα απασχολήσουν τη δημόσια συζήτηση σε δύο φάσεις. Πριν και μετά τις ευρωεκλογές.

Το πριν πρώτα:

Η παρέμβαση και η πρόταση που έκαναν τρία στελέχη (Ραγκούσης, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος) να ενταχθεί το κόμμα στους ευρωσοσιαλιστές και να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, έχει ενδιαφέρον. Όχι επειδή μπορεί να είναι η πιο ορθή. Αυτό αφορά στην άποψη που έχει ο καθένας. Αλλά επειδή δεν είναι οι μόνοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι είναι καλύτερα να πάει το κόμμα σε μία μεγάλη mainstream ευρωπαϊκή ομάδα. Ότι είναι πιο ταιριαστό να ανήκει εκεί. Και ότι θα αποφύγει έτσι την κριτική που θα του ασκηθεί για το ότι συμπλέει με διάφορες «ριζοσπαστικές» κατά κάποιους, αλλά «ακραίες» σύμφωνα με άλλους, δυνάμεις της Ευρώπης.

Και όταν λέω δεν είναι οι μόνοι εννοώ ότι είναι πολλοί αυτοί που συμφωνούν με τους τρεις.

Κι αν τεθεί μάλιστα το θέμα σε ψηφοφορία στο συνέδριο ίσως δεν θα είναι βέβαιο το αποτέλεσμα. Μέχρι εκεί φτάνει το βάθος της διαφορετικής προσέγγισης εντός του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού του θέματος.

Ο Τσίπρας και το τοπίο μετά τις ευρωκάλπες

Πάμε και στο μετά (τις ευρωεκλογές):

Το οποίο «μετά» αποκτά εξτρά ενδιαφέρον μετά τις φήμες και τα δημοσιεύματα περί της πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα να κάνει δικό του κόμμα για να συνενώσει την προοδευτική παράταξη σε περίπτωση δυσμενούς αποτελέσματος για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωκάλπες.

Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ή να προσθέσω κάτι παραπάνω στις συγκεκριμένες πληροφορίες.  

Αλλά το θεωρώ δεδομένο με βάση όλες τις παρασκηνιακές συζητήσεις και τα μηνύματα που έρχονται από «τα κάτω» που λέμε, ότι η απαίτηση να αλλάξουν τα πάντα συνολικά στο χώρο της κεντροαριστεράς εάν κάποιο από τα δύο κόμματα δεν έχει μπροστά το «2» θα είναι κατακλυσμιαία. Άλλη άνετη εκλογική νίκη του Μητσοτάκη δεν αντέχει αυτός ο χώρος.

Το πώς θα εκδηλωθεί αυτή η απαίτηση και πού θα βγάλει ακριβώς, υπάρχει καιρός να διερευνηθεί – ή και να προετοιμαστεί, θα δούμε.

Πολιτική Γραμματεία

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή για να εγκρίνει την εισήγηση Κασσελάκη στην κεντρική επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

Νωρίτερα θα περιμένουμε τη βαρύγδουπη παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα.   

Διαβάστε επίσης:

Ομόφυλα ζευγάρια: Αντίστροφη μέτρηση για το νομοσχέδιο, πότε θα κατατεθεί – Στη Βουλή και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Μανωλάκος: Η κυβέρνηση να προστατεύσει το κύρος του ελληνικού ποδοσφαίρου

Στο πρωθυπουργικό μικροσκόπιο πέντε υπουργοί, οι σαρωτικές αλλαγές σε Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΛΑΣ και οι πονοκέφαλοι του Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 13:20