search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:31
MENU CLOSE

Ομόφυλα ζευγάρια: Αντίστροφη μέτρηση για το νομοσχέδιο, πότε θα κατατεθεί – Στη Βουλή και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

08.01.2024 21:28
vouli ekloges ektos- new

Αντίστροφη μέτρηση για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας, με τον διάλογο να αναμένεται να ξεκινήσει και επισήμως την Τετάρτη, καθώς ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του την Τετάρτη στην συνέντευξη που θα δώσει στην ΕΡΤ και στο Γιώργο Κουβαρά. Στη Βουλή κατατέθηκε και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την συζήτηση και την ψήφιση του που όπως όλα δείχνουν θα γίνει πριν από τις ευρωεκλογές.

Στο νομοσχέδιο εκτός από τον πολιτικό γάμο θα δίνεται και η δυνατότητα της τεκνοθεσίας  μέσω υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια χωρίς όμως να προβλέπεται η δυνατότητα απόκτησης παιδιού με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δηλαδή με παρένθετη μητέρα, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Όμως, θα μπορεί να υιοθετήσει.

Επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες θα αναγνωριστούν όλα τα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν ήδη παιδιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, το σχετικό νομοθέτημα αναμένεται να έρθει στο τέλος του Ιανουαρίου, ενδεχομένως στις αρχές του Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να εξηγήσουμε να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας, να εξηγήσουμε στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε, για τι μιλάμε και μετά να ανακοινώοσυμε τους χρόνους της νομοθετικής πρωτοβουλίες[…] Ο πρωθυπουργός τηρεί τον λόγο του όμως ταυτόχρονα αυτό το οποίο θέλει είναι η συζήτηση να είναι ουσιαστική χωρίς κραυγές. χωρίς λογική άσπρο – μαύρο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με επίκεντρο την τεκνοθεσία, με τους διαφωνούντες να τηρούν στάση αναμονής, την ίδια στιγμή που διαιρεμένη είναι και η κοινή γνώμη, όπως αποτυπώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα. Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται την ομάδα κρούσης των πολιτικών στελεχών που θα βγουν μπροστά για να εξηγήσουν στην κοινωνία τις διατάξεις του νομοσχεδίου και να πείσουν τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αντιδρούν για να το ψηφίσουν.

Κεντρικό ρόλο στο «πολιτικό μασάζ» θα έχουν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Ρωμανός αλλά και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος θα αναλάβει σε πολύ μεγάλο μέρος την επικοινωνιακή του στήριξη στο πιο δεξιό και παραδοσιακό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας που φαίνεται να αντιδρά και θα έρθει για ακόμη μια φορά σε αντιπαράθεση με τον «πολιτικό του πατέρα» Αντώνη Σαμαρά.

Σημειώνεται ότι την αντίρρησή τους έχουν εκφράσει δημοσίως τόσο ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, όσο και οι κ.κ. Μηταράκης, Πλεύρης, Καραγκούνης, Βορίδης, Κατσανιώτης και Λαζαρίδης.

Επαφές αναμένεται να γίνουν και με την Αρχιεπισκοπή, χωρίς ωστόσο, προς το παρόν, να έχει οριστεί κάποιο ραντεβού ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται ο πρωθυπουργός. ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει, το περιεχόμενο και το χρόνο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και όλα τα διαδικαστικά» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

«Διαφωνώ με αυτές τις διατάξεις, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό η συζήτηση αυτή να γίνει με έναν ψύχραιμο τρόπο και ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση και συνολικά η κυβέρνηση και παράλληλα να υπάρξει πιο σταθμισμένη ρύθμιση» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Διαφωνώ. Και σας λέω και κάτι άλλο, ας δούμε ποια θα είναι τελικά η νομοθέτηση που θα έρθει» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης στον ΑΝΤ1.

Αυτή είναι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια κατέθεσε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης

Η πρόταση νόμου που περιλαμβάνει 16 επιμέρους άρθρα και υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα προβλέπει την αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όπως επίσης, του δικαιώματος στην τεκνοθεσία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ είναι ανάγκη να τεθούν ως πρόταγμα και πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα για τις δημοκρατικές, τις κοινωνικά φιλελεύθερες και προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί επί διακυβέρνησής του για το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, ακριβώς όπως προβλεπόταν και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, (ν. 4356/2015), τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017), αλλά και το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια (ν. 4538/2018). 

«Σήμερα, επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.α.)», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης σε Κασσελάκη: Τα καλτσούνια και η ρακή που προσφέρθηκαν δεν αγοράστηκαν με έξοδα του ελληνικού κράτους

Δημοσκόπηση Alco: Απαισιοδοξία των πολιτών για το 2024 – Προβάδισμα ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης: Σε μία χώρα που η προπαγάνδα ορίζει το λογικό και το παράλογο, υπόσχομαι να κάνω αυτό που ξεβολεύει το σύστημα Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:31