search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 20:37
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Τα ιρανικά πλήγματα στο Πακιστάν είχαν στόχο «ιρανική τρομοκρατική ομάδα» – Το Πακιστάν ανακαλεί τον πρεσβευτή του και διώχνει τον Ιρανό πρέσβη

17.01.2024 16:45
pakistan-new

Το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη την Τετάρτη (17/1)μια μέρα αφότου το Ιράν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο Πακιστάν με στόχο «μια ιρανική τρομοκρατική οργάνωση» και όχι Πακιστανούς αμάχους.

Το Πακιστάν κατήγγειλε την επίθεση ως «κατάφωρη παραβίαση» του εναέριου χώρου του και είπε ότι σκότωσε δύο παιδιά.

Ειδικότερα, η Μουμτάζ Ζάχρα Μπάλοχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, ανακοίνωσε ότι το Ισλαμαμπάντ ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας στο Ιράν λόγω των επιθέσεων.

«Η απρόκλητη και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν τη χθεσινή νύχτα από το Ιράν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σκοπών και αρχών του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά της.

Η Μπάλοχ πρόσθεσε ότι το Πακιστάν ζήτησε, επίσης, από τον Ιρανό πρεσβευτή, ο οποίος επισκεπτόταν την Τεχεράνη όταν σημειώθηκε η επίθεση, να μην επιστρέψει. 

Τα ιρανικά πλήγματα είχαν στόχο «ιρανική τρομοκρατική ομάδα»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο Πακιστάν με στόχο «μια ιρανική τρομοκρατική οργάνωση» και όχι Πακιστανούς αμάχους.

«Στοχοθετήσαμε μόνο Ιρανούς τρομοκράτες στο πακιστανικό έδαφος», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, την επομένη των ιρανικών πυραυλικών πληγμάτων στο Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ καταδίκασε τα πλήγματα κάνοντας λόγο για «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν», ενώ ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το Πακιστάν, δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν στα ιρανικά πλήγματα.

Η δήλωση του Αμίρ-Αμπντολαχιάν είναι η πρώτη επίσημη δήλωση Ιρανού αξιωματούχου που επιβεβαιώνει τις επιθέσεις στο Πακιστάν.

«Κανένας άμαχος από τη φιλική και αδελφική χώρα του Πακιστάν δεν έγινε στόχος ιρανικών πυραύλων και drones. Η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης») η οποία είναι μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα, ήταν ο στόχος», συμπλήρωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

«Αυτή η οργάνωση έχει βρει καταφύγιο σε ορισμένες τοποθεσίες στην επαρχία Μπαλουχιστάν», στο δυτικό Πακιστάν, που συνορεύει με το Ιράν, ανέφερε. «Έχει ηγηθεί πολυάριθμων επιχειρήσεων εντός του Ιράν, ιδιαίτερα εκείνη στο αστυνομικό τμήμα Ρασκ», κατά τις οποίες σκοτώθηκαν έντεκα Ιρανοί αστυνομικοί τον Δεκέμβριο».

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν τόνισε ότι αυτή η υπόθεση είχε συζητηθεί «σε πολλές περιπτώσεις με Πακιστανούς αξιωματούχους».

«Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν» αλλά «δεν δεχόμαστε να απειλείται η εθνική μας ασφάλεια και δεν έχουμε καμία επιφύλαξη ή δισταγμό όταν πρόκειται για τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν σχολίασε την απόφαση του Ισλαμαμπάντ να ανακαλέσει τον πρέσβη του Ιράν στο Πακιστάν.

Μερικές ώρες πριν από το πλήγμα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Πακιστάν Ανουάρ-ουλ-Χακ Κακάρ είχε συναντηθεί με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.

Παράλληλα χθες Τρίτη, το Ιράν προχώρησε σε εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον αυτών που χαρακτήρισε γενικά επιτελεία «κατασκόπων» και «τρομοκρατικούς» στόχους στη Συρία και στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός του Ιράν

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν βομβάρδισε στόχους στο Πακιστάν, προκαλώντας την έντονη πακιστανική αντίδραση. Η Τεχεράνη έκανε λόγο για επίθεση «με πυραύλους ακριβείας και drones» με στόχο την καταστροφή δύο προπυργίων της σουνιτικής ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Αντλ, που στο Ιράν αποκαλείται Τζάις αλ-Ντουλμ. Οι στόχοι βρίσκονταν στο νοτιοδυτικό Μπαλουχιστάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. 

Η επίθεση στο Πακιστάν έγινε μία μέρα αφότου το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν και στη Συρία, σε μία περίοδο κατά την οποία η ευρύτερη Μέση Ανατολή δείχνει έτοιμη να εκραγεί.

Επίδειξη δύναμης από το Ιράν

Οι Ιρανοί έπληξαν και «αντι-ιρανικές τρομοκρατικές ομάδες» στη Συρία. Οι επιθέσεις αυτές – σύμφωνα με το Ιράν- έγιναν σε αντίποινα για ισραηλινές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε αξιωματικούς της Επαναστατικής Φρουράς, μεταξύ των οποίων και η διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Κερμάν, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Οι ιρανικές επιθέσεις προκαλούν ανησυχίες για διεύρυνση των μετώπων στη Μέση Ανατολή, με αφορμή την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, κάτι που θα είχε σοβαρές ανθρωπιστικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

Το ερώτημα μετά την επίθεση στο Πακιστάν είναι πως θα αντιδράσει η πακιστανική κυβέρνηση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Πακιστάν θα προσπαθήσει να αμυνθεί ενισχύοντας τις περιφερειακές συμμαχίες του και θα αποφύγει να συρθεί σε πόλεμο.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες πριν από την ιρανική επίθεση, ο Πακιστανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Ανουάρ ουλ-Χακ Κακάρ είχε συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσεϊν Αμιραμπντολαχιάν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του μεταβατικού υπουργού Εξωτερικών του Πακιστάν, Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι με τον ειδικό εκπρόσωπο του Ιράν για τα θέματα του Αφγανιστάν, Χασάν Καζμί Κόμι, στο Ισλαμαμπάντ, όπου συζήτησαν την ανάγκη «περαιτέρω συνεργασίας για την περιφερειακή σταθερότητα».

Η ένταση μεταξύ Πακιστάν και Ιράν και οι ιρανικές επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία καταδεικνύουν πρόθεση της Τεχεράνης να πλήξει το Ισραήλ και τους συμμάχους του, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες βάλλουν εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι αποτελούν μέρος του λεγόμενου «άξονα αντίστασης» του Ιράν.

Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν κατ’ επανάληψη δεχτεί επιθέσεις με ρουκέτες και drones από πολιτοφύλακες που συνδέονται με την Τεχεράνη και καθώς συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα, αλλά και οι σποραδικές αψιμαχίες των Ισραηλινών με την φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ στο Λίβανο, δημιουργείται ένα κλίμα έντονης ανησυχίας για το που οδηγείται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Έκλεισε το αεροδρόμιο του Όσλο λόγω σφοδρής χιονόπτωσης

Το Ιράν βομβάρδισε το Πακιστάν – Διευρύνονται τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή

Ερυθρά Θάλασσα: «Τρόμος» στη ναυσιπλοΐα λόγω των επιθέσεων των Χούθι – Κίνδυνος για «ντόμινο» ανατιμήσεων και καθυστερήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42