search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 21:59
MENU CLOSE

Βλοχός: Βαριές καταγγελίες για αρπαγή περιουσιών με το σχέδιο μετεγκατάστασης του χωριού – Τι λέει στο topontiki.gr ο Δ. Καρτσανάς

18.01.2024 13:52
vloxos_1801_1920-1080_new

Τέσσερις μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ από τη Θεσσαλία, οι κάτοικοι του Βλοχού όχι μόνο μετρούν ακόμα τις πληγές τους και προσπαθούν να βρουν λύσεις και τρόπους ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και το σχέδιο που έχει εξαγγελθεί μεν, αλλά δεν έχει εξηγηθεί δε, για μετεγκατάσταση ολόκληρου του χωριού τους σε άλλο σημείο της Καρδίτσας!

Ο κ. Δημήτρης Καρτσανάς -μέλος μίας τριμελούς επιτροπής (μαζί με τους κ.κ. Αποστόλη Μακρή και Κωνσταντίνο Τσιάπουλα) που εκπροσωπεί 100 οικογένειες του χωριού, οι οποίες δεν συζητούν όρους μετεγκατάστασης, αλλά όρους παραμονής στο χωριό– εξαπέλυσε μέσω του topontiki.gr σφοδρές καταγγελίες σχετικά με τα κίνητρα, τους χειρισμούς και τα… σχέδια της κυβέρνησης για τον Βλοχό.

«Το χωριό μας είναι ιστορικό, με ενεργό αρχαιολογικό χώρο. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Βλοχός δεν αλλοιώθηκε και τώρα έρχεται η κυβέρνηση μετά από τις πλημμύρες να μας πει ότι θα γίνει μετεγκατάσταση του Βλοχού και της Μεταμόρφωσης, Και να πάμε που; Στον Παλαμά, που κι αυτός πλημμύρισε. Εμείς σωθήκαμε, ενώ στον Παλαμά έχουν θύματα. Ο λόγος λοιπόν δεν είναι να μας πάνε σε ένα ασφαλές μέρος, άλλος είναι ο λόγος», είπε αρχικά ο κ. Καρτσανάς.

«Θέλουν τα χωριά για να τα κάνουν πλημμυρική ζώνη»

Ο κάτοικος του Βλοχού συνέχισε καταγγέλοντας πως: «Αποκαλύπτεται σιγά σιγά ότι θέλουν να μετατρέψουν τα χωριά σε πλημμυρική ζώνη, τους εξυπηρετεί το μέρος. Είναι 75.000 στρέμματα περίπου και μέσα σε αυτά είναι τα δύο χωριά, ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση. Θέλουν να γίνεται εκεί εκτόνωση υδάτων, ώστε να σώζεται η Καρδίτσα και η Λάρισα. Θέλουν να μας διώξουν, να μην είναι κατοικήσιμη η περιοχή, για να μην έχουμε και θύματα. Δεν μας το λένε, απλά μας κοροϊδεύουν».

«Παρασύρουν τους κατοίκους να φύγουν για να γλιτώσουν τις αποζημιώσεις και να βάλουν αγροτοφωτοβολταϊκά»

Ο κ. Καρτσανάς συνέχισε τις καταγγελίες, σχετικά με το τι συμβαίνει στην περιοχή, λέγοντας πως: «Μαθαίνουμε ότι ο κ. Αυγενάκης ψήφισε την εγκατάσταση αγροτοφωτοβολταϊκών για την περιοχή της Θεσσαλίας, τα οποία θα έχουν 6 μέτρα ύψος και πάνω. Δηλαδή, κάτω θα αμολάνε τα νερά και πάνω θα έχουν τα φωτοβολταϊκά. Γι’ αυτό και οι κύριοι βιομήχανοι προσφέρθηκαν να μας φτιάξουν κάποια σπιτάκια στον Παλαμά, για να εκμεταλλευτούν όλη αυτή την περιοχή.

Παρέσυραν τους κατοίκους, τους είπαν ότι θέλουν να τους χαρίσουν σπίτια. Ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του εδώ, είπε ότι τα σπίτια θα είναι επισκέψιμα, δεν θα είναι κατοικήσιμα. Οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης και οι δύο πρόεδροι της κοινότητας, που δεν ξέρω τι τους έταξαν τελικά, είπαν ότι “ξέρετε, θα έχετε τα σπίτια κανονικά στο χωριό, θα πάρετε και ένα σπίτι δώρο”. Αν είναι έτσι, γιατί μας ζητούν να υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση ότι επιθυμούμε να φύγουμε; Για να μην υπάρχει καμία αποζημίωση. Άρα, τα σπίτια μας θα είναι μη κατοικήσιμα, που σημαίνει πως ξεριζώνεται το χωριό, οι παιδικές μας αναμνήσεις.

Το χωριό μας έχει περιουσίες. Από τρία στρέμματα και πάνω ο καθένας, σπίτια μεγάλα, επιχειρήσεις. Μιλάμε για ένα ζωντανό χωριό. Και έρχονται τώρα να το ξεριζώσουν; Και με ύπουλο τρόπο; Δεν λένε την αλήθεια. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καμία ενημέρωση από επίσημα χείλη. Τα “παπαγαλάκια”, δια μέσου του υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου, διοχετεύουν κουβέντες που είναι ψεύτικες, δεν ευσταθούν. Παρασύρουν τον κόσμο να υπογράψει για να φύγει».

«Θέλουν να αρπάξουν την περιουσία μας – Να ψηφιστεί νόμος στη Βουλή»

«Εμείς ζητάμε να ψηφιστεί νόμος στη Βουλή, γιατί η συνέχεια του κράτους είναι οι νόμοι. Σήμερα είναι αυτή η κυβέρνηση, αύριο δεν είναι. Δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη ένα σπίτι, θέλει τουλάχιστον μία οκταετία. Εμείς οκτώ χρόνια που θα καθόμαστε; Στον αέρα;

Θέλουμε να ψηφιστεί νόμος του κράτους, να λάβουν γνώση και να πάρουν θέση όλα τα κόμματα, να γίνει μία συζήτηση στη Βουλή, ώστε να τον πάρουμε στα χέρια μας, να τον μελετήσουμε και να δούμε τι είναι προς όφελος μας και τι είναι προς την καταστροφή μας. Τότε να μας ζητήσουν να υπογράψουμε ή όχι.

Τώρα μας ζητάνε να φύγουμε, χωρίς να ξέρουμε τι μας περιμένει. Εγώ ξέρω πως όταν σου δωρίζει κάποιος, δεν ζητάει αντάλλαγμα. Και τους είπα ότι “αφού μας αγαπάτε κ. Μητσοτάκη, κύριοι κυβερνητικοί και κύριοι βιομήχανοι, φτιάξτε μας τα σπιτάκια και όταν τελειώσετε με το καλό, δώστε μας τα κλειδιά να μπούμε”. Έτσι ξέρω εγώ το δώρο. Αυτό που θέλουν να μας δώσουν, που δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι ακόμα, δεν ανταποκρίνεται στην περιουσία που έχουμε. Χαρίζει κανείς την περιουσία των παππούδων και των πατεράδων του; Μας λένε ότι δεν θα υπάρξει απαλλοτρίωση. Αυτό σημαίνει χάρισμα, αρπαγή της περιουσίας μας. Θέλουν να εξαφανίσουν ολόκληρο το χωριό. Δεν κατοχυρώνεται σήμερα η ιδιοκτησία;».

«Έμμεσος εκβιασμός και απάτες στις ψηφοφορίες»

«Είμαστε 100 οικογένειες που κρατάμε γερά, δεν θέλουμε να φύγουμε με τίποτα, και να μας πνίξουν εκεί θα μείνουμε. Υπάρχουν άλλοι, που τους παρέσυραν με αυτό το ψέμα. “Θα έχετε το σπίτι στο χωριό και θα πάρετε και ένα σπιτάκι στον Παλαμά”. Σιγά σιγά όμως βγαίνουν όλα.

Δόθηκαν στην περιοχή λεφτά για να φτιαχτούν ζημιές, αλλά εξαιρέθηκαν τα δύο χωριά (Βλοχός και Μεταμόρφωση). Δεν μας έδιναν λεφτά να φτιάξουμε τις ζημιές, δεν μας έβαζαν ίντερνετ, αύριο η ΔΕΗ θα μας κόψει το ρεύμα. Αυτός είναι ένας έμμεσος εκβιασμός.

Συμβαίνουν κι άλλα. Προσπαθούν να πάρουν μία πλειοψηφία. Όταν γίνεται μία ψηφοφορία, κάνεις έναν κατάλογο δικαιούχων, για να ξέρεις ποιος είναι ιδιοκτήτης. Αυτός θα ψηφίσει. Εδώ γίνονται παράλογα πράγματα. Άλλος είναι ο δικαιούχος, άλλον γράφουν στα χαρτιά για να ψηφίσει. Αυτόν που τους βολεύει. Και γίνεται τηλεφωνική ψηφοφορία, αν υπάρχει Θεός! Αποφασίζει κανείς με το τηλέφωνο; Στην πρώτη συνέλευση που κάναμε, ήταν 70%-20% κατά της μετεγκατάστασης και 10% δεν είχε ερωτηθεί. Αυτό το 70% θέλουν να το αλλοιώσουν και βρήκαν αυτή τη μέθοδο με το τηλέφωνο. Να έχουν βάλει μη δικαιούχους -άτομα από άλλα χωριά που δεν έχουν σπίτι στον Βλοχό, απλά είχαν μία καταγωγή- ως δικαιούχους για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Παίρνουν τηλέφωνα και εκβιάζουν τον κόσμο, ότι δεν θα πάρει αποζημίωση άμα κάτσει στο χωριό.

«Μας παίρνουν την περιουσία και το χωριό μας»

Εμείς ζητήσαμε επιπλέον ένα “Εξοικονομώ”, πέρα από αυτά που δικαιούμαστε από τον νόμο, για να τελειώσουμε τα σπίτια μας. Επιπλέον, αν γίνουν τα αναχώματα που ζητάμε, εμείς δεν πρόκειται να πνιγούμε ποτέ. Γιατί δεν είμαστε όπως είναι η Μεταμόρφωση. Με τον Ιανό δεν πνιγήκαμε, η Μεταμόρφωση πνίγηκε.

Το 1994 που πνίγηκε η Καρδίτσα γιατί δεν έγινε μετεγκατάσταση, να πάει στη Λαμία που είναι πιο ορεινά; Πνίγηκε ο Παλαμάς τώρα. Γιατί δεν μεταστεγάζουν τον Παλαμά, παρά παίρνουν εμάς από τον Βλοχό να πάμε στον Παλαμά να πνιγούμε σίγουρα. Όλη η Θεσσαλία πνίγηκε τώρα. Όλη τη Θεσσαλία πρέπει να τη μετακινήσουνε; Γιατί τα άλλα χωριά δεν τα μετακινούν και διάλεξαν μόνο τον Βλοχό και τη Μεταμόρφωση;

Έβγαλαν το ολλανδικό σχέδιο και αντί να κάνουν πλημμυρική ζώνη στα ορεινά, την κάνουν στον κάμπο, τον οποίο θέλουν να τον εκμεταλλευτούν διπλά. Να πλημμυρίζει και να έχουν και τα φωτοβολταϊκά. Να υπάρχει συμφέρον. Δεν μας χαρίζουν τίποτα, αλλά μας ξεριζώνουν, μας παίρνουν την περιουσία και το χωριό μας. Εμείς θέλουμε τον ζωντανό Βλοχό μας, αυτό θέλουμε».

«Δεν παίρνουμε καμία απάντηση»

Ο κ. Καρτσανάς μίλησε και για τις επαφές του με την κυβέρνηση: «Πέρα από την ανοιχτή επιστολή, στείλαμε τον περασμένο Δεκέμβριο και υπόμνημα στον πρωθυπουργό, με κοινοποίηση σε δύο βουλευτές της ΝΔ, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα.

Επίσης, ζήτησα επίσημα χθες ραντεβού με τον κ. Τριαντόπουλο, τον παίρνουμε τηλέφωνο και απάντηση δεν πήραμε ακόμα».

«Ο πρωθυπουργός ήρθε για να ενώσει η να διχάσει;»

Τέλος, απευθύνθηκε προσωπικα στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Ο πρωθυπουργός ήρθε στο χωριό για να ενώσει ή να διχάσει; Γιατί έχει διχάσει ένα χωριό που λέγεται Βλοχός.

Έγιναν και επεισόδια εδώ, μεταξύ αυτών που θέλουν να φύγουν και αυτών που δεν θέλουν. Δημιουργήθηκαν μεταξύ κατοίκων τέτοια επεισόδια».

Διαβάστε επίσης:

Μεσολόγγι: Συνελήφθη ο κρεοπώλης για την υπόθεση εξαφάνισης του Μπάμπη

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες κατάταξης για προσλήψεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Λεωφόρος Μαρκοπούλου: Σοβαρό τροχαίο με ανατροπή ΙΧ – Άθικτοι βγήκαν οι οδηγοί (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42