search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:33
MENU CLOSE

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Κύμης: Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι, αλλά «η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό»

19.01.2024 16:46
SEISMOS_NEPAL2
shutterstock

Αναστάτωση προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα ανοιχτά της Κύμης και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Κύμης, σε θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 14,6χλμ..

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι.

«Η περιοχή μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο σεισμό, ωστόσο δεν πρέπει να συντρέχει λόγος ανησυχίας» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευθυμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Ο σεισμός προήλθε από το θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κύμης, μεταξύ Σκύρου και Κύμης. Έγινε έντονα αισθητός και στην Αττική, ιδίως σε μεγάλες κατασκευές. Δεν εμπνέει ανησυχία αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. (…) Έχει ιστορικό η περιοχή αλλα συνήθως περιορίζεται η γύρω από αυτή, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι θαλάσσια και αραικατοικημένη».

Ο κ. Βασίλης ΚαραστάθηςΑναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ τόνισε ότι «είναι νωρίς να πούμε για την εξέλιξη του σεισμού με τις ακολουθίες. Τα πρώτα βήματα είναι τα αναμενόμενα, υπάρχουν μετασεισμοί».

«Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι μεγέθους 3 Ρίχτερ. Από’κει και πέρα έχουν σημειωθεί και δέκα άλλοι. Περιμένουμε τις επόμενες ώρες πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο και μετά θα τοποθετηθούμε».

Ο κ. Καραστάθης ανέφερε ακόμη: «Η περιοχή στην οποία έγινε ο σεισμός δεν έχει μεγάλους σεισμούς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη στενή περιοχή έχει δώσει πολλαπλά σεισμούς της τάξης μεγέθους του σημερινού».

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει κάτι που μας προβληματίζει αλλά πρέπει να δούμε την ακολουθία των μετασεισμών. Η μετασεισμική ακολουθία είναι κάτι πολύ σημαντικό διότι υπάρει εκτόνωση. Αυτή τη στιγμή δε βλέπουμε κάτι μη φυσιολογικό αλλά περιμένουμε και τις επόμενες ώρες».

Ανάρτηση στο facebook με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο ίδιος μιλώντας στο Έθνος συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι «είναι ακόμα νωρίς».

«Είναι νωρίς ακόμα, μη βάζουμε χοντρούς τίτλους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Εύβοια έχει ενεργοποιηθεί σεισμικά από το 2022. Αυτό που έχει επιστημονικό ενδιαφέρον είναι να δούμε αν συνδέεται ο σεισμός στο Προκόπι με τους Ζάρακες». Όπως είπε, «παρακολουθούμε το φαινόμενο» και υπογράμμισε ότι είναι «θετικό πως έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο».

«Δεν είναι κάτι σημαντικό. Είναι ένας σεισμός μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου που είναι αρκετά μακριά από τις ακτές» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.

«Δεν υπάρχει περιοχή στον ελληνικό χώρο που να μην είναι σεισμογενής και να μην έχει ρήγματα. Δεν είναι μια περιοχή εξωφρενικής σεισμικότητας. Είναι μεταξύ Εύβοιας και προς το Βόρειο Αιγαίο. Και πρόσφατα είχε μια σειρά από σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, πιο νότια. Τώρα είμαστε πιο βόρεια, σε ένα άλλο κομμάτι», επισήμανε μιλώντας στο newsit.gr. Ο κύριος Παπαζάχος, προσθέτει ότι «είναι ένα σεισμός που είναι αρκετά μακριά από τις ακτές, δεν έχει κάποιο φοβερό ενδιαφέρον προς το παρόν».

«Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η ακολουθία το επόμενο διάστημα. Είναι από τους σεισμούς που πιθανώς στον ελληνικό χώρο είναι συνήθεις. Δεν είναι μια περιοχή με ένα φοβερό ιστορικό μεγάλων σεισμών ούτε κάποια περιοχή με ιδιαίτερο ιστορικό υψηλής σεισμικότητας», ανέφερε.

Ωστόσο ο κύριος Παπαζάχος λέει ότι «αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τον ελληνικό χώρο, σεισμός μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Είναι κάτι που μόλις έχει ξεκινήσει, από μόνος του αυτός ο σεισμός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο». Πάντως επισημαίνει ότι «4,5 και κύριος σεισμός, δεν ισχύει τέτοια έννοια. Δεν είναι κάνας μεγάλος σεισμός. Είναι ένας σεισμός που είναι συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα του ελληνικού χώρου. Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι σεισμοί, ακόμα και ισχυρότεροι. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε το οτιδήποτε αυτή την στιγμή».

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 24 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Κύμης στην Εύβοια. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 14,6 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά αργότερα καταγράφηκαν και νέες, ασθενέστερες δονήσεις: 2,4 Ρίχτερ στις 4:24, στα 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικα της Κύμης και 3,1 Ρίχτερ στις 4:33 στα 21 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά της Κύμης.  

Το Ευρωμεσογειακό έδωσε τον σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 22 χιλιόμετρα οανατολικά της Κύμης και το εστιακό βάθος στα 14 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, περιπολίες γίνονται στην περιοχή από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχει υπάρξει κάποια αναφορά για ζημιές, ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κάποια κλήση. 

Γιατί ανησυχούν οι κάτοικοι

Για τον ισχυρό σεισμό μίλησε ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος. Σύμφωνα με τον ίδιο ο σεισμός ταρακούνησε την περιοχή, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί για την ώρα ζημιές.

Ο κ. Μπαράκος τόνισε μιλώντας στο Έθνος ότι δεν θυμάται παρόμοιο σεισμό στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι οι κάτοικοι αναστατώθηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Εξήγησε πως για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή ζημιές. Τόνισε επίσης ότι στην περιοχή δεν είναι συνηθισμένοι στους ισχυρούς σεισμούς και ότι γίνονται αισθητοί κυρίως οι δονήσεις που σημειώνονται στο κεντρικό ή το βορειοανατολικό Αιγαίο όπου βρίσκεται το μεγάλο ρήγμα.

«Αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται ζημιές» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κύμης, Αργύρης Παφράς.

«Το ανησυχητικό είναι ότι έως τώρα δεν έχουμε μετασεισμούς» τόνισε στην ΕΡΤ.

«Μας ταρακούνησε γερά ο σεισμός. Οι κάτοικοι είναι σε απόλυτη ηρεμία, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, διακοπές ρεύματος κλπ», πρόσθεσε ο κ. Παφράς.

ΓΓΠΠ: Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού.

Μέσα στο σπίτι

  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
    • κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
    • μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
    • μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι

  • Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
    • μακριά από κτίρια και δέντρα
    • μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Σκύλος επιτέθηκε και δάγκωσε στο μάτι ένα βρέφος 18 μηνών

Αττική: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που αφαιρούσε όπλα από αστυνομικό τμήμα

Πρωτοφανείς σκηνές στην Κέρκυρα: Εισβολή της αστυνομίας σε υπό κατάληψη σχολεία – Καταδικάζει η ΕΛΜΕ (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:26