Σταφυλόκοκκος: Ποιοι είναι οι συχνότεροι τρόποι μετάδοσης
Ο σταφυλόκοκκος είναι βακτήριο που υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος, αλλά που υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να υπεραναπτυχθεί και να προκαλέσει νόσο.
Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που ήδη φέρουμε, είναι όμως πιθανό να μεταφερθούν και από το ένα άτομο στο άλλο.
Ο σταφυλόκοκκος είναι αρκετά ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες ή πετσέτες, και από εκεί να μεταφερθεί σε κάποιον που θα έρθει σε άμεση επαφή.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο σταφυλόκοκκος επιβιώνει επίσης στη χαμηλή υγρασία και στις ακραίες θερμοκρασίες.
Πολυάριθμοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από σταφυλόκοκκο.
- Αδύναμο ανοσοποιητικό.
- Υποκείμενα προβλήματα υγείας (διαβήτης, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνος, πληγές από έκζεμα, κυστική ίνωση ή εμφύσημα).
- Ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, για παράδειγμα όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, όσους έχουν υποστεί έγκαυμα ή όσους έχουν πληγές στο σώμα τους έπειτα από χειρουργείο.
- Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν μέσω συσκευών που φτάνουν σε εσωτερικά όργανα του σώματος, όπως η συσκευή αιμοκάθαρσης, οι καθετήρες, και η συσκευή παρεντερικής σίτισης.
- Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου μεταδίδονται εύκολα στα αποδυτήρια με την κοινή χρήση ξυριστικής μηχανής, πετσέτας ή άλλου εξοπλισμού.
- Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται και με το φαγητό, εάν δεν τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών). Το φαγητό που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο δεν παρουσιάζει καμία αλλοίωση ως προς την όψη ή τη γεύση του.
Πηγή: onmed.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Το 55% όσων νόσησαν ελαφρά υποφέρουν από long covid – Περισσότερα από 200 τα συμπτώματα
Κακοκαιρία: Πώς να προστατεύσεις τα μάτια σου από το κρύο