search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:03
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της, η εκκλησία ετοιμάζει αντάρτικο  

22.01.2024 06:30
EKKLISIA ND

Η αυριανή μέρα έχει σίγουρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χέρια του σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο ενώ την ίδια στιγμή θα συνεδριάζει και η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να τοποθετηθεί και επίσημα στο νομοθέτημα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό πολλοί περίμεναν ότι στην εβδομαδιαία επισκόπηση του ο πρωθυπουργός θα είχε κάποια αναφορά προκειμένου να προλειάνει το έδαφος  γύρω από το πώς  θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Αντίθετα, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά προφανώς για να μην προκαλέσει τα ήδη διαμορφωμένα μέτωπα. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι γύρω στους 90 με100 βουλευτές της ΝΔ θα υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η επίσημη στάση της Εκκλησίας – η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει αύριο στις εννέα το πρωί – θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο τους βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται στο μεταίχμιο και γι’ αυτό θεωρούν ότι είναι καλό το όλο θέμα να τελειώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δηλαδή γύρω στις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να πάει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο στις 4 το απόγευμα.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ο σκληρός πυρήνας των στελεχών που είναι αντίθετα με το νομοσχέδιο πολύ δύσκολα θα αλλάξουν θέση. Δηλαδή θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση και δεν θα απέχουν.  Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Θ. Πλεύρης, η Άννα Καραμανλή, ο Μ. Χρυσομάλλης, ο Κ. Καραγκούνης,  ο Α. Κατσανιώτης, ο Β. Γιόγιακας, ο Κ. Γκιουλέκας, ο Θ. Δαβάκης, ο Θ. Καράογλου,  ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Γ. Λαμπρόπουλος, ο Π. Μαντάς, ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο Θ. Λεονταρίδης, ο Δ. Ακτύπης, ο Χαρ. Αθανασίου, ο Ξ. Μπαραλιάκος, ο Σ. Γκίκας, ο Γ. Καρασμάνης και ο Μ. Σαλμάς. 

Το βλέμμα των στελεχών της κυβέρνησης είναι στραμμένο στους βουλευτές που είτε εμφανίζονται αναποφάσιστοι, είτε ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το τι θα κάνουν. 

Πιο συγκεκριμένα, κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξουν τελικά  οι κ. Ν. Μηταράκης, Δ. Κούβελας, Γ. Ανδριανός, Κ. Βλάσης, Χρ. Μπουκώρος, Θ. Μπούρας, Χρ. Στεφανάδης, Μ. Καφούρος, Μιχ. Παπαδόπουλος. Αν δηλαδή θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν από την ψηφοφορία.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι κ. Στρ. Σιμόπουλος, Στ. Πέτσας, Τ. Θεοδωρικάκος, Χρ. Δερμεντζόπουλος, Σπ. Κουλκουδίνας καθώς και ο υφυπουργός Γ. Κεφαλογιάννης θα υποστηρίξουν  το νομοσχέδιο παρά τις ενστάσεις που είχαν εκφράσει. 

Λιγότεροι από δέκα είναι αυτοί που βρήκαν διέξοδο στην πρόταση του πρωθυπουργού για αποχή από την ψηφοφορία. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο Δ. Μαρκόπουλος, ο Α. Συρίγος, ο Μ. Κόνσολας,  ο Γ. Καλλιάνος, Γ. Γεωργαντάς, ο Κ. Κατσαφάδος, ο Δ. Κυριαζίδης και η Φωτεινή Αραμπατζή φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν αυτό το δρόμο.

Την ίδια στιγμή παρασκηνιακά γίνονται κινήσεις προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις της Εκκλησίας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κομμάτι ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου ζητά πιο σκληρή στάση από αυτή που έχει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  απέναντι στο νομοσχέδιο. 

Πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι η υπόθεση του νομοσχεδίου φαίνεται ότι λειτουργεί και ως αφορμή για την αμφισβήτηση της ηγεσίας του Αρχιεπισκόπου από Μητροπολίτες που θέλουν να παίξουν ρόλο στην επόμενη μέρα της διαδοχής. 

Μία σκληρή ομάδα περίπου 20 ιεραρχών πιέζουν την αρχιεπισκοπή εδώ και καιρό να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο προκειμένου η εκκλησία να μην εμφανίζεται ότι λειτούργησε με καθυστέρηση. 

Οι πιο σκληροί μάλιστα τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων πάνω στα πρότυπα του σκηνικού που είχε δημιουργηθεί επί των ημερών του Μακαριστού Χριστόδουλου, με τις λαοσυνάξεις διαμαρτυρίας στις νέες ταυτότητες.

Από τους ιεράρχες που έχουν πιο αρνητικοί θέση στο νομοσχέδιο ξεχωρίζουν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Φθιώτιδος Συμεών, ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Πατρών Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο Καρπενησίου Γεώργιος, ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος κ.ά.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ωστόσο ότι τα περιθώρια για μία έντονη αντίδραση από την πλευρά της Εκκλησίας είναι περιορισμένα αν και αναγνωρίζουν ότι οι κατά τόπους ενορίες μπορεί να διαφοροποιηθούν με πύρα κηρύγματα όπως έχουν κάνει στο παρελθόν για αλλά θέμα.

Επισημαίνουν παράλληλα ότι η πρόταση του Αρχιεπισκόπου για δημοψήφισμα, δεν μπορεί να έχει καμία τύχη την συγκεκριμένη στιγμή. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος  Μαρινάκης έκοψε άλλωστε κατηγορηματικά κάθε συζήτηση, λέγοντας ότι τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα και η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται σε συγκεκριμένη περίπτωση στις βουλευτικές εκλογές, όπου τα κόμματα κατεβαίνουν με προγράμματα και είτε εγκρίνονται, είτε απορρίπτονται και το δικό μας ενεκρίθη με πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Τα βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις των τομεαρχών στις Σπέτσες – 30 παρουσιάσεις σε 20 ώρες συλλογικής δουλειάς

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η «Σύνοδος» των Σπετσών, θετικός ο απολογισμός – Για «τολμηρό εγχείρημα» έκανε λόγο η Τζάκρη

Θανάσης Γλαβίνας: «Μητσοτάκης, Μαρινάκης και Πατέλης επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας τις ψήφους του»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:59