search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:45
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Προσθέτουμε δικαιώματα για λίγους χωρίς να αφαιρούμε από τους πολλούς

24.01.2024 12:30
ipourgiko neo

Με το μήνυμα ότι ένα ζήτημα ισότητας δεν προσφέρεται για διχασμούς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται η ισοτιμία στον πολιτικό γάμο όλων των πολιτών και η προστασία των παιδιών ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν, αναφέροντας ότι αντίστοιχη ρύθμιση ισχύει σε 36 χώρες σε όλο τον κόσμο και σε καμία από αυτές δεν έχει παρατηρηθεί κοινωνική φθορά,. Παράλληλα επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο δεν θα επιτρέπει την παρένθετη κύηση για ομόφυλα ζευγάρια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει «εργαστήριο».

Αναφερόμενος στο «όχι» της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το συγκεκριμένο θέμα αφορά σε επιλογή της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις και μίλησε για ώριμες αλλαγές, όπως ο πολιτικός γάμος και η καύση των νεκρών, στις οποίες αρχικά η εκκλησία είχε αντιταχθεί και οι οποίες, όπως αποδείχθηκε δεν έβλαψαν την κοινωνία ούτε τις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας, προσθέτοντας ότι σέβεται τις απόψεις της.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήρε το διάλογο που έγινε εντός της ΝΔ για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για νηφάλια συζήτηση και κατάκτηση για το κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος σέβεται όλες τις απόψεις και ότι είναι σημαντικό ότι δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ωστόσο σε γενικές γραμμές δεν φάνηκε να εγκρίνει πιο ακραίες τοποθετήσεις, λέγοντας ότι ένα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται για διχασμούς.

Τέλος, να αναφερθεί ότι στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, κάνοντας επίθεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαφωνούν με την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. «Γίνεται ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Η τροπολογία θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές. Και τότε θα φανεί ποιος θέλει να έχουν τη δυνατότητα οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό», τόνισε.

Να θυμίσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι διαφωνεί με το γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ τα μέλη του Σώματος, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, να σταλούν επιστολές προς τους βουλευτές, να διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου Εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας και να μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο, ενώ θα εξουσιοδοτηθούν οι μητροπολίτες κάθε επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του ποιμνίου και την προάσπιση της οικογένειας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε αναφερόμενος στην αναδιαμόρφωση του δικαστικού χάρτη με την ενοποίηση πρωτοδικείων- ειρηνοδικείων ότι είναι μία μεταρρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια, καθώς πρώτος την είχε επιδιώξει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και σημείωσε ότι «δεν υστερούμε σε αριθμό δικαστών έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά εδώ η εκδίκαση των υποθέσεων απαιτεί τετραπλάσιο, πενταπλάσιο χρόνο. Μερικές φορές τέσσερα, πέντε, επτά, οκτώ, δέκα χρόνια. Τέτοιου είδους καθυστερήσεις, όμως, πρακτικά ισοδυναμούν με αρνησιδικία», προσθέτοντας ότι «οι αλλαγές που εισηγείται το αρμόδιο Υπουργείο είναι κρίσιμες. Θα υλοποιηθούν με την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και με εξασφαλισμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Διαβάστε επίσης:

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι νομικοί φόβοι πίσω από το σκληρό «όχι» της εκκλησίας

Επιστολική ψήφος: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ

Κασσελάκης για επιστολική ψήφο: Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο; – Εμείς είμαστε εδώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:40