search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:47
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι νομικοί φόβοι πίσω από το σκληρό «όχι» της εκκλησίας

24.01.2024 09:00
ekklisia-new

Όχι ότι προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, αλλά το κατηγορηματικό «όχι» της Εκκλησίας της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και τη διευθέτηση του ζητήματος της τεκνοθεσίας σαφώς προοιωνίζεται δυσκολίες για την κυβέρνηση.

Πολλώ δε μάλλον, αν ληφθούν υπόψη πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσπάθησε να πείσει διάφορους «σκληρούς» ιεράρχες να μην προβαίνουν σε δηλώσεις… εμπρηστικού χαρακτήρα και ότι απέρριψε προτάσεις για «λαοσυνάξεις» (διαδηλώσεις στην… εκκλησιαστική γλώσσα) κατά του νομοσχεδίου που θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Προφανώς, το όλο ζήτημα άπτεται δογμάτων και παραδόσεων της εκκλησίας, οπότε οι αντιδράσεις από τους ιεράρχες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως και αναμενόμενες. Ωστόσο, φαίνεται ότι πίσω από τα προφανή, στην εκκλησία υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο ανησυχίας, που την κάνει να αντιτίθεται τόσο έντονα σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να κλείσει ένα νομικό κενό σχετικά με τον πολιτικό γάμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανησυχία των ιεραρχών εδράζεται στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της παρένθετης μητρότητας, ζήτημα το οποίο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα περιληφθεί στο επίμαχο νομοσχέδιο, ούτε θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στο θέμα για να συμπεριλάβει και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σήμερα, η νομοθεσία ορίζει πως η παρένθετη κύηση στην Ελλάδα παρέχεται μόνο όταν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα και όχι για διευκόλυνση απόκτησης παιδιών. Ωστόσο, ο νέος νόμος θα επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στο εξωτερικό να αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος, κάτι που σύμφωνα με ορισμένους νομικούς μπορεί να θεωρηθεί διάκριση.

Μάλιστα, ήδη το 2022 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελβετία για παραβίαση του δικαιώματος του παιδιού στην ιδιωτική του ζωή, επειδή οι ελβετικές αρχές αρνήθηκαν να καταγράψουν ως γονείς ένα ομόφυλο ζευγάρι που είχε αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα στις ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα δεδικασμένο, αν και έχει απορρίψει άλλες προσφυγές.

Αυτό, λοιπόν, που ανησυχεί περισσότερο την εκκλησία είναι ότι αργά ή γρήγορα το ζήτημα της υποβοηθούμενης κύησης και της παρένθετης μητρότητας θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης με απρόβλεπτο αποτέλεσμα και ότι παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, εν τέλει ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών θα καταπέσει στα δικαστήρια, ελληνικά ή ευρωπαϊκά.

Άλλωστε, ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος σημείωσε: «Γιατί τίθεται θέμα παρένθετης μητρότητας αφού η κυβέρνηση δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να την δεχθεί; Διότι ήδη μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δήλωσαν πως μετά την ψήφιση του σκοπούμενου νομοθετήματος, θα προσφύγουν στο ΕΔΔΑ διεκδικώντας την καταδίκη της χώρας μας σε ακόμη περισσότερα από όσα η σκοπούμενη νομοθετική μεταβολή προτίθεται να τους δώσει».

Με απλά λόγια, η εκκλησία προετοιμάζεται για «μάχη» και το ερώτημα είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φθάσει και πόσο μπορεί ο αρχιεπίσκοπος να «συγκρατήσει» τους πιο «σκληρούς» από τους ιεράρχες. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

Επιστολική ψήφος: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ

Κασσελάκης για επιστολική ψήφο: Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο; – Εμείς είμαστε εδώ

Επίθεση Πολάκη στον Άδωνι με «πανάρχαιο σφακιανό ρητό» – «Ο κακός θέλει χειρότερο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:45