search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 22:12
MENU CLOSE

Θεσσαλία: Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό οι αγρότες και απέκλεισαν την Ε65 – Ένταση με αστυνομικούς σε Καρδίτσα και Λάρισα (photos/videos)

24.01.2024 15:13
agrotes_thessalia_2401_1920-1080_new

Ένταση μεταξύ διαμαρτυρόμενων αγροτών και αστυνομικών σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη σε μπλόκα στην Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Καρδίτσα

Οι αγρότες κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και ανέβηκαν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 με τα πόδια παρά τα χημικά και την επίθεση των ΜΑΤ.

Εκατοντάδες τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο μπλόκο, ωστόσο, απέναντί τους βρήκαν πάνοπλους αστυνομικούς.

credit: karditsalive.net
credit: karditsalive.net

Νωρίτερα υπήρξαν επεισόδια, με αστυνομικούς που προσπάθησαν να αποτρέψουν την κίνηση των αγροτών να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο. Αγρότες και αστυνομικοί είχαν έντονες λογομαχίες που εξελίχθηκαν σε επεισόδια, ενώ έπεσαν και δακρυγόνα.

Στη συνέχεια, ο αστυνομικός διευθυντής ενημέρωσε τους αγρότες ότι δεν μπορούν να παραμείνουν πάνω στον αυτοκινητόδρομο και θα πρέπει να αποχωρήσουν. Από την πλευρά τους, οι αγρότες τον ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν και θα πρέπει η κυκλοφορία οχημάτων να γίνεται μέσω παράκαμψης για όσο διαρκέσει η κινητοποίηση.

«Είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να έχουμε εισόδημα επιβίωσης, να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας», τόνισαν στις ομιλίες τους οι αγρότες.

Στις διεκδικήσεις αναφέρθηκε ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Επίσης, κάνουν λόγο για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα, κά.

Λάρισα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το larissanet.gr, στον κόμβο Πλατυκάμπου οι αγρότες βρήκαν μπροστά τους φραγμό από κλούβες  της ΕΛ.ΑΣ. και ζήτησαν να βγουν συμβολικά στη Εθνική Οδό, ώστε να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.

Αρχικά, στο σημείο πραγματοποιήθηκε διάλογος μεταξύ των αγροτών και του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρισας, Αγάπιου Χαρακόπουλου, ωστόσο στη συνέχεια επικράτησε ένταση.

Στη σημερινή κινητοποίηση στον κόμβο συμμετέχουν αγρότες από τη Λάρισα, αλλά και από τα χωριά των Δήμων Αγιάς και Κιλελέρ.

Οι αγρότες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα όπως και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Επίσης, ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται κατά 100% η παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε ότι η σημερινή κινητοποίηση έχει στόχο να αναδείξει τα προβλήματα των αγροτών. Σημείωσε πως οι αγρότες περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κινητοποιήσεις στην εθνική οδό και στήσιμο μπλόκου.

credit: larissanet.gr
credit: larissanet.gr
credit: larissanet.gr
credit: larissanet.gr
credit: larissanet.gr
credit: larissanet.gr

Αγροτικά μπλόκα έχουν ήδη στηθεί στον Ριζόμυλο Μαγνησίας και στο Ζάρκο Τρικάλων. 

Διαβάστε επίσης:

Μεσολόγγι: Ο 31χρονος πυροβολήθηκε μία φορά και από κοντινή απόσταση – Το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας (video)

Χαλκίδα: Προφυλακίστηκε η 39χρονη για τη δολοφονία του ξυλουργού – «Ζητώ συγγνώμη, δεν ήθελα να τον σκοτώσω» (video)

Πέθανε η Ραφαέλα Πιτσικάλη – Απέραντη θλίψη για το χαμογελαστό κορίτσι που πάλεψε με τον καρκίνο (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42