search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:17
MENU CLOSE

Ομόθυμη καταδίκη για την αγωγή Γρηγόρη Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων για τις υποκλοπές

25.01.2024 16:53
protodikeio

Ομόθυμα καταδικάζουν με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, η Δώρα Αυγέρη εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο Κωστής Καρπόζηλος εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς, τις αγωγές κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων (SLAPP) ως προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη για την υπόθεση των υποκλοπών.

Στην πρώτη δίκη που ξεκίνησε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η αγωγή που εκδικάστηκε ήταν σε βάρος της ΕΦΣΥΝ και της ομάδας Reporters United για τις έρευνες στο ζήτημα των υποκλοπών ενώ η αγωγή στον Θανάση Κουκάκη αφορούσε την κοινοποίηση των ερευνών μέσω των social media.

Όπως αναφέρει η κα Αυγέρη, «το Μαξίμου έχει καταστήσει την Ελλάδα υπόλογη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς-μάλιστα δύο φορές το τελευταίο δεκαήμερο- για καταπάτηση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου.

Οι αγωγές-«slapps» σε βάρος δημοσιογράφων αποτελούν συνήθη πρακτική προκειμένου να καμφθεί η ερευνητική δημοσιογραφία, ώστε να μην ελέγχει την πολιτική και οικονομική εξουσία.

Αυτό επιχειρείται και με τις αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος δημοσιογράφων που ερευνούν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων.

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν κάμπτεται, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα γίνει η ασπίδα προστασίας της.

Η αλήθεια θα καταδικάσει όσους δεν τη σέβονται», καταλήγει η Δώρα Αυγέρη.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κάνει λόγο για μια «από τις νοσηρότερες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπονόμευσης του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών» αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, θύμα των οποίων έπεσε βεβαίως και ο ίδιος.

«Η ερευνητική δημοσιογραφία ήταν εκείνη, που αποκάλυψε κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων, μιας από τις νοσηρότερες υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπονόμευσης του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών.
Αποτελεί ευθεία προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων η εξοντωτική αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη σε βάρος της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη.

Την ώρα μάλιστα που ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στους υπαίτιους αυτού του σκανδάλου και πολλάκις η Κυβέρνηση ενορχήστρωσε τη συγκάλυψη τους.

Η προστασία της ελευθερίας του Τύπου είναι βασικός πυλώνας της λειτουργίας της Δημοκρατίας και γι’ αυτό στεκόμαστε στο πλευρό όσων διώκονται γιατί υπηρετούν το λειτούργημά τους» καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος εξέφρασε τη στήριξή του στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

«Στο πλευρό της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας με τη Νέα Αριστερά

Σήμερα το πρωί με τον Νάσος Ηλιόπουλος βρεθήκαμε στα δικαστήρια.

Εδώ εκδικάζεται η αγωγή που υπέβαλε ο κύριος Δημητριάδης, πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη.

Όλη η Ελλάδα ξέρει το λόγο: η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Οφείλουμε όλες και όλοι να σταθούμε στο πλευρό της ανεξάρτητης και μαχητικής δημοσιογραφίας.

Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Διεκδικώντας να έρθει στο φως όλη η αλήθεια για ένα σκάνδαλο που είναι ανοιχτή πληγή στο σώμα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης:

Άρση ασυλίας για 5 βουλευτές αποφάσισε η Βουλή – Αιχμές Τασούλα στη Δικαιοσύνη

Στέφανος Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τη δημιουργό της ροζ ελληνικής σημαίας, Γεωργία Λαλέ (photos)

F-16: «Δήλωση πολιτικής πρόθεσης» λέει η υφυπουργός Εξωτερικών για την επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:15