search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 01:43
MENU CLOSE

Τα τούνελ του Τζέιμς Μποντ θα είναι το επόμενο μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο του Λονδίνου (Videos)

25.01.2024 14:58
tunnel-london-new

Ένα μυστικό δίκτυο υπόγειων τούνελ που χρησιμοποιούσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ενέπνευσε σκηνές στις ταινίες του πράκτορα Τζέιμς Μποντ, θα είναι η επόμενη μεγάλη τουριστική ατραξιόν στο Λονδίνο.

Κρυμμένες αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης στο κεντρικό Λονδίνο, οι σήραγγες των πρακτόρων του Τσόρτσιλ και του πράκτορα 007 θα ανοίξουν για τους επισκέπτες αφού γίνουν εργασίες συντήρησης και ανάδειξης, που θα κοστίσουν περίπου 220 εκατομμύρια λίρες.

Τα τούνελ στο Kingsway Exchange είναι ένας λαβύρινθος 8.000 τετραγωνικών μέτρων, σε βάθος 40 μέτρων, που περιβάλλονται από διάφορους θρύλους και μυστήρια. Χρησιμοποιήθηκαν από τους πράκτορες της  MI6 στον Δεύτερο Παγκόσμιο και από κυβερνητικούς αξιωματούχους στα χρόνια μετά τον πόλεμο.

Χτίστηκαν στο διάστημα 1940-1942 και τμήμα τους χρησιμοποιήθηκε επίσης για την προστασία των Βρετανών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο συγγραφέας του Τζέιμς Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ, που είχε εργαστεί στις σήραγγες αυτές για κάποιο διάστημα, πιστεύεται ότι εμπνεύστηκε από τον χώρο για να γράψει για τις επιχειρήσεις Q του πράκτορα 007.

Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει εκατομμύρια λίρες για να γίνουν και πάλι επισκέψιμες οι σήραγγες, ως τουριστικό αξιοθέατο. Επίσης υπάρχουν σχέδια για να λειτουργήσει ένα μπαρ, σε χώρο που είχε διαμορφωθεί  από την εταιρία British Telecom στη δεκαετία του 1980 για την ανάπαυση και διασκέδαση μόνο για κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο διευθυντής της εταιρίας London Tunnels, Άνγκους Μούρεϊ δήλωσε ότι «η ιστορία των τούνελ, η έκταση και η τοποθεσία τους μεταξύ του Holborn και της ιστορικής τοποθεσίας  Square Mile, θα τα κάνουν από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στο Λονδίνο».

Το έργο έχει ανατεθεί στην αρχιτεκτονική εταιρία Wilkinson-Eyre, που σχεδίασε επίσης το Μουσείο Επιστημών και το Μουσείο Μέρι Ρόουζ στη Βρετανία, αλλά και το Μουσείο Ikea στη Σουηδία.

«Οι επισκέπτες θα εξερευνούν τον χώρο που ενέπνευσε την ιστορία του Τμήματος Q του Τζέιμς Μποντ και ένα καταφύγιο που προστάτευσε τους Βρετανούς από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς», δήλωσε ο Άνγκους Μούρεϊ.

Το έργο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει το 2027. Η τιμή των εισιτηρίων δεν έχει καθοριστεί, αλλά οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τουριστών.

Πάντως στη Βρετανία λειτουργεί το Ταχυδρομικό Μουσείο του Λονδίνου, σε ένα υπόγειο τραίνο 100 χρόνων, όπου μάλιστα μπορούν να ανέβουν και παιδιά, ενώ στο Γουέστερν Χάιτς του Ντόβερ μια φορά τον χρόνο δέχονται επισκέπτες τα υπόγεια καταφύγια που χτίστηκαν για να προστατεύσουν την περιοχή από πιθανή γαλλική εισβολή.

Διαβάστε επίσης:

Νότια Κορέα: Επίθεση σε γυναίκα βουλευτή, τη χτύπησαν στο κεφάλι – Συνελήφθη ο δράστης

Μελβούρνη: Γκρέμισαν τον αποικιοκράτη Κάπτεν Κουκ από το βάθρο – Διχασμός για την «προσβλητική» Μέρα της Αυστραλίας

Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά από το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος που συνετρίβη (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06