search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:21
MENU CLOSE

Όλα τα μέτρα για την κακοκαιρία «Avgi»: Κλειστά σχολεία και δρόμοι, πού συστήνεται τηλεργασία, πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο, τι ισχύει για ντελίβερι

29.01.2024 19:04
kairos avgi metra 098- new

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας  «Avgi» που πλήττει την χώρα μας και ήδη η πολιτεία παίρνει μέτρα για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και απαγόρευση κυκλοφορίας στα σημεία που θα πέσει πολύ χιόνι.

Το έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27/01 επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Οι υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια που συνοδεύεται με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο προκαλούν θυελλώδεις άνεμους με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο και τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νοτιότερα τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα ορεινά και τα ημιορεινά ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Live η πορεία της κακοκαιρίας:

Πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες

Τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών σε 16 Δήμους, 3 Περιφερειών που αναμένεται να πληγούν με σφοδρότητα από την κακοκαιρία «Αυγή» περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για τους εξής Δήμους:

  • Περιφέρεια Αττικής: Δήμοι Μάνδρας Ειδυλίας, Φυλής, Αχαρνών, Κηφισιάς, Διονύσου, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης
  • Π. Ε. Ευβοίας: Δήμοι Μαντουδίου –Λίμνης- Αγίας Άννας, Διρφύων -Μεσσαπίων, Ερέτριας
  • Π.Ε. Βοιωτίας: Δήμοι Τανάγρας, Θήβας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Ορχομενού, Λεβαδέων.

Τι θα ισχύσει

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείο Εσωτερικών, σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας, συνιστάται η τηλεργασία.

Παράλληλα, δεδομένου ότι στην οικεία νομοθεσία περιλαμβάνονται διατάξεις για χορήγηση ειδικής άδειας λόγω αδυναμίας προσέλευσης των εργαζομένων στην εργασία τους που οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι που δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη απουσία τους από την εργασία με άδεια που θα χορηγηθεί με βάση τις κείμενες για κάθε κατηγορία προσωπικού διατάξεις.

Επίσης, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για τις 30/1/2024 και εφόσον αποφασιστεί η αναστολή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας αυτής, θα πρέπει να ενημερωθούν αρμοδίως με κάθε πρόσφορο τρόπο οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.

Στις περιπτώσεις που η προσέλευση των υπαλλήλων κριθεί αιτιολογημένα ότι δύναται ή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο από τον καθορισμένο χρόνο προσέλευσης, η τυχόν καθυστέρηση στην προσέλευσή τους κρίνεται αιτιολογημένη, εφόσον στοιχειοθετείται αντικειμενική αδυναμία προσέλευσης στον καθορισμένο χρόνο, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προτάσσεται η ασφάλεια τους.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Υπουργείο Εργασίας: Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, λόγω της κακοκαιρίας, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφορούν όλες τις περιοχές (ιδίως δε τις περιοχές Δήμου Μαραθώνα, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας) που, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει συμπληρωματικά ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, σε όσες περιπτώσεις είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.

Απαγορεύσεις, αλυσίδες, και τηλεργασία

Την ίδια ώρα, αποφάσεις για τηλεργασία, κλειστά σχολεία και απαγόρευση κυκλοφορίας πάρθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την κακοκαιρία «Avgi».

Με αφορμή τις επικαιροποιημένες μετεωρολογικές προβλέψεις για επιδείνωση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής – και ειδικότερα, στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποσκοπεί στην προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες, ενώ γίνεται συνεχής επανεκτίμηση των δεδομένων για τις επόμενες ώρες και ημέρες. Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων βαρέως τύπου στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα, από σήμερα στις 8 μμ έως και την Τετάρτη στις 10 το πρωί, αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «AVGI», όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, με δημάρχους της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς και περιφερειάρχες, για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για αύριο Τρίτη και τη διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα γίνει σύσταση για τηλεργασία αύριο, Τρίτη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Εύβοια, Βοιωτία αλλά και σε δήμους της περιφέρειας Αττικής, και συγκεκριμένα στους δήμους Μάνδρας -Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, τα στοιχεία «αναθεωρούνται πάντα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Αυτή την στιγμή το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινωνεί με τους δημάρχους. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους περιφερειάρχες και φυσικά έχει ενημερωθεί η προεδρία της κυβέρνησης» και προσέθεσε ότι η σύσταση προς τους πολίτες για την αυριανή ημέρα είναι, εφόσον δεν συντρέχει λόγος, να αποφύγουν τις μετακινήσεις με τα οχήματα τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στο κομμάτι της Εθνικής Οδού, που θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα. «Η σύσταση για την αυριανή ημέρα για όλους αυτούς που δεν έχουν λόγο μετακίνησης είναι να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ούτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής -και φυσικά στο κομμάτι που προανέφερα της Εθνικής Οδού- και να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές κατά περιόδους χιονοκαταιγίδες και για ακραίους ανέμους 9 και 10 μποφόρ. Νομίζω ότι όσοι μπορούμε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, περίπου των 24 ωρών, με μία επανεξέταση για το πώς θα είναι τα πράγματα το πρωί της Τετάρτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Για την Κρήτη, που η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή και συνέστησε αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές του νομού Χανίων και του νομού Ρεθύμνης.

«Υπάρχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Κρήτη το οποίο αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Όπως είπα και χθες, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, και σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί γι΄ αυτές τις επόμενες ώρες. Αν και εφόσον αλλάξει κάτι θα υπάρξει κι άλλη ενημέρωση», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έλαβαν μέρος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και της ΕΛΑΣ, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος του ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (διευθυντής της ΕΜΥ), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος).

Τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των σχολείων που αναστέλλεται η λειτουργία τους

Τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των σχολείων των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με αποφάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είτε έχει ήδη αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας τους με αποφάσεις των οικείων Δήμων, λόγω έκτακτων αναγκών, διευκρινίζει το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αναστέλλεται, για αύριο, 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Σε ετοιμότητα οι δομές του δήμου Αθηναίων λόγω του ψύχους

Σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια του δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Το Κέντρο Ημέρας (Αχαρνών 3) λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, προσφέροντας ρούχα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτιση, ενώ το Υπνωτήριο (επίσης Αχαρνών 3) λειτουργεί όλο το 24ωρο και φιλοξενεί άστεγους, λόγω του ψύχους.

Παράλληλα, οι ομάδες του street work του Κ.Υ.Α.Δ.Α., με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, επιχειρούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα σε όλη την Αθήνα, μοιράζοντας τροφή, ζεστό τσάι, κουβέρτες, γάντια και ισοθερμικά ρούχα.

Όποιος πολίτης ενδιαφέρεται να αναφέρει σημεία με αστέγους που χρειάζονται υποστήριξη, μπορεί να καλεί στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων 1595 ή στο 2105287800 (τηλέφωνο επικοινωνίας Πολιτικής Προστασίας δήμου Αθηναίων).

Για την αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών ψύχους, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως θερμαινόμενος χώρος για την προστασία των πολιτών από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου (Αχαρνών 372, 2102012334) και από σήμερα στις 7 μ.μ. η Λέσχη Φιλίας Βοτανικού (Κοζάνης 4, 2103423716). 

Πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, τι ισχύει για delivery

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του αρμόδιου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επικειμένης κακοκαιρίας Αvgi, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας–Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

  1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
  2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
  3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες  διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η  εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό – ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας – αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.
  4. Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματατονίζεται ότι  οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός),  καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες

Το πρόστιμο, για όσους δεν είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες χιονιού ή χιονοκουβέρτες, ξεκινάει από 80 ευρώ. Παράλληλα οι έλεγχοι που διενεργούνται από την ΕΛ.ΑΣ. σε ΙΧ ειδικά στα βόρεια προάστια της Αθήνας για αντιολισθητικές αλυσίδες είναι εντατικοί.

Πού διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας διακοπή της κυκλοφορίας υπάρχει:

1) Επί της Λεωφόρου Πάρνηθας, από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Αχαρνών, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης (παγετού). (από 09:45 ώρα της 28-01-2024).

Εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

1. Οχήματα οδικής βοήθειας.

2. Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.

3. Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού της ανωτέρω κατηγορίας οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν κινούνται στο λοιπό οδικό δίκτυο του Ν. Αττικής, είναι ανεξάρτητη από την κυκλοφορία τους στο ως άνω οδικό δίκτυο, η οποία δεν επιτρέπεται.

2. Επί της Π.Ε.Ο Ελευσίνας – Θήβας, από την χ/θ. 5,000 (πρατήριο υγρών καυσίμων ” REVOIL” πρώην “Cyclon”) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως την χ/θ30,000 (όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας), προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων (από 22:00 ώρα της 28-01- 2022).

3. Επί της Λ. Φυλής, από το ύψος της Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών προς Δερβενοχώρια, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. (Από 11:10΄ ώρα της 29/01/2024).

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι με αποφάσεις της διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων διευθύνσεων Αστυνομίας, από τις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας έως τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

   Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

   * οχήματα οδικής βοήθειας

   * φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

   * οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

 Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παραπάνω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν. 

Σε ποιους δρόμους της Κρήτης χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά, μετά και την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες.

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώθηκε ότι εν όψει της επικείμενης κακοκαιρίας, συστήνεται στον πληθυσμό αλλά και τους επισκέπτες της ΠΕ Χανίων, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, συστήνεται σε πολίτες που χρήζουν ιατρικής ή νοσοκομειακής περίθαλψης και κατοικούν σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, για το τριήμερο 30/1 έως και 2/2 ή έχουν προγραμματισμένες επεμβάσεις ή κάνουν αιμοκάθαρση, εάν φυσικά έχουν τη δυνατότητα, από σήμερα Δευτέρα 29/1, να μετακινηθούν σε κατοικίες κοντά στην πόλη των Χανίων σε χαμηλό υψόμετρο.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα σε επιφυλακή θα βρίσκονται:

Η Πολιτική Προστασία και ο Πυροσβεστικός Σταθμός του Δήμου Χανίων, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου, καθώς και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων. Επιπλέον, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν, εκτάκτως από σήμερα και όλο το εικοσιτετράωρο, έως και την Τετάρτη 31/01/2024, θα παραμείνει ανοιχτό το Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων Χανίων.

Ανακοινώσεις με οδηγίες προς τους πολίτες εξέδωσαν και οι Δήμοι Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο και την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται, τα οχήματα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους, ώστε να είναι εφικτή η άμεση τοποθέτηση και χρήση τους όπου απαιτηθεί. από την 22:00 ώρα σήμερα (29.01.2024) στις παρακάτω περιοχές:

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων:

Επαρχιακή οδός Χανιά-Φουρνέ-Ομαλός δια Λάκκων, αμέσως μετά την τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Ομαλό.

Επαρχιακή οδός Χανιά-Μεσκλά-Θέρισο, αμέσως μετά τη Τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Θέρισο.

Επαρχιακή οδός Βρύσσες-Ασκύφου-Χώρας Σφακίων, από Κράπη έως Ίμπρο.

Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου:

Σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ανωγείων και των τοπικών κοινοτήτων Αξού, Λιβαδίων και Ζωνιανών Δήμου Μυλοποτάμου.

Στην επαρχιακή οδό, από την τοπική κοινότητα Σπηλίου έως την τοπική κοινότητα Γερακάρι.

Σε όλο το οδικό δίκτυο της τοπικής κοινότητας Μυριοκεφάλων και στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα έως διασταύρωση με Βιλανδρέδο.

Σε όλο το οδικό Δίκτυο των τοπικών κοινοτήτων Γερακάρι, Βρύσες και Άνω Μέρους Δήμου Αμαρίου.

Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου:

Στο σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου:

Στο σύνολο του οδικού δικτύου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Χιονίζει στα ορεινά της Εύβοιας και της Βοιωτίας-Σε ποιους δρόμους είναι απαραίτητα τα αντιολισθητικά μέσα

Στα ορεινά και σε υψόμετρο πάνω από 600 μ. συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις στους νόμους της Εύβοιας και της Βοιωτίας ενώ στην υπόλοιπη κεντρική Ελλάδα μέχρι τη Λαμία βρέχει.

Από το μεσημέρι και μετά οι χιονοπτώσεις εντοπίζονται στα ορεινά της Βοιωτίας όπως το χωριό Ζερίκι και την ευρύτερη περιοχή, ενώ χιονοπτώσεις υπάρχουν στα χωριά Σέττα και Κοκκινομηλιά της Εύβοιας. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα χωριά της Κεντρικής Εύβοιας από χθες μετά τα μεσάνυχτα υπήρχαν αραιές χιονοπτώσεις ωστόσο όμως μετά το μεσημέρι το χιόνι πέφτει με μεγαλύτερη ένταση χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα.

Από τις 2.30 τα ξημερώματα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας απαγορεύει την κίνηση των βαρέων οχημάτων στο δρόμο που οδηγεί από τη Χαλκίδα προς την Αιδηψό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για προληπτικούς λόγους. Η απαγόρευση είναι από το 16ο χιλιόμετρο έως το 47ο από Καστέλα εως Προκόπι και εκεί μπορούν να κυκλοφορούν μόνο τα αυτοκίνητα κάτω από 3,5 τόνους.

Από χθες το βράδυ έχει διακοπεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στο δρόμο Ελευσίνας-Θηβών από το 30ό χιλιόμετρο έως το 34ο και στα δύο και ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας αυτή την ώρα χρειάζονται αντιολισθητικά μέσα για την κίνηση των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:

•Στην Επ.Ο. Ελευσίνας – Σχηματαρίου, από την 6η χ/θ (ΤΙΤΑΝ) έως την Τ.Κ. Στεφάνη.

•Στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 36η χ/θ.

•Στην Επ.Ο. Αράχοβας – Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

•Στην Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κυριακίου (μέσω Αναλήψεως).

Ακόμη τα περιοριστικά μέτρα για τα βαρέα οχήματα επεκτείνονται και στο επαρχιακό δίκτυο της Εύβοιας όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους στους δρόμους:

•Στην Επ.Ο. Στενής – Στροπώνων, από την 1η χ/θ.

•Στην Επ.Ο. Κοντοδεσποτίου – Αγ. Σοφιάς, από την 3η χ/θ.

•Στην Επ.Ο. Αγ. Αθανασίου – Γλυφάδας, από την 2η χ/θ.

•Στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Ροβιών (μέσω Βούτας), από την 10η χ/θ.

•Στην Επ.Ο. Ιστιαίας – ‘Αγιας ‘Αννας (μέσω Κερασιάς), από την 10η χ/θ.

Τέλος σε ό,τι αφορά την Ευρυτανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων στο επαρχιακό δίκτυο που ενώνει το Χιονοδρομικό Κέντρο του Βελουχίου με την Αγία Τριάδα της Ευρυτανίας λόγω παγετού.

Η πρόγνωση του meteo – Χάρτες με τη χιονόπτωση

Βροχοπτώσεις σημειώνονται από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 29/01 στα ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Κεντρικό Αιγαίο και στη Κρήτη. Για το υπόλοιπο της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Από τη νύχτα προς Τρίτη 30/01 οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη. Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί της Τρίτης 30/01 θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Την Τετάρτη 31/01 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην  Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Στους χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τη νύχτα της Δευτέρας 29/01 προς Τρίτη 30/01 και το πρωί της Τρίτης 30/01. Στους χάρτες 3 και 4 παρουσιάζεται το αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 31/01.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 έως 8 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι βόρειοι και κατά διαστήματα ανατολικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση τόσο τη Δευτέρα 29/01 όσο και την Τρίτη 30/01.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Οι συστάσεις

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στην Ανατολική και Δυτική Αττική, εκεί όπου αναμένονται χιονοπτώσεις συνολικά με:

  • 45 εκχιονιστικά
  • 3 φορτηγά
  • 2 φορτωτές 
  • 4 JCB
  • 1 Βοbcat

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρέθυμνο: «Βράζουν» μαθητές και γονείς για μήνυση από διευθύντρια γυμνασίου λόγω κατάληψης

Μεσολόγγι: Συμπληρωματική κατάθεση από τον κρεοπώλη, «ήταν ψυχρός και παγωμένος» λέει φίλος του – Πού εστιάζουν οι Αρχές

Θεσσαλονίκη: Τον τράπερ Ricta αναζητά η αστυνομία για τον ξυλοδαρμό φοιτητή – Ο φίλος του φέρεται να τον κλώτσησε στο στήθος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:14