search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:14
MENU CLOSE

Ερρίκος Ντυνάν: Το νοσοκομείο που μηδένισε τον χρόνο αναμονής στα επείγοντα περιστατικά

30.01.2024 14:00
erikos ntinan

Το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία και την εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων για τον συντονισμό και τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, έχουν σχεδόν μηδενίσει τον χρόνο αναμονής στο πιο νευραλγικό και κρίσιμο, για τη ζωή του ασθενούς, τομέα των Νοσοκομείων. Το Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Με το εξαιρετικά έμπειρο προσωπικό του, ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτές επείγουσας νοσηλευτικής, αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά σε 24ωρη βάση, οποιοδήποτε οξύ και επείγον περιστατικό προσέρχεται στους χώρους του, ενώ συγχρόνως παρέχει τη δυνατότητα για πλήρη εργαστηριακό και ακτινολογικό διαγνωστικό έλεγχο.

Η Διευθύντρια του ΤΕΠ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν ιατρός Βάρβαρα Καλογερή μας εξηγεί πως έχουν καταφέρει να μειώσουν το χρόνο αναμονής και να σώζουν καθημερινά ζωές.

Πόσες ιατρικές ειδικότητες καλύπτουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών;

 Είμαστε από τα λίγα Ιδιωτικά νοσοκομεία που διαθέτουν σε 24ωρη βάση συνδυασμό παθολόγου, χειρουργού, ορθοπεδικού, καρδιολόγου, ΩΡΛ, πνευμονολόγου, νευρολόγου, εντατικολόγου, αναισθησιολόγου, γενικού γιατρού. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι το τμήμα επειγόντων του Ερρίκος Ντυνάν καλύπτεται σε 24ωρη βάση αυτόνομα από ειδικούς ιατρούς ΤΕΠ που παραλαμβάνουν, συντονίζουν και διαχειρίζονται το εκάστοτε περιστατικό.

Η διαλογή των ασθενών είναι το κρισιμότερο πεδίο στην μείωση του χρόνου αναμονής. Πώς γίνεται η διαλογή των ασθενών στο ΤΕΠ του Ερρίκος Ντυνάν;

Πράγματι, σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των περιστατικών κατέχει το κομμάτι της διαλογής-triage των ασθενών που σε εμάς γίνεται από το άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος το οποίο αναγνωρίζει άμεσα την βαρύτητα του εκάστοτε περιστατικού και δίνει την ανάλογη προτεραιότητα. Η διαδικασία αυτή επικουρείται από διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης. Στη συνέχεια τα περιστατικά παραδίδονται στον ιατρό ΤΕΠ ο οποίος αναλαμβάνει την εκτίμηση και αντιμετώπισή τους και όπου κρίνεται απαραίτητο συντονίζει, στοχευμένα, τις εκτιμήσεις των επιμέρους ειδικοτήτων.

Σε όλα τα σύγχρονα νοσοκομεία η ποιότητα και η ασφάλεια του ασθενούς κατά τη νοσηλεία του,  αποτυπώνεται πλέον με δεδομένα. Στο ΤΕΠ του Ερρίκος Ντυνάν, ποιους δείκτες χρησιμοποιείτε;

Ακολουθούμε διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα διασφάλισης διαχείρισης και ποιότητας, εξασφαλίζοντας την άρτια αντιμετώπιση των ασθενών του τμήματος. Παράλληλα έχουμε διαμορφώσει και παρακολουθούμε εσωτερικούς δείκτες ποιότητας. Για παράδειγμα ένας ασθενής που προσέρχεται στο ΤΕΠ με προκάρδιο άλγος παραλαμβάνεται άμεσα από τον εξειδικευμένο νοσηλευτή ΤΕΠ, εκτιμάται άμεσα από τον γιατρό ΤΕΠ και επί ενδείξεων οξέος στεφανιαίου συνδρόμου σε συνεργασία με τον εφημερεύοντα καρδιολόγο θα πρέπει αντιμετωπίζεται στο αιμοδυναμικό, σε χρόνο λιγότερο από 60min.

Ποια είναι τα συχνότερα  περιστατικά που προσέρχονται στο ΤΕΠ;

Πέραν των σταθερών συστηματικών νοσημάτων που αντιμετωπίζονται σε καθημερινή βάση όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ογκολογικοί ασθενείς, παρόξυνσεις αναπνευστικών νοσημάτων, οξείες κοιλίες, κατάγματα, τροχαία, το τμήμα παρουσιάζει και μια περιοδικότητα στα περιστατικά που έχει να κάνει με εποχικές λοιμώξεις για παράδειγμα φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες ιογενείς λοιμώξεις (γρίπη), καλοκαιρινούς μήνες ουρολοιμώξεις-κυστίτιδες.

Χρησιμοποιείτε πολλές νέες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Μπορείτε να μας πείτε ενδεικτικά μια από αυτές;

Μια από τις νέες τεχνολογίες που διαθέτουμε και προέκυψαν στη meta-Covid εποχή είναι τα μοριακά τεστ ανίχνευσης πολλαπλών παθογόνων, τα οποία πλέον δίνουν αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθότι με τη λήψη ενός απλού δείγματος μπορούμε να διαφοροδιαγνώσουμε μια μεγάλη γκάμα παθογόνων ιογενών και μικροβιακών παθήσεων-λοιμώξεων αναπνευστικού, γαστρεντερικού, κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό μας επιτρέπει σε επίπεδο επειγόντων να διαγνώσουμε και άρα να θεραπεύσουμε στοχευμένα, αποφεύγοντας περιττές νοσηλείες.

Ποια είναι τα δυσκολότερα περιστατικά για τους γιατρούς του ΤΕΠ, όπου ο χρόνος έχει καθοριστική σημασία για τη ζωή του σθένους;

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί του ΤΕΠ είναι τα περιστατικά καρδιακής ανακοπής ή η σταθεροποίηση ενός βαρέος πάσχοντος ασθενούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται γρήγορες στοχευμένες αποφάσεις και συντονισμό πολλών ειδικοτήτων για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ιατρική κάνει άλματα καθημερινά. Ποιες είναι οι εξελίξεις στο τομέα της επείγουσας ιατρικής που εφαρμόζετε στο ΤΕΠ του Ερρίκος Ντυνάν;

Πλέον έχοντας την δυνατότητα εξελιγμένων τεχνολογιών για την διάγνωση των διαφόρων νοσημάτων και πληροφοριακών συστημάτων με τα οποία μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο, τα αποτελέσματα κλινικο-εργαστηριακών νοσημάτων, έχουμε τη δυνατότητα σε σχέση με το παρελθόν την πιο άμεση αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

Σημειώνεται ότι το Ερρίκος Ντυνάν έχει εξασφαλίσει την επάρκεια των εξεταστικών κλινών, διαθέτοντας παράλληλα έναν από τους μεγαλύτερους χώρους τμήματος επειγόντων ιδιωτικού νοσοκομείου.

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη: Αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τα καρδιαγγειακά επεισόδια στην πανδημία και ποια είναι η σημασία αυτής της γνώσης;

ΠΟΕΔΗΝ: «Κίνδυνος απόλυσης 6.000 συμβασιούχων από τα νοσοκομεία – Γιατί “τρέχουν” οι συμβάσεις των εργολάβων;»

Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου και κάνει το δέρμα να… λάμπει!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20