search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:30
MENU CLOSE

ΠΟΕΔΗΝ: «Κίνδυνος απόλυσης 6.000 συμβασιούχων από τα νοσοκομεία – Γιατί “τρέχουν” οι συμβάσεις των εργολάβων;»

29.01.2024 09:06
nosokomeio-ergazomenoi-new

Ορατός είναι ο κίνδυνος να απολυθούν 6.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην εστίαση στα δημόσια νοσοκομεία και να αντικατασταθούν από εργολαβικούς εργαζόμενους που στοιχίζουν μισθολογικά έως και τρεις φορές παραπάνω.

Ήδη τα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και Καραμανδάνειο, ενημέρωναν τους συμβασιούχους ότι απολύονται παρόλο που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Μάρτιο και θα αντικατασταθούν από εργολάβους που έχουν δικούς τους εργαζομένους, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ που καλεί τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη να παρέμβει άμεσα ώστε να αποτραπούν οι απολύσεις.

Σημειώνεται ότι οι 6.000 συμβασιούχοι στους τρείς αυτούς κλάδους, ( φύλαξη, εστίαση, καθαριότητα), προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ για περισσότερα από πέντε χρόνια, με διαρκείς ανανεώσεις και το μισθολόγιο τους είναι πολύ πιο οικονομικό σε σχέση με το μισθολόγιο των εργαζόμενων από τα συνεργεία των εργολάβων.

Συγκεκριμένα :

εργολαβικός φύλακας στοιχίζει 3.000 ευρώ το μήνα στο νοσοκομείο ενώ  ο συμβασιούχος 1.500 ευρώ.

εργολαβική καθαρίστριαστοιχίζει 2.500 ευρώ το μήνα στα νοσοκομεία και η συμβασιούχος  καθαρίστρια 1.300 ευρώ.

 «Αυτά είναι πραγματικά στοιχεία που διαπιστώνει κανείς στη  διαύγεια πολλών  νοσοκομείων το  υπέρογκο κόστος των εργολάβων όπως  οι φύλακες στη Νίκαια, στη Κοζάνη οι καθαρίστριες, στα Τρίκαλα  κ.λ.π.» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Με τους μπράβους πάνω από το κεφάλι τους

«Φυσικά τα χρήματα αυτά πάνε στις τσέπες των αεριτζίδων εργολάβων. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν για 400 με 500 ευρώ το μήνα, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό, άδειες, με τους μπράβους πάνω από το κεφάλι τους» εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει: «Τους βάζουν τα χρήματα στη τράπεζα και μετά τους παίρνουν πίσω τα μισά για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Τέτοιες συνθήκες εργασίας προσφέρουν οι εργολάβοι των νοσοκομείων».

Επιπλέον  οι εργολαβικοί εργαζόμενοι πληρώνονται από το νοσοκομείο για 50 καθαρίστριες αλλά στην πραγματικότητα απασχολούν πολύ λιγότερες σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Πόσο εύκολο είναι να μετράς συνεχώς τις καθαρίστριες σε τεράστια νοσοκομεία;» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Βία και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Ένας από τους λόγους που θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και τα περιστατικά βίας κατά των γιατρών και νοσοκόμων είναι αυξημένα, είναι η πλημμελής καθαριότητα και φύλαξη από τους εργολαβικούς εργαζόμενους όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:  «Η φύλαξη των εργολάβων  πλημμελής. Γι’ αυτό  το προσωπικό τρώει συνεχώς ξύλο. Αλλά και η καθαριότητα είναι πλημμελής γι’ αυτό θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Όλα αυτά τα είχε διαπιστώσει ο  πρώην υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό οικονομικών κο Πετραλιά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έβαλε “φρένο” στους εργολάβους όπως μας είχε πει ο πρώην υπουργός Υγείας».

Με αυτόν τον τρόπο δεν προχώρησαν οι απολύσεις των συμβασιούχων στα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», Καραμανδάνειο, τα νοσοκομεία στη Λάρισα, το Θεραπευτήριο «Σωτηρία» και δεν επέτρεψαν την εγκατάσταση εργολάβων παρ’ ότι είχαν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Ωστόσο, παρόλο που έχουν «παγώσει» οι διαγωνισμοί των εργολάβων υπάρχουν διοικήσεις νοσοκομείων που τους «τρέχουν»: «Την ώρα που τα νοσοκομεία  δεν έχουν χρήματα να βάλουν ένα καρφί στο τοίχο  μιας κλινικής, απορούμε πώς είναι κολλημένοι με τους εργολάβους που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και πετάνε στο δρόμο 6.000 συμβασιούχους;» καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.

Χρόνο να ενημερωθεί ζήτησε ο Άδωνης Γεωργιάδης

«Τώρα με το νέο  Υπουργό Υγείας, ο οποίος μας ζήτησε λίγο χρόνο να ενημερωθεί, οι διοικήσεις των  νοσοκομείων “Αγιος Σάββας”, “Καραμανδάνειο” και αλλού προχωράνε τάχιστα  στην  ολοκλήρωση των διαγωνισμών, την εγκατάσταση εργολάβων  εντός των επόμενων ημερών και την απόλυση δεκάδων  συμβασιούχων. Έτσι σταδιακά θα απολυθεί το σύνολο των 6.000 συμβασιούχων από τα νοσοκομεία. Τι άλλαξε; Δεν ισχύει πια η  εντολή του Πρωθυπουργού για φρένο στους  εργολάβους;»

Σημειώνεται ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης ως υπουργός Εργασίας με προσωπικές ενέργειες απέτρεψε την απόλυση 1.300 συμβασιούχων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ. Γι αυτό το σκοπό συστήνεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στο Υπουργείο Εργασίας.

«Τον καλούμε για άλλη μια φορά να παρέμβει στις διοικήσεις των νοσοκομείων και να αποτρέψει την εγκατάσταση εργολάβων» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε επίσης:

Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου και κάνει το δέρμα να… λάμπει!

Όγκος στον εγκέφαλο: Τα συμπτώματα ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται

Διαβήτης τύπου 2: Ο βιοδείκτης που καθορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:26