search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 03:01
MENU CLOSE

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη μετά την επέμβαση ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στην πρυτανεία του ΑΠΘ – Με αίτημα του προσωρινού πρύτανη η αστυνομική έφοδος

01.02.2024 20:08
mat apth epeisodia thess- new

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την επέμβαση των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στο κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη των φοιτητών.

Ομάδα  ατόμων που βρίσκονταν στον χώρο του ΑΠΘ επιτέθηκε με πέτρες σε αστυνομικούς που βρίσκονταν στην πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ απώθησαν τους αντιεξουσιαστές με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Είχε προηγηθεί επέμβαση των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης από φοιτητές, που κατέλαβαν την Πρυτανεία μετά την πορεία διαμαρτυρίας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Όπως διευκρινίζουν οι αστυνομικές αρχές, η ΕΛΑΣ επενέβη στο ΑΠΘ μετά από αίτημα του προσωρινού μεταβατικού πρύτανη Απόστολου Αποστολίδη, ο οποίος ζήτησε την εκκένωση του κτιρίου από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, προφανώς κάνοντας χρήση του δικαιώματος που παρέχει ο νόμος σε πρυτάνεις για τέτοιες περιπτώσεις, με εμφανή τον κίνδυνο καταστρατήγησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ακολούθως οι εκπρόσωποι των δεκάδων γενικών συνελεύσεων που συμμετείχαν στο συντονιστικό των φοιτητών συγκεντρώθηκαν στον εξωτερικό χώρο, φωνάζοντας συνθήματα, για να υπερασπιστούν το άσυλο και κατά της αστυνομικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ μπήκαν στο κτίριο από δύο σημεία. Πιο συγκεκριμένα εισήλθαν από το υπόγειο και την κεντρική είσοδο του κτιρίου και ψάχνουν όλο το κτίριο για τον εντοπισμό ατόμων. 

Οι φοιτητές αποχώρησαν από το κτίριο και παρέμειναν έξω από αυτό φωνάζοντας συνθήματα.

Νωρίτερα, είχαν αναρτήσει πανό που γράφει «κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η εξεταστική μπορεί να περιμένει, το μέλλον μας όχι».

Καταδικάζει «την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ» η Νέα Αριστερά

Την «εισβολή των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» καταδικάζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

«Πρόκειται για μια ενέργεια που αποκαλύπτει πώς βλέπει η κυβέρνηση τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνίζονται για το δημόσιο πανεπιστήμιο: σαν κοινούς εγκληματίες», αναφέρει η ανακοίνωση και καταληγει: «Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια. Ο αγώνας των φοιτητών/τριων είναι δίκαιος».

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Βανδώρος

Άλκης Καμπανός: Παιδιά άφησαν λουλούδια στο σημείο δολοφονίας του – Ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας (Videos)

Γάμος ομοφύλων: Η επιστολή της Ιεράς Συνόδου στους βουλευτές – Το νομοσχέδιο «καταργεί μητρότητα και πατρότητα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34