search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:04
MENU CLOSE

Γραμμή βοήθειας 10306: Επέκταση σε γονείς και εκπαιδευτικούς για το bullying στην σχολική κοινότητα και την οικογένεια

02.02.2024 11:39
kinito new

«Εδώ πάντα θα υπάρχει χώρος και χρόνος για σένα». Με αυτό το μήνυμα η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 επεκτείνεται και απευθύνεται και σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και κάθε εμπλεκόμενο, που χρειάζεται μια κατεύθυνση από ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, πάνω σε θέματα διαχείρισης και πρόληψης του εκφοβισμού (bullying) παιδιών και εφήβων αλλά και ενδοοικογενειακής βίας.

Το 10306 λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 μέρες την εβδομάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης και αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της βίας ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους. «Η γραμμή συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εκδήλωσης γεγονότων βίας και επιθετικότητας και ανάλογων συμπεριφορών καθώς και στην πρόληψη», όπως αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ειδικότερα, το 10306 απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικώς κάθε εμπλεκόμενο, που χρειάζεται βοήθεια είτε στο επίπεδο της παρέμβασης για την διαχείρισή τους, είτε στο επίπεδο της πρόληψης εντός οικογένειας ή σχολικής κοινότητας.

Στελεχώνεται από παιδοψυχίατρο και ειδικούς ψυχικής υγείας, εξειδικευμένους σε ζητήματα αναπτυξιακής και σχολικής ψυχολογίας, όπως και συμβουλευτικής στην οικογένεια και την σχολική κοινότητα.

Άμεσα στην ιστοσελίδα της Γραμμής 10306.gr αναρτάται σχετικό υλικό για την διαχείριση και πρόληψη σχετικών συμπεριφορών καθώς και οργάνωση σχεδίου προληπτικής δράσης για όλους τους φορείς, που εμπλέκονται με παιδιά και εφήβους.

Αναλυτικά:

Ωράριο λειτουργίας: 09.00-21.00 ( σε δύο 6ωρες βάρδιες), από Δευτέρα με Κυριακή.

Αφορά: Ζητήματα εκδήλωσης, διαχείρισης ή/και πρόληψης βίας και επιθετικότητας παιδιών και εφήβων με εμπιστευτικότητα και ανώνυμες κλήσεις (αν επιλέξουν οι ίδιοι λένε το όνομά τους).

Απευθύνεται σε: Γονείς, εκπαιδευτικούς ή/και όποιους εμπλέκονται με παιδιά και εφήβους ή πέφτουν στην αντίληψή τους τέτοια συμβάντα και θέλει να παρέμβει – όχι καταγγελίες

Τρόπος παρέμβασης των εκπαιδευμένων στελεχών μας στην κλήση:

-Σε 1ο χρόνο: Διερεύνηση συμβάντος, ενδυνάμωση, αποσαφήνιση, ψυχοεκπαίδευση, αίτημα, σχεδιασμός δράσης, follow up.

-Σε  2ο χρόνο: Εφόσον δεν υπάρχει ή έχει εξαντληθεί κάθε «άλλος δρόμος», παραπομπή επώνυμα πια στην ομάδα ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής για ψυχοεκπαίδευση.

-Σε 3ο χρόνο: 10 με 12 διαδικτυακές συνεδρίες σε ατομικό επίπεδο ή έως 6 ομαδικές διαδικτυακές συνεδρίες σε επίπεδο σχολείου – κοινότητας ή παραπομπή στα εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας παιδιών και εφήβων καθώς και υποστήριξης της οικογένειας, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα για την ετερόφυλη και ομόφυλη απιστία: Ποιοι δεν τη συγχωρούν και χωρίζουν ευκολότερα; – Ποιοι είναι πιο πιστοί

Ελπίδα για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ – Πιθανό τρόπο «επιδιόρθωσης» της μνήμης εξετάζουν οι επιστήμονες

Γονιδιακή θεραπεία: Το «ιατρικό μαγικό ραβδί» για την κληρονομική διαταραχή του οιδήματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:04