search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:53
MENU CLOSE

Αντίποινα ΗΠΑ κατά του Ιράν με αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία

02.02.2024 23:31
STRIKES
AP αρχείου

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ άρχισαν να πλήττουν στόχους στο Ιράκ και τη Συρία σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αμερικανικά και Ισραηλινά ΜΜΕ σε αντίποινα για την επίθεση του Ιράν στην Ιορδανία. Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο ενώ οι Χούθι της Υεμένης προχώρησαν σε ρίψη βαλλιστικών πυραύλων την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ το απόγευμα της Παρασκευής (2/2).

Πιο συγκεκριμένα, τα αντίποινα ήρθαν ως απάντηση σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θεωρείται ότι έγινε από υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές σε αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο στην Ιορδανία την Κυριακή. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών και τραυματίστηκαν περισσότερα από 40, όπως δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι στο CBS.

«Πρόκειται για την αρχή μιας σειράς αμερικανικών επιθέσεων μεγαλύτερης κλίμακας κατά των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN.

Επίσης, αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν στο Reuters και στο CNN ότι οι εναέριες επιθέσεις ξεκίνησαν μετά τις 12 το βράδυ και στις δύο χώρες, αναφέρει δημοσίευμα του Independent. Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι αρκετές ήταν οι εναέριες επιθέσεις στην ανατολική Συρία κοντά στα σύνορα με το Ιράκ όπου υπάρχει ισχυρή στραωτική παρουσία.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τα μέλη των οικογενειών των τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία.

Οι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι τα πλήγματα ήταν πιθανότατα πιο σφοδρά από τις προηγούμενες επιθέσεις κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως σε αποθήκες όπλων ή εγκαταστάσεις εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση ο Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει ότι δεν θα ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου για να απαντήσει στρατιωτικά κατά των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και κατά των Χούθι, αναφέρει το independent.co.uk. μεταξύ άλλων παρόλο που στόχος της κυβέρνησης Μπαίντεν ήταν μέχρι τώρα να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εξηγήσει εξάλλου ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσθετη δράση τις επόμενες ημέρες ενώ ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι «πολυεπίπεδη».

Ιράν: Θα απαντήσουμε σε όποιον προσπαθήσει να μας εκφοφίσει

«Το Ιράν δεν θα ξεκινήσει πόλεμο, αλλά θα απαντήσει αποτελεσματικά σε όποιον προσπαθήσει να μας εκφοβίσει», δήλωσε την Παρασκευή από την πλευρά του ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι σχεδιάζουν επιθέσεις σε ιρανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

«Δεν θα ξεκινήσουμε κανέναν πόλεμο, αλλά αν κάποιος θέλει να μας εκφοβίσει θα λάβει μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ραΐσι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Πριν, όταν ήθελαν (οι Αμερικανοί) να μας μιλήσουν, έλεγαν ότι η στρατιωτική επιλογή είναι στο τραπέζι. Τώρα λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση σύγκρουσης με το Ιράν», δήλωσε.

«Η στρατιωτική δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή δεν αποτελεί και δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για καμία χώρα. Αντίθετα, εξασφαλίζει την ασφάλεια στην οποία οι χώρες της περιοχής μπορούν να βασίζονται και να εμπιστεύονται», πρόσθεσε ο Ραΐσι.

Χούθι: Σημάδεψαν με βαλλιστικούς πυραύλους πόλη του Εϊλάτ

Την ίδια ώρα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δήλωσαν πάντως την Παρασκευή (2/2) ότι η οργάνωσή τους πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση προς την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ με βαλλιστικούς πυραύλους, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το σύστημά του αντιαεροπορικής άμυνας «Arrow» αναχαίτισε επιτυχώς έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους που εκτοξεύτηκε σε ισραηλινό έδαφος σήμερα στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι Χούθι δηλώνουν ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας , η οποία βομβαρδίζεται ασταμάτητα από το Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, και το ξέσπασμα του πολέμου.

«Κλιμάκωση»

Την Τετάρτη περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας) οι αντάρτες Χούθι «εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων (…) προς τον κόλπο του Άντεν», επεσήμανε η Centcom σε ανακοίνωση.

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα το ίδιο αντιτορπιλικό «κατέρριψε τρία ιρανικά drones», τα οποία βρίσκονταν «εκεί κοντά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το βράδυ η Centcom ανακοίνωσε ότι από τα αμερικανικά πλήγματα καταστράφηκαν δέκα drones και ένα διοικητικό κέντρο των Χούθι «τα οποία αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα αμερικανικά πολεμικά πλοία».

Νωρίτερα την Τετάρτη ο αμερικανικός στρατός είχε σχολιάσει ότι κατέστρεψε έναν πύραυλο εδάφους- αέρος των Χούθι, έτοιμο να εκτοξευθεί από την Υεμένη ο οποίος απειλούσε αμερικανικά αεροσκάφη.

Οι σιίτες αντάρτες δήλωσαν την Τετάρτη ότι στοχοθέτησαν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Gravely.

Εξάλλου και άλλες ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες έχουν επιτεθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Συρία και το Ιράκ.

Διαβάστε επίσης:

Carl Weathers: «Έφυγε» ο θρυλικός Apollo Creed του «Rocky»

Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας – Kαταγγέλλει εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα

Ευρωπαϊκή συμφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Tίθεται σε εφαρμογή εντός του 2024, τι προβλέπει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:50