search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:55
MENU CLOSE

Κασσελάκης από Κοζάνη: Εθνικό στοίχημα η αποκέντρωση – Αντλούμε καλές ιδέες από όλη την κοινωνία, υπηρετούμε τη χώρα με «καθαρά χέρια»

04.02.2024 12:48
kasselakis

Στην ανάγκη για αποκέντρωση και τοπική ανάπτυξη με ίσες ευκαιρίες για όλους, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, στον σύντομο χαιρετισμό του με τον οποίο άνοιξε τις εργασίες του πρώτου περιφερειακού Συνεδρίου για την Δυτική Μακεδονία στην Κοζάνη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, δήλωσε περήφανος για αυτή την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που στόχος είπε είναι να αντλήσει ιδέες από την κοινωνία για το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Επιχειρώντας να δώσει ένα στίγμα ευρύτερης απεύθυνσης είπε πως το ερώτημα δεν είναι αν κάποιος είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα είπε είναι «τι κάνουμε για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που ζουν σε μια χώρα με τεράστιες ανισότητες». «Οι καλές ιδέες δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Νέα Δημοκρατία», σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι καλές ιδέες και αυτές οι καλές ιδέες πρέπει να αντλούνται από όλη την κοινωνία και όχι μόνο από τα προεκλογικά προγράμματα του κάθε κόμματος». «Δεν είναι δυνατόν καθετί το οποίο κάνουμε να είναι κομματικοποιημένο και να φοβόμαστε να συνεργαστούμε πάνω στις καλές ιδέες».

Είπε ωστόσο ότι υπάρχουν κομματικές διαφορές, «στον προϋπολογισμό του κάθε κόμματος», αλλά και στο «μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ» όσον αφορά τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, βούληση που όπως είπε απέδειξαν το κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας με την χρηστή διακυβέρνηση και την ρύθμιση του χρέους, που δίνει σήμερα δημοσιονομική σταθερότητα.

Κλείνοντας υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προτεραιότητα την αποκέντρωση ώστε κάθε παιδί που γεννιέται εδώ να μπορεί να διαπρέψει στον τόπο του με ίσες ευκαιρίες και να μην γίνει απόδημος ή εσωτερικός μετανάστης.

Πιο αναλυτικά:

Στην αρχή του χαιρετισμού του ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε πως συχνά έχει δεχτεί μηνύματα συμπάθειας από ανθρώπους που δηλώνουν ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και πως ακόμα και στο ακροατήριο «υπάρχουν εδώ πολλοί που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι Έλληνες σε μια χώρα με τεράστιες ανισότητες».

Και το ερώτημα, είπε,  «είναι τι κάνουμε εμείς για εκείνους. Οι καλές ιδέες δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε νέα δημοκρατία, είναι καλές ιδέες κι αυτές πρέπει να αντλούνται από όλη την κοινωνία όχι μόνο από προεκλογικά προγράμματα του κάθε κόμματος, για αυτό είμαστε εδώ γι’ να βγάλουμε ένα πρόγραμμα στο τέλος της ημέρας για να ξέρετε ακριβώς, εφόσον μας εμπιστευτείτε να είμαστε κυβέρνηση, ακριβώς τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Καμία έκπληξη».

Ωστόσο θέλησε να αναδείξει και διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: «Και πού είναι οι κομματικές διαφορές; Στον προϋπολογισμό του κάθε κόμματος, και στην ηθική του κάθε κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα στη διαφάνεια και στη βούλησή του να πατάξει τη διαπλοκή που μαστίζει τη χώρα τόσα χρόνια και με τη χρηστή διοίκηση που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, με τη διευθέτηση του χρέους, που μας δίνει αυτή την ώρα τουλάχιστον μια δημοσιονομική σταθερότητα». Επέμεινε πάντως ότι «Δεν είναι δυνατόν καθετί το οποίο κάνουμε να είναι κομματικοποιημένο και να φοβόμαστε να συνεργαστούμε στις καλές ιδέες».

Αναφερόμενος στην συνέχεια στην περιφέρεια και ειδικά στην Δυτική Μακεδονία σημείωσε:

«Η Δυτική Μακεδονία έχει χάσει 30.000 συμπολίτες μας που ζούσαν εδώ, μέσα σε μια δεκαετία, πήγαν από τα 285.000 άτομα στα 255.000 μαραζώνει, φεύγει η νεολαία, υπάρχει μεγάλη φυγή, πέρα απ’ την απολιγνιτοποίηση, πέρα από τη μείωση του πληθυσμού, την αποψίλωση των δημοσίων πανεπιστημίων, με το κλείσιμο τμημάτων στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Καστοριά. Είναι μια περιοχή που παρακμάζει».

Παραπέμποντας στην πρώτη του επίσκεψη στην Κοζάνη, έφερε το παράδειγμα  μιας παρέας νέων που είχε συναντήσει και όταν τους ρώτησε γιατί δεν φεύγουν του απάντησαν, όπως είπε, γιατί εδώ είναι ο τόπος τους. «Δεν μπορεί οι νέοι να απολογούνται που μένουν στον τόπο τους» είπε. «Πρέπει το να μένουν στο τόπο τους να έχει ουσία, να έχει ευκαιρία. Και πρέπει να είναι εθνικό στοίχημα, όχι μόνο περιφερειακό στοίχημα. Μέσα σε μια δεκαετία αυτός ο τόπος πρέπει να έχει 300.000 πληθυσμό. Βρισκόμαστε σε μια ψηφιακή εποχή, την εποχή της πράσινης μετάβασης, στην εποχή του φυσιολατρικού τουρισμού».

Διερωτήθηκε δε «πώς θα σταθεί αυτή η περιφέρεια στα πόδια της» και συμπλήρωσε πως η λύση «δεν έχει σχέση με το τι ψηφίζει ο καθένας από μας», προφανώς, είπε «το κόμμα μας έχει μια βάση που είναι τα αστικά κέντρα εκλογικά». Αλλά, «υπάρχει κάτι μεγαλύτερο, και αυτό είναι το τι είναι σωστό για το έθνος μας, για τη χώρα μας. Κι αυτό που είναι σωστό είναι να μην είναι  μια χώρα μία πόλη, δεν πάει άλλο. Αποκέντρωση τώρα. Όχι με κοροϊδία με έργα που δεν γίνονται όπως το φράγμα Νεστορίου, ή την απολιγνιτοποίηση που είναι μια βίαιη απολιγνιτοποίηση, ένα σεντς δεν έχετε δει μέχρι τώρα, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».

«Το πρώτο μας περιφερειακό συνέδριο» είπε, είναι και «το πρώτο βήμα μας σε ένα μακρόπνοοπλήρως εμπεριστατωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Έχετε το λόγο μου ότι η αποκέντρωση, η αντίστροφη φυγή από την πόλη στην περιφέρεια, είναι μια τεράστια προτεραιότητα για μας. Δεν θα υπάρξει κοινωνική κινητικότητα, αν δεν υπάρξει κινητικότητα, ευκαιρίες που να είναι ισομερείς».

Κλείνοντας δήλωσε «πολύ περήφανος που το κόμμα μας έρχεται εδώ να αντλήσει ιδέες από την κοινωνία».

Εμείς θα είμαστε εδώ, τόνισε,  «διότι έχουμε ένα μόνο στόχο να υπηρετήσουμε με όλη μας την ψυχή, με καθαρά χέρια, αυτή τη χώρα, να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό όνειρο».

Και συνέχισε: «Έχει έρθει η στιγμή που ένα παιδί που γεννιέται εδώ πρέπει να μπορεί να μεγαλώσει εδώ, να διαπρέψει εδώ, να αισθανθεί ισότιμος συμπολίτης και να μη γίνει ούτε απόδημος στο εξωτερικό ούτε εγχώριος απόδημος. Και όλοι μας εδώ έχουμε ευθύνη, και είμαστε εδώ με τους βουλευτές μας για να τους εξοπλίσετε».

Το εθνικό σχέδιο για το ελληνικό όνειρο, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, βασίζεται σε μια ισχυρή εξωτερική πολιτική και άμυνα, μια σύγχρονη κοινωνία, σε ένα αποδοτικό κράτος από την αρχή, και σε ανάπτυξη και εξέλιξη για όλους. Δεν είναι ιδέες που βασίζονται σε κάποια τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε, «είναι απλά πράγματα τα οποία έχουν δουλέψει», κι εδώ στο παρελθόν και σε άλλες χώρες, «το θέμα είναι ποιος θέλει να ακούσει και να τα κάνει πραγματικότητα. εμείς εδώ είμαστε για να ακούσουμε, θα τα κοστολογήσουμε, θα τα προτεραιοποιήσουμε και θα τα κάνουμε πραγματικότητα».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Για εμάς δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο – Τους ακούμε, τους σεβόμαστε»

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη για τη βόμβα στο υπ. Εργασίας: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την τρομοκρατία να αναβιώσει»

Βορίδης για ευρωεκλογές: «Δεν υπάρχει περιθώριο χαλαρής ψήφου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:51