search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:13
MENU CLOSE

Παρίσι: Έξωση στα θηριώδη τζιπ από τους δρόμους της πόλεις – Τριπλασιασμός των τελών στάθμευσης (video)

05.02.2024 12:25
gallia_suv_0502_1460-820_new
credit: AP

Οι Παριζιάνοι υποστήριξαν την πρόταση της σοσιαλίστριας δημάρχου της πόλης, Αν Ινταλγό για τριπλασιασμό των τελών στάθμευσης των αυτοκινήτων SUV, στο πλαίσιο των μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών στους δρόμους του Παρισιού.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έγινε χθες, το 54,55% των Παριζιάνων υπερψήφισε την πρόταση για να οριστεί στα 18 ευρώ την ώρα το κόστος στάθμευσης των αυτοκινήτων βάρους άνω του 1,6 μετρικού τόνου. Στα περιφερειακά διαμερίσματα το κόστος στάθμευσης των SUVθα φθάσει στα 12 ευρώ την ώρα. Ωστόσο στις 39 κάλπες που είχαν στηθεί στο Παρίσι προσήλθε μόνο το 5,7% των ψηφοφόρων.

Από το μέτρο θα εξαιρεθούν όσοι ζουν ή εργάζονται στο Παρίσι, τα ταξί, οι έμποροι, οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και άτομα με κινητικές δυσκολίες. Επίσης δεν επηρεάζονται τα ηλεκτρικά οχήματα.

Υπέρ της επιβολής μέτρων για να περιοριστεί η χρήση τέτοιων αυτοκινήτων τάσσονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, που επισημαίνουν ότι καταναλώνουν 15% περισσότερα καύσιμα από ένα κλασικό κουπέ και είναι πιο ακριβά στην κατασκευή και την αγορά τους.

«Είναι οικολογικό θέμα, αλλά και κοινωνικό, αφού αφορά στον τρόπο εξέλιξης των πόλεών μας σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον», δήλωσε στη Le Monde ο Γκρεγκουάρ Μαρσάλ, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση της σοσιαλίστριας δημάρχου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι κάτοχος αυτοκινήτου, αλλά «είναι ευχής έργο που μπορούμε να θέσουμε τέτοια ερωτήματα και να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας».

Η Ζανίν, μια 75χρονη κάτοικος ενός πλούσιου προαστίου του Παρισιού, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, δηλώνοντας στη Le Monde ότι «αρρωσταίνει με αυτές τις εντολές της κυρίας Ινταλγό».

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού έχει πεζοδρομήσει πολλούς δρόμους της πόλης και έχει λάβει σειρά μέτρων για να αποθαρρύνει την χρήση αυτοκινήτων, ενώ ειδικά για τα βαρύτερα οχήματα τύπου SUV επισημαίνει ότι καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο δημόσιο χώρο από ένα συμβατικό αυτοκίνητο και είναι «δυο φορές πιο θανατηφόρα για τους πεζούς, σε σύγκριση με ένα μέσο όχημα».

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση των ιδιοκτητών οχημάτων Mobilite Club France, αντιλέγει ότι τα σύγχρονα SUV δεν ρυπαίνουν περισσότερο από τα συμβατικά, ενώ ο συντηρητικός υπουργός Περιβάλλοντος, Κριστόφ Μπεσού, καταγγέλει την Ινταλγό για «τιμωρητικό περιβαλλοντισμό».

Αλλά η Αν Ινταλγό χαιρέτισε την απόφαση των Παριζιάνων να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του δήμου ως «καθαρή επιλογή… που είναι καλή για την υγεία μας και τον πλανήτη».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 40% των αυτοκινήτων που πωλούνται σήμερα στη Γαλλία είναι οχήματα  SUV. Από τον τριπλασιασμό των τελών στάθμευσης των συγκεκριμένων αυτοκινήτων στα δημοτικά ταμεία εκτιμάται ότι θα προστεθούν 35 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Σκυλιά κατασπάραξαν 68χρονη μπροστά στον εγγονό της (photos)

Πακιστάν: Δέκα αστυνομικοί νεκροί από επίθεση δεκάδων ενόπλων

Τραγωδία δίχως τέλος στη Χιλή: Στους 112 οι νεκροί από τις πυρκαγιές – Σαράντα τα ενεργά μέτωπα (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:04