search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:30
MENU CLOSE

Κομισιόν για ΔΕΗ: Μπορεί να έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της

07.02.2024 19:38
dei_ilektriki-energeia_1509_1460-820_new

Την ανησυχία της για την παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων από τη ΔΕΗ, εκφράζει σε επιστολή της η Κομισιόν, πωλώντας ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω από το κόστος, αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της.

Σε δήλωσή της, η αρμόδια επίτροπος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τονίζει πως «ανησυχούμε ότι η ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ, μπορεί να έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της πωλώντας σε τιμές χαμηλότερες του κόστους στη χονδρική αγορά για περισσότερο από έξι χρόνια. Η συμπεριφορά της ΔΕΗ μείωσε την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις περιβαλλοντικά καθαρότερες ανταγωνιστικές γεννήτριές της. Η συμπεριφορά αυτή παρεμπόδισε επίσης τον ανταγωνισμό σε επίπεδο λιανικής πώλησης. Μια λιγότερο ανταγωνιστική λιανική αγορά σήμαινε ότι αυτές οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής δεν μεταβιβάστηκαν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτέςΩς εκ τούτου, οι Ελληνες καταναλωτές ενδέχεται να έχουν πληγεί από υψηλές τιμές λιανικής πώλησης και να έχουν υποστεί μεγαλύτερη τοπική ρύπανση».

Οπως αναφέρει η Κομισιόνη ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιανικής και χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, στον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει σημαντικό μερίδιο μειοψηφίας. Από το 2013 έως το 2019, η ΔΕΗ έλεγχε όλη τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική δυναμικότητα, καθώς και ορισμένες μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της παροχής ενέργειας σε λιανικούς και επιχειρηματικούς καταναλωτές.

Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η ΔΕΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στη διασυνδεδεμένη ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατά την εξεταζόμενη περίοδο περιλάμβανε την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και το Ιόνιο και μερικά νησιά του Αιγαίου.

Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν εκφράζει προκαταρκτική επιφύλαξη ότι μεταξύ 2013 και 2019, η ΔΕΗ καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προμηθεύοντας την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις θερμικές μονάδες της (δηλαδή, λιγνίτη και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος τους, δηλαδή, το κόστος το οποίο αυξάνεται με τον όγκο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι ανεξάρτητοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας περιθωριοποιήθηκαν και αποθαρρύνθηκαν οι επενδύσεις σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τους ανεξάρτητους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να επεκταθούν σε επίπεδο λιανικής, αποτρέποντας τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς, που ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2013. Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά της ΔΕΗ μπορεί να έχει οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους Ελληνες καταναλωτές, καθώς και υψηλότερα επίπεδα εκπομπών τοπικής ρύπανσης.

Εάν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, θα σήμαινε ότι η ΔΕΗ έχει παραβιάσει το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Η αποστολή δήλωσης αιτιάσεων δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Τι απαντά η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ήδη στις πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις της, αναφέρει ότι αν και το προκαταρκτικό πόρισμα αφορά σε προηγούμενη διοίκηση, δεν δέχεται τα συμπεράσματά του, ενώ δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις αρχές της Κομισιόν προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό πόρισμα, το οποίο έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του μέχρις ότου τελεσιδικήσει, οριστικοποιηθεί και μετουσιωθεί σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα θεραπείας.

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι εάν και εφόσον μετά από πολλά χρόνια (το antitrust case για τους λιγνίτες επίσης από την ΕΕ διήρκεσε πάνω από 15 χρόνια) υπάρξει καταδικαστική απόφαση, τι θα σημάνει αυτό για τη ΔΕΗ. 

Είναι δεδομένο ότι η προκαταρκτική απόφαση αφορά στην περίοδο 2013 – 2019 όταν δηλαδή η ΔΕΗ ήταν μια διαφορετική εταιρεία αλλά και η αγορά ηλεκτρισμού λειτουργούσε σε εντελώς διαφορετική βάση, κατά συνέπεια δεν χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κάποια μέτρα ή κάποιες αλλαγές είτε στη λειτουργία της αγοράς είτε στην ίδια τη ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρξει θεραπεία των συνθηκών που οδήγησαν στην εικαζόμενη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ. 

Ακόμη και εάν υποτεθεί ότι η ΔΕΗ καταδικαστεί τελεσίδικα και αμετάκλητα (κάτι που απομένει να φανεί μετά την πάροδο πολλών ετών από σήμερα) ανάλογες υποθέσεις δείχνουν ότι η πιθανότερη εξέλιξη είναι η επιβολή ενός διαχειρίσιμου προστίμου, με το οποίο και θα κλείσει η υπόθεση.

Διαβάστε επίσης:

Έβγαλε «λαβράκι» η ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκε κοκαΐνη αξίας 2,8 εκατ. ευρώ – ‘Ηταν κρυμμένη σε container με… μπανάνες (Photos/Video)

Μέτρα για την οπαδική βία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την είσοδο στα γήπεδα

Μικαέλα Φωτιάδη: Τι είπε για τον ξυλοδαρμό της – «Το τελευταίο διάστημα ένιωθα ότι κάποιος με παρακολουθεί, δεν έχω συνέλθει ακόμη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:22