search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:00
MENU CLOSE

Κόντρα Γερουλάνου – κυβέρνησης για το IRIS: Κι όμως οι τράπεζες χρεώνουν τις συναλλαγές    

08.02.2024 13:30
geroulanos

Άλλη μία κυβερνητική διαβεβαίωση, αυτή που αφορά στις «χωρίς χρέωση» συναλλαγές των ελεύθερων επαγγελματιών με πελάτες τους για ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως, μέσω του συστήματος IRIS, φαίνεται να πηγαίνει… κουβά.

Δικαιώνοντας έτσι τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλο Γερουλάνο ο οποίος κατήγγειλε ότι οι τράπεζες χρεώνουν την υπηρεσία IRIS, παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, περί του αντιθέτου.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει και πολιτική κόντρα ανάμεσα στον κ. Γερουλάνο και το υπουργείο Οικονομικών (το οποίο αποφεύγει να μιλήσει επισήμως και προσπαθεί να απαντήσει δια… κύκλων του), γύρω από το θέμα, που αφορά σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και συναλλασσόμενους.

Το νέο σύστημα λοιπόν (θα) κάνει χρεώσεις για την άμεση μεταφορά χρημάτων και για ποσά έως 500 ευρώ, μέσω IRIS, αλλά ουδείς έχει ξεκάθαρη εικόνα σε τι ύψος ακριβώς θα κινούνται αυτές οι χρεώσεις,

Σύμφωνα με μία πρώτη έρευνα στην αγορά και με δεδομένο ότι οι τράπεζες παρέχουν με το σταγονόμετρο τη σχετική ενημέρωση, οι χρεώσεις αυτές κινούνται από 0,3%, ενώ μπορεί να φτάσουν και στο 1%, ήτοι 5 ευρώ για μία και μόνο συναλλαγή!

Από τις τράπεζες λέγεται ότι αυτές οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες από άλλες που επιβαρύνουν τις συναλλαγές, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω POS (κάρτες Visa – Mastercard), αλλά και πάλι η ουσία είναι πως η κυβερνητική δέσμευση περί δωρεάν υπηρεσίας δεν ισχύει.

Αρχικά ο Παύλος Γερουλάνος είχε γράψει στο Χ (πρώην twitter) Ότι υπάρχει αδράνεια της κυβέρνησης στο ζήτημα των υπερβολικών τραπεζικών χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω IRIS και επισήμανε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Χατζηδάκη και βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή (Κουλκουδίνας, Ράπτη, Καπετάνος, Καββαδάς, Βεσυρόπουλος) δενε ίχαν αντίκρισμα.

«Κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικών απάντησαν ότι ο κ. Γερουλάνος έχει…  «μπερδευτεί σε σχέση με το σύστημα IRIS παρά το γεγονός πως έκανε την σχετική έρευνα». Και ισχυρίζονταν ότι «η υπηρεσία IRIS είναι μια ευέλικτη υπηρεσία, με μεγάλη διείσδυση στους νέους, που επιτρέπει την μεταφορά μετρητών έως 500 ευρώ ΧΩΡΙΣ προμήθεια. Η Κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει την χρήση της υπηρεσίας αυτής από τους πολίτες θέσπισε την υποχρεωτική αποδοχή της υπηρεσίας IRIS από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι, κάθε φορά που ένας πολίτης επιθυμεί να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από έναν ελεύθερο επαγγελματία έως του ποσού των 500 ευρώ, μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνεται με προμήθειες! Έτσι οι πολίτες μπορούν να έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις».

Ο κ. Γερουλάνος επανήλθε αναρωτώμενος αν «πρόκειται για άγνοια ή συνειδητό ψέμα της Κυβέρνησης».

Αναλυτικά:

«Ενημερώθηκα πως «κύκλοι του ΥΠΟΙΚ» απάντησαν στην ανάρτησή μου. Δεν αμφισβητούν κανένα από τα στοιχεία και τις δηλώσεις που παραθέτω, αλλά υποστηρίζουν πως «μπερδεύτηκα» και προσπαθούν να ερμηνεύσουν/διαστρεβλώσουν ξεκάθαρες δηλώσεις, τόσο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, όσο και βουλευτών της ΝΔ που τους πίστεψαν σε αυτά που έλεγαν.

Πάμε, λοιπόν, άλλη μία φορά: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 περιέγραψε το σύστημα IRIS ως μέθοδο συναλλαγών «χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια»: «Η υπηρεσία IRIS είναι μία υπηρεσία η οποία υπάρχει, λειτουργεί σήμερα. Σας δίνει τη δυνατότητα να διακινείτε ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια».

Ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, από το βήμα της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 2023, απευθύνθηκε σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία μιλώντας για το IRIS ως ένα σύστημα «χωρίς προμήθειες»: «Είναι ένα σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, χωρίς προμήθειες από το κινητό τηλέφωνο. Ο ένας συναλλάσσεται με τον άλλον, μέχρι 500 ευρώ, χωρίς να πληρώνουν προμήθειες… Εμείς λέμε ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να έχει έναν επαγγελματικό λογαριασμό που να είναι διασυνδεδεμένος με αυτό το σύστημα, ώστε όποιος θέλει να συναλλάσσεται μαζί του χωρίς προμήθειες…».

Από το ξεκάθαρο «χωρίς καμία προμήθεια» της ηγεσίας της Κυβέρνησης, μέχρι την πρόθεση χρεώσεων στους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες από 0,5% έως και 1% επί του τζίρου κάθε συναλλαγής, υπάρχει μεγάλη απόσταση, έτσι δεν είναι αγαπητοί κύκλοι τού ΥΠΟΙΚ;

Αγαπητοί κύκλοι τού ΥΠΟΙΚ,

Αντί να ασχολείστε μαζί μου, καλό θα ήταν να ασχοληθείτε με τις τράπεζες, που βάζουν χρεώσεις εκεί που λέγατε ότι δεν θα υπάρχουν. Τα υπόλοιπα στη Βουλή, γιατί το ερώτημα είναι ένα και αναπάντητο: Είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε και λέγατε συνειδητά ψέματα;».

Διαβάστε επίσης:

«Κεραμίδα» η απώλεια της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ

ΔΥΠΑ: Ενεργοποιήθηκε η ειδική πλατφόρμα αιτήσεων Κτηματολογίου για το «Σπίτι μου»

Νέο «Εξοικονομώ»: Από σήμερα οι αιτήσεις για ευάλωτα νοικοκυριά – Οι δικαιούχοι (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:54