search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:49
MENU CLOSE

«Κεραμίδα» η απώλεια της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2320
08/02/2024
08.02.2024 07:28
ENFIA_new

Χάνουν την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά αλλά όχι και για πλημμύρα, καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και θεωρείται ότι δεν κινδυνεύουν από το φυσικό φαινόμενο είτε κοστολογούνται ανά τετραγωνικό μέτρο κάτω από τα 900 ευρώ. Πρόκειται για δύο προϋποθέσεις που είναι σήμερα αναγκαίες για την παροχή της έκπτωσης του 10%.

Για να εφαρμοστεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με στεγαστικά δάνεια κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι δεν δικαιούνται την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ καθώς η κατοικία τους δεν είναι ασφαλισμένη και για τους τρεις κινδύνους.

Τα στοιχεία αυτά ήταν προσυμπληρωμένα στην αίτηση με βάση τα δεδομένα που είχαν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρει πως ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλες τις ασφαλισμένες κατοικίες και χωρίς εξαιρέσεις. Η προτροπή του προς την πολιτεία είναι για φέτος – πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου – να ισχύσει για όλους και να μην διασαλευθούν ο σκοπός του νόμου και η σημασία που έχει για τους πολίτες και την ιδιωτική ασφάλιση.

«Να μην περάσουν λάθος μηνύματα εξαιτίας κάποιων λίγων περιπτώσεων ασφαλιστήριων συμβολαίων, για τα οποία δεν έχει ευθύνη ο κάτοχος της κατοικίας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ και καταθέτει την πρόταση, για τις περιπτώσεις που δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, να λάβουν φέτος την προβλεπόμενη έκπτωση και να έχουν το χρονικό περιθώριο να συμπληρώσουν τα συμβόλαιά τους βάσει των όσων ορίζει ο νόμος.

Οι προϋποθέσεις

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 7Ζ του N. 4223/2013 και την υπ’ αριθμόν Α.1014/2024 κοινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:

1. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες ασφαλισμένες από κινδύνους ζημιών από φυσικές καταστροφές, δηλαδή από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες, πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου σε ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

2. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα επί ασφαλισμένης για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα κατοικίας, εφόσον το δικαίωμα αυτό αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), στον Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου), στη στήλη 15 «Κτίσμα – Είδος δικαιώματος», με κωδικούς 1 έως 13.

3. Κατοικία θεωρείται κάθε κτίσμα, μαζί με τα παρακολουθήματά του, το οποίο αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στον Πίνακα 1, στη στήλη 9 «Κατηγορία Ακινήτου», με κωδικό 1 «Κατοικία ή Διαμέρισμα πλην μονοκατοικίας» ή 2 «Μονοκατοικία». Η κατοικία μπορεί να αποτελείται από έναν ή περισσότερους ΑΤΑΚ.

4. Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ απαιτείται κατά το έτος που προηγείται από αυτό της χορήγησης μείωσης:

α. Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

β. Η ασφάλιση να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους.

γ. Το ασφαλισμένο κεφάλαιο και για τους τρεις κινδύνους του προηγούμενου εδαφίου να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Για τον υπολογισμό της αξίας ανακατασκευής λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων της κατοικίας, όπως αναγράφονται στις στήλες 12 και 13 του Πίνακα 1 του Ε9, για τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑTAK) ή τους ΑΤΑΚ που αποτελεί ή αποτελούν την κατοικία.

5. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ειδικά για το 2024 η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

6. Το χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών θεωρείται ότι συμπληρώνεται και όταν η κατοικία ασφαλίζεται με ένα ή περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ίδια ή σε διαφορετική ασφαλιστική επιχείρηση με συνολική διάρκεια ασφάλισης τουλάχιστον ενενήντα (90) ημερών εντός του ίδιου έτους.

7. Σε περίπτωση που στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο γίνουν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους ως προς την ασφαλισμένη αξία της κατοικίας ή/και ως προς το είδος των καλυπτόμενων κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα της ασφάλισης για το οποίο πληρούνται οι προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων.

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Ενεργοποιήθηκε η ειδική πλατφόρμα αιτήσεων Κτηματολογίου για το «Σπίτι μου»

Νέο «Εξοικονομώ»: Από σήμερα οι αιτήσεις για ευάλωτα νοικοκυριά – Οι δικαιούχοι (video)

Φοροδιαφυγή: Πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ από προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και POS

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:48