ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:24
MENU CLOSE

Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Έχουμε τα αυστηρότερα κριτήρια στην ΕΕ» - Πώς προκύπτει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (video)

08.02.2024 11:03

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας πως τα κριτήρια στην Ελλάδα είναι τα αυστηρότερα στην ΕΕ. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα», ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο πώς προκύπτει η Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: «Έχουμε μια Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η οποία θα προκύπτει πώς; Έχουμε τέσσερα επιστημονικά πεδία σαν τις παλιές δέσμες. Στο καθένα από αυτά υπάρχει ένας μέσος όρος επιδόσεων των μαθητών. Από αυτούς τους τέσσερις μέσους όρους παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή 0,8 (αντίστοιχος και της ΕΒΕ) και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός… αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν ουσιαστικά, που κάτω από αυτό δεν υπάρχει είσοδος. Κάποιος ο οποίος μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως έχει προκύψει στις Πανελλήνιες, δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου ουσιαστικά δεν θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά. Ο γενικός «κόφτης» δηλαδή, αυτή είναι η σύλληψη»

Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι «θέλουμε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16, είναι πάγια θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προβαίνουμε με μια ρύθμιση σε μια σύγχρονη ερμηνεία του άρθρου υπό το φως του ενωσιακού δικαίου»

Όσον αφορά το ύψος των διδάκτρων, απέρριψε αιτιάσεις ότι μπορεί να είναι τριψήφια ή πολύ ακριβά με το επιχείρημα ότι «τα κριτήρια θα είναι κομμάτι του προς έγκριση φακέλου από την ανεξάρτητη αρχή. Εγώ είμαι μεγάλος οπαδός της κοινής λογικής, και πολλά σημεία της κριτικής την παραβιάζουν… Δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ κάτι τέτοιο»

Για τα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων ΑΕΙ, είπε πως «είναι δωρεάν και μείνουν δωρεάν» ενώ υπενθύμισε ότι «σε μεταπτυχιακά υπάρχουν δίδακτρα με ερμηνεία του ΣτΕ».

Με αφορμή και τις δηλώσεις του Γιώργου Μπαμπινιώτη παρατήρησε ότι «δεν είναι ώρα για να ανοίξουμε συζήτηση για το θέμα της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Έχω ζητήσει να ανοίξει η συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο, αλλά μιλάμε με δεδομένο το κεκτημένο της αντικειμενικής διόρθωσης των εξετάσεων».

Διαβάστε επίσης:

Μάκης Βορίδης: «Ακραίο και εμπαθές το κείμενο του ψηφίσματος της Ευρωβουλής» (Video)

Θόδωρος Ρουσόπουλος: Από την πολιτική έρημο στην κορυφή της Ευρώπης

Χριστοδουλάκης: Στις εκδηλώσεις πάω και λέω τη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν χρειάζεται άδεια (video)

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:20
Exit mobile version