search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:49
MENU CLOSE

Καλωσόρισμα σε Κασσελάκη και από Τεμπονέρα – «Δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο και να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ»

13.02.2024 19:41
temponeras

Τον Στέφανο Κασσελάκη καλωσόρισε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, παίρνοντας τον λόγο τελευταίος μετά την ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Ειδικότερα ανέφερε: «Πρόεδρε καλησπέρα, με την παρουσία σου σήμερα εδώ αποδεικνύεις ότι δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο και να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αποδεικνύει επίσης ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά και κόμματα».

«Τώρα είναι η ώρα για δημοκρατικό προσκλητήριο απέναντι στο σύστημα Μητσοτάκη – Να μη βλέπουν κάποιοι εσωτερικούς εχθρούς»

Στην πρότασή του για την συγκρότηση ενός «Μετώπου Δημοκρατίας» αναφέρθηκε αναλυτικά στην δική του ομιλία ο Διονύσης Τεμπονέρας, αφού καλωσόρισε στην εκδήλωση με τη σειρά του τον Στέφανο Κασσελάκη, o οποίος αποχώρησε μετά την ομιλία του στελέχους της ΠΓ, χωρίς να τοποθετηθεί, αφού προηγουμένως χαιρέτισε όλους τους ομιλητές δια χειραψίας.

Κατά την τοποθέτησή του μίλησε για ένα πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο που θα αφυπνίσει και θα ενεργοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα απέναντι στην Δεξιά, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει τις ενωτικές πρωτοβουλίες συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου που προτείνει. Η λύση είπε, για τον προοδευτικό κόσμο «θα προέλθει μέσα από έναν κοινωνικά ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Και κυρίως διευκρίνισε πως η πρόταση αυτή «δεν παραβλέπει, ούτε και αναιρεί την ιστορική παράδοση, την αυτοτέλεια και αυτονομία των κομμάτων του “προοδευτικού τόξου”, ούτε φυσικά υποσκάπτει τις δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες τους. Αντιθέτως, τις φέρνει προ των ιστορικών ευθυνών τους. Μακριά από εμάς κάθε πρόθεση υπονόμευσης. Να μην ψάχνουν κάποιοι εσωτερικούς εχθρούς. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκείνος, που ως πρώτος μεταξύ ίσων, έχει την εντολή και την ευθύνη, να φέρει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβερνητική “τροχιά”».

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος της εκδήλωσης «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;» είπε ουσιαστικά πως ο αντίπαλος δεν είναι ο κ.Μητσοτάκης προσωπικά αλλά και οι δεξιές πολιτικές που γεννούν τα προβλήματα και διευρύνουν τις ανισότητες. Πρόσθεσε ότι «γύρω από τον Πρωθυπουργό, συσπειρώνεται ένα  ευρύτερο επιχειρηματικό και πολιτικό σύστημα εξουσίας, που χτίζεται με την λογική ενός ακραίου, αντιδραστικού, νεοφιλελεύθερου αφηγήματος. Η Ν.Δ. δεν είναι πια η κεντροδεξιά παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ενσωματώνει στο εσωτερικό της δυνάμεις, με αναφορά από την άκρα δεξιά έως και το λεγόμενο ακραίο «εκσυγχρονιστικό» κέντρο. Η συνθήκη αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο επιχειρηματικά συμφέροντα.  Περιλαμβάνει και κόμματα, που την κρίσιμη στιγμή, είναι βέβαιο, ότι θα λειτουργήσουν σαν “εφεδρείες”».

Συνεπώς, συνέχισε «το ‘’απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;’’ σύμφωνα και με τον τίτλο της εκδήλωσης, δεν μετατρέπει το ερώτημα σε μια προσωποκεντρική αντιπαράθεση αρχηγοκεντρικού χαρακτήραούτε και μεταφράζεται σε  ένα στείρο κομματικό ανταγωνισμό. Κάθε άλλο. Ο “μεσσιανισμός” στη συγκυρία που βρισκόμαστε, αλλά και ο αλληλοσπαραγμός του δημοκρατικού κόσμου, δεν βοηθάει σε μια στρατηγική διεξόδου». Επομένως, είπε, «απέναντι στο νεοφιλελεύθερο, αντιλαϊκό, πολιτικό “Σύστημα Μητσοτάκη”  είναι τώρα επιτακτική η ανάγκη, να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό κοινωνικό μέτωπο, ένα πλατύ “Μέτωπο Δημοκρατίας” με σαφείς αναφορές, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων, αλλά και των υφιστάμενων κομμάτων, που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο.

6 προϋποθέσεις για το Μέτωπο Δημοκρατίας

Σε ό,τι αφορά το «Μέτωπο Δημοκρατίας» είπε πως αυτό συγκροτείται:

α)στη βάση ης υπεράσπισης της  εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας μακριά από την «μαύρη» περίοδο των μνημονίων και των αποτυχημένων πολιτικών.

β)στη βάση της υπεράσπισης της μεγάλης, λαϊκής, κοινωνικής πλειοψηφίας, των «από κάτω», των μη προνομιούχων, από τις πολιτικές της υποτίμησης της εργασίας, της βίαιης φτωχοποίησης των πολιτών, της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας, της αποτροπής της ιδιωτικοποίησης της υγείας, της υπεράσπισης και της διεκδίκησης των  μεγάλων βελτιωτικών αλλαγών στη λειτουργία  του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου.

γ)  ενάντια στο πελατειακό-κομματικό κράτος και στην κομματικοδίαιτη επιχειρηματικότητα πάσης φύσεως. Συγκροτείται ενάντια σε όσους έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» και μαζί με όσους θέλουν αξιοκρατία και  αμεροληψία στην λήψη των αποφάσεων. 

δ) στη βάση της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών και των κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος, καθώς και στην ανάγκη επέκτασης τους.

στ) στη βάση της υπεράσπισης του δικαιώματος να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβαλλοντικά κόσμο, σε ένα κόσμο που η κλιματική κρίση απειλεί όχι μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων και των παιδιών μας.

ζ) στη βάση της υπεράσπισης του δικαιώματος της κοινωνικής  ασφάλειας των πολιτών, της διεκδίκησης μιας «κοινωνικής υπερηφάνειας».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης στέλνει στο βυθό του ωκεανού τον κόσμο του πρωτογενή τομέα

Νίκος Ανδρουλάκης για αγρότες: Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κόστος παραγωγής τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα για τους αγρότες: «Γκρίζος καπνός» από το Μαξίμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:48