search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 06:41
MENU CLOSE

Μη κρατικά ΑΕΙ: Σφοδρή επίθεση Μαρινάκη κατά Ανδρουλάκη για το «όχι» του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο (video)

22.02.2024 13:40
pavlos-marinakis_2202_1460-820_new

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ να παίρνει τον δρόμο της Βουλής, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Μιλώντας στο Mega, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και, εντέλει, και το δημόσιο πανεπιστήμιο», υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά -γιατί αυτό κάνουν με το franchising- στο Λεκανοπέδιο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως, αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο;».

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, σήκωσε τους τόνους, λέγοντας ότι η συνέντευξη του Ν. Ανδρουλάκη «ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός και στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού», προσθέτοντας ότι «είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέλει κάτι, ψάχνει να βρει, τη μία μετά την άλλη, τις πιο ασόβαρες, θεωρώ, δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά στις προϋποθέσεις που το νομοσχέδιο θέτει για την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα και την αξιολόγησή τους από εθνικές αρχές, αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση της χρηματοδότησης των δημοσίων ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας (απαντώντας, έτσι, στα επιχειρήματα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το «όχι» στο νομοσχέδιο) για να συμπληρώσει ότι «όλα όσα επικαλείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προβλέπονται (σ.σ. στο σχέδιο νόμου)».

«Η τελευταία απόδειξη ότι όλα αυτά είναι άλλη μια απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει, όπως μας λέγανε και όπως κι εμείς θέλαμε, να είναι επιτέλους μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά είναι “μία από τα ίδια”, ένα κράμα παθογενειών όλων όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι ένα νομοσχέδιο που ακόμα δεν υπάρχει στην τελική του μορφή, δεν προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του, ρεαλιστικά, για να πάμε μαζί να κάνουμε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά a priori λέει ότι θα το καταψηφίσει», τόνισε, λέγοντας, πάντως, ότι «εμείς θα προχωρήσουμε γιατί, πέραν του ότι αυτό ήταν διαχρονικά θέση μας, το ζητάνε οι πολίτες και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών».

Περί αγροτών και ΕΣΥ

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί εκ νέου με τους αγρότες της Θεσσαλίας προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκάλεσε στον θεσσαλικό κάμπο η κακοκαιρία Daniel, χωρίς πάντως, ακόμα δώσει λεπτομέρειες για το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή.

Τοποθετούμενος συνολικά για τις κινητοποιήσεις διαφόρων τάξεων (αγρότες, υγειονομικοί, φοιτητές), ο Π. Μαρινάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει τα αυτιά της και τα μάτια της στα αιτήματα των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων. Τα αξιολογεί όλα και ιδιαίτερα όταν οι κινητοποιήσεις διέπονται από αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους πολίτες, όπως για παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, προσπαθεί πάντοτε να κάνει το καλύτερο δυνατό».

«Ως προς τους υγειονομικούς, αντιλαμβάνομαι πλήρως τα παράπονα και τα αιτήματά τους», προσέθεσε. «Παραδεχθήκαμε ότι μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας είναι το ΕΣΥ. Καταφέραμε μαζί με τους υγειονομικούς να το κρατήσουμε όρθιο στην πιο δύσκολη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και τώρα υλοποιούμε ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο βελτιώνει το ΕΣΥ: 6.500 προσλήψεις μέσα στο 2024, είναι δέσμευση και υλοποιούνται, απογευματινά χειρουργεία, ενιαία λίστα χειρουργείων για να προστατεύονται οι ασθενείς, ενιαία λίστα φαρμάκων που έχει καταστήσει την Ελλάδα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων, ενίσχυση του ΕΚΑΒ, στήριξη των νοσοκομείων, εμείς στα αιτήματα απαντάμε με πράξεις», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Διονύσης Τεμπονέρας: Παύθηκε, εδώ και μέρες, από επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Τσίπρας: «Ο Κασσελάκης δεν είναι ούτε προσωρινός, ούτε μεταβατικός αρχηγός» – «Καρφιά» για Τεμπονέρα

Μητσοτάκης από Ινδία: Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια – Πρόσκληση για επενδύσεις σε Ινδούς επιχειρηματίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 06:38