search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 16:56
MENU CLOSE

Αγρότες: Αποκλεισμός της εθνικής Λάρισας-Ιωαννίνων στο Μεγαλοχώρι, συνεχίζουν οι κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα – Την Τρίτη οι νέες αποφάσεις

26.02.2024 21:10
trikala_agrotes_new
Eurokinissi

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Θεσσαλία αλλά και ανά την Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του κλάδου να επιμένουν στα αιτήματά τους και για αποκατάσταση των ζημιών μετά την κακοκαιρία Daniel πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα στέλνουν το μήνυμα ότι το συλλαλητήριο των Αθηνών δεν σήμαινε το τέλος των μπλόκων αλλά την αρχή της κορύφωσης των κινητοποιήσεών τους. Όπως φαίνεται, αλλάζουν και τον τρόπο δράσης τους προχωρώντας σε σχηματισμό μπλόκων τόσο σε τελωνεία όσο και σε Εφορίες προτούν καταλήξουν σε νέες αποφάσεις.

Λόγω των νέων κινητοποιήσεων στα Τρίκαλα, οι αγρότες έχουν προχωρήσει στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας – Ιωαννίνων στο Μεγαλοχώρι, προτού αποφασίσουν αύριο, στις 11, το πρωί για το μέλλον των διαμαρτυριών τους.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μπλόκα, ανά τη Θεσσαλία, αύριο στις 12:00 αποχωρούν οι αγρότες της Λάρισας από την κεντρική πλατεία.

Νωρίτερα, έβγαλαν τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία Λάρισας οι αγρότες του κόμβου Πλατυκάμπου. «Το συλλαλητήριο των Αθηνών δε σήμαινε τη λήξη των μπλόκων αλλά το δυνάμωμά τους», ανέφεραν οι αγρότες του μπλόκου Πλατυκάμπου που προχώρησαν σε πορεία με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Μάλιστα, ενημέρωσαν ότι τα τρακτέρ θα παραμείνουν στην πλατεία καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και θα αναχωρήσουν το πρωί της Τρίτης για τον κόμβο Πλατυκάμπου. Προηγουμένως απέκλεισαν συμβολικά το τελωνείο στη Λάρισα.

Το μέτωπο της Καρδίτσας και της Λάρισας

Όσον αφορά στο μέτωπο της Καρδίτσας, οι αγρότες φεύγοντας από το μπλόκο Ε65, οδεύουν προς τον Παλαμά όπου και θα περιμένουν τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση, μέχρι τις 11 Μαρτίου.

Οι Λαρισαίοι αγρότες, από την άλλη, θα μεταβούν στην Εφορία όπου και θα κάνουν κατάληψη, ενώ στη συνέχεια θα αποχωρήσουν. Τις κινητοποιήσεις τους θα συνεχίσουν στις 11 Μαρτίου.

Οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ και στο Μεσολόγγι

Νωρίτερα σήμερα επίσης συνεχίστηκαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς δεκάδες τρακτέρ με μαύρες σημαίες και πανό εισήλθαν στο Μεσολόγγι και κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο. Εκεί επιδόθηκε ψήφισμα στον δήμαρχο, Σπύρο Διαμαντόπουλο, ο οποίος από την πλευρά του εξέφρασε την στήριξή του στον αγώνα τους.

Παράλληλα οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου κλείνοντας τον δρόμο για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, όπου αναμένεται να επιδώσουν ψήφισμα και στον Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Μαυρομμάτη.

Νέο αγροτικό συλλαλητήριο στον Βόλο

Την Τετάρτη προγραμματίζεται νέο αγροτικό συλλαλητήριο στην πόλη του Βόλου, από εκπροσώπους σε όλη τη Μαγνησία. Στις 10 το πρωί, θα γίνει προσυγκέντρωση στον Περιφερειακό με κομβόι τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων να κινούνται προς την πλατεία Ελευθερίας.

Σημειώνεται ότι το μπλόκο του Στεφανοβικείου αποχωρεί αύριο, ενώ την Τετάρτη, στις 12.00, θα αποχωρήσουν οι αγρότες από τον Αλμυρό ταυτόχρονα με τα μπλόκα της Μακεδονίας (Ευζώνους, Νησέλι, Χαλκιδική κ.α.) και όχι της Θεσσαλίας.

Δηλώσεις Αγροτών στην Καρδίτσα: Περιμένουμε τον πρωθυπουργό, να ληφθούν ρηξικέλευθες αποφάσεις

«Περιμένουμε τον πρωθυπουργό στη Λάρισα για να συζητήσουμε το θέμα της Θεσσαλίας που είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Θα πρέπει να ληφθούν ρηξικέλευθες αποφάσεις» δήλωσε από την Καρδίτσα ο υπεύθυνος Τύπου της Επιτροπής των Μπλόκων, Σωκράτης Αλειφτήρας.

«Δίνουμε το στίγμα ότι αυτή η κοινή αγροτική πολιτική των Βρυξελλών μας διώχνει από τα χωράφια μας» δήλωσε ο Κώστας Τζέλλας, Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

photo: trikalanews

Ετοιμοπόλεμοι και οι Τρικαλινοί

«Ετοιμοπόλεμοι» στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν από την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, παραμένουν οι Τρικαλινοί αγρότες, δείχνοντας τις προθέσεις τους για μία ακόμη φορά.

Η νέα συμβολική διαμαρτυρία συνοδεύτηκε με αποκλεισμό, επί δίωρο, της εθνικής οδού Τρικάλων Λάρισας, παραμένοντας φυσικά στα μπλόκα, στο Μεγαλοχώρι, τη Βασιλική και το Ζάρκο.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών

Στην ατζέντα του βασικού πλαισίου αιτημάτων παραμένουν η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και μόνιμο πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με ταυτόχρονη επιδότηση και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Επιπλέον, ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, καθώς και των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από κάθε αιτία με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες και όχι σύμφωνα με την ασφαλιζόμενη αξία, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών κατέληξε στο μπλόκο του Μεγαλοχωρίου, όπου και σε νέα συνέλευσή τους αύριο, θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες θα έχουν σύσκεψη στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, την Τρίτη, στις 11 το πρωί οπότε και θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η κινητοποίηση των αγροτών εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που αποφάσισαν οι αγρότες με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Βαρβάρα: Κάμερες «έπιασαν» τις κινήσεις του δράστη μετά το φονικό – Ο πεθερός περιφερόταν με την καραμπίνα στο χέρι

Συνέντευξη Τύπου για τα Τέμπη: Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων – Αναπάντητα ερωτήματα έναν χρόνο μετά

Ο Μπέος με θρασυδειλία ζητά τα ρέστα από τον Τετέι: Πουλά ως ρατσιστικό αυτό που είπα – «Να ζητήσει συγγνώμη!»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 16:54