search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:30
MENU CLOSE

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «Ύδρα»

26.02.2024 22:38
fregata ydra 54- new

Στην Ερυθρά Θάλασσα κατευθύνεται πλέον η φρεγάτα «Ύδρα» που απέπλευσε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ της Δευτέρας για να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρώτος προορισμός θα είναι ο ναύσταθμος της Κρήτης για λίγες ώρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το μακρύ της ταξίδι επί τρεις μήνες για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα των «Ασπίδων», συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Σε αυτή την ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από την Γερμανία και από την Γαλλία, ενώ το στρατηγείο στην Λάρισα παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδα».

Η EUNAVFOR ASPIDES εχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποστολή την προστασία ,την δημιουργία ενός θόλου ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και θα είναι σε στενή συνεργασία με την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία Prosperity Guardian ,χωρίς όμως να συμμετέχει στο σκέλος εκείνο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επιθέσεις και στο έδαφος της Υεμένης για την εξουδετέρωση της απειλής των Χούθι.

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή είχε εκδηλώσει την πρόθεση της για συμμετοχή σε διεθνή δύναμη που θα αναπτύσσονταν στην Ερυθρά Θάλασσα και η απόφαση της Ε.Ε. για συγκρότηση Ευρωπαϊκής Δύναμης διευκόλυνε τις επιλογές της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης με το στρατηγείο της Λάρισας και επικεφαλής τον αντιπλοίαρχο Β. Γρυπάρη ενώ ο επιχειρησιακός Διοικητής είναι ο Ιταλός κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio» που έχει και την ευθύνη των χειρισμών και των αποφάσεων επί του πεδίου.

Διαβάστε επίσης:

Αγρότες: Επιστρέφουν στα χωράφια «με το κεφάλι ψηλά» – Προειδοποιούν την κυβέρνηση, «θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της»

Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα: «Ο γιατρός είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στα πεθερικά του» – Η σύζυγος του θύματος διαψεύδει το «κίνητρο» του δράστη

Τέμπη: Το πόρισμα – καταπέλτης των πραγματογνωμόνων των οικογενειών – «Ό,τι ψάξαμε, ψάξαμε, αποφάσισε ο κρατικός μηχανισμός μετά από 3 ημέρες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:29