search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 04:09
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύο «όχι» στον Τσίπρα από το συνέδριο και τον Κασσελάκη – Μία απροσδόκητη ρήξη   

26.02.2024 07:30
tsipras_kasselakis

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία αντικατάστασης του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου και εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στο να διεκδικεί τον προεδρικό θώκο, πολλά στελέχη που ήταν απέναντι στον κ. Κασσελάκη,  όπως ο Πάνος Σκουρλέτης,  ζητούσαν επιμόνως  από τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει.

Να παρέμβει για να ακυρώσει την φιλολογία πως ήταν απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου, να παρέμβει για να διαψεύσει την φημολογία πως στήριζε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε μια σιωπή ουδετερότητας και κέρδισε τον σεβασμό της πλειονότητας των οπαδών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές εξελίχθηκαν με τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη και το επόμενο διάστημα που ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να αλλάξει το κόμμα που του παρέδωσε – κατά την Όλγα Γεροβασίλη – ο Αλέξης Τσίπρας, που του παρέδωσαν – κατά τον ίδιο – οι  ψηφοφόροι και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε μια συστηματική διαρροή πληροφοριών ότι ο τέως πρωθυπουργός κρατά αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη, ότι αποδοκιμάζει την τακτική και τις επιλογές του, ότι σταμάτησε να τον στηρίζει στην ηγεσία του κόμματος.

Το «άδειασμα» πριν το συνέδριο

Και ήρθε η περασμένη Πέμπτη, 2 ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά παρενέβη στις εσωκομματικές διαδικασίες αδειάζοντας επί της ουσίας τον Στέφανο Κασσελάκη και καλώντας τον εάν θέλει να παραμείνει στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την

Επαναβεβαίωσή του με εσωκομματικές εκλογές από τα μέλη του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν ζητούσε εσωκομματικές εκλογές εδώ και τώρα.

Όλοι μίλησαν για «βόμβα Τσίπρα», που τινάζει στον αέρα το συνέδριο και για ευθεία αμφισβήτηση του τέως  πρωθυπουργού προς τον νυν πρόεδρο του κόμματος.

Κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος γιατί ο πρώην πρωθυπουργός προέβη προς αυτή την κίνηση. Άλλοι λένε ότι φοβήθηκε πως ο Στέφανος Κασσελάκης του παίρνει και του αλλάζει το κόμμα που επί της ουσίας  εκείνος δημιούργησε. Άλλοι ότι ένας ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του Κασσελάκη θα ήταν εμπόδιο στα οποία δικά του σχέδια για επιστροφή στην ενεργό πολιτική.

Και άλλοι γιατί πιέστηκε και συναισθηματικά από στελέχη του κόμματος που τα προηγούμενα χρόνια συμπορεύτηκαν μαζί του να κάνει κάτι για να μην μας πάρει το μαγαζί ο μικρός από την Αμερική.

Η πραγματική σύγκρουση

Όποιος κι αν είναι ο λόγος ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνση του από την ηγεσία του κόμματος παρενέβη με σαφή, ευθύ και άκομψο λένε πολλοί τρόπο στην εσωκομματική διαδικασία αυτή αμφισβητώντας με μία μη αναμενόμενη οξύτητα την ηγεσία Κασσελάκη.

Και μπορεί οι επόμενες ώρες αυτής της παρέμβασης να έδειξαν ότι η σύγκρουση θα ήταν μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη, η πραγματική σύγκρουση όμως ήταν μεταξύ πρώην και νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι και χθες το μεσημέρι η άποψη που επικρατούσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πως η όποια παρέμβαση Τσίπρα ακόμα και ένα νεύμα του χεριού του για τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος του είναι εντολή.

Μέχρι χθες το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο αδιαμφισβήτητος ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Και μέχρι εχθές το μεσημέρι πολλοί πίστευαν ότι ίσως η Όλγα Γεροβασίλη είχε πιθανότητες να εκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εάν ο Αλέξης Τσίπρας την στήριζε δημοσίως.

Από χθες το μεσημέρι όμως όλα αυτά αποτελούν παρελθόν γιατί ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητήθηκε από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός του.

Το όχι των συνέδρων στον Αλέξη

Τους είπε να πάνε σε εσωκομματικές εκλογές και του απάντησαν κατάμουτρα με ένα ηχηρό όχι. Και μάλιστα αρχιτέκτονες αυτού του όχι ήταν και στελέχη που πορεύτηκαν μαζί του τα προηγούμενα χρόνια όπως ο Νίκος Παππάς και ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Τσίπρας όμως υπέστη και μια δεύτερη ήττα από τον νυν προέδρου του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη. Πρώτον γιατί ο κ. Κασσελακης σήκωσε το γάντι που εκείνος του πέταξε, δεν τον φοβήθηκε δηλαδή, βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές.

Και δεύτερο και σημαντικότερο γιατί η προεδρία Κασσελάκη επαναβεβαιώθηκε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην θέληση και την παρέμβαση Τσίπρα.

Πλέον ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί τον «φύτεψε» σε αυτή τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας αλλά γιατί βρέθηκε απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και κέρδισε.

Πολλοί λένε ότι έχει συντελεστεί πατροκτονία ανάλογη με αυτή της περίπτωσης Τσίπρα – Αλαβάνου.

Άλλοι όμως λίγο πιο ψαγμένοι δεν μιλούν για πατροκτονία αλλά για πολιτική αυτοκτονία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως από δω και πέρα τα μηνύματα, είτε ευθέως από τον Αλέξη Τσίπρα, είτε μέσω κύκλων και περιβάλλοντος του δεν θα έχουν πια ούτε την ίδια βαρύτητα, ούτε την ίδια σημασία που είχαν μέχρι χθες το μεσημέρι.         

Διαβάστε επίσης:

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αλέξης Τσίπρας: Το πρώτο σχόλιο από το περιβάλλον του, μετά την απόφαση του συνεδρίου – «Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα»

Περιβάλλον Γεροβασίλη: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32