search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:14
MENU CLOSE

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Γιατί «επενδύει» στο «Σκανδιναβικό μοντέλο»

26.02.2024 15:09
pasok
Eurokinissi

Τις θέσεις του – μετά και την εκδήλωση για την Παιδεία – για τα μη κρατικά πανεπιστήμια παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ επενδύοντας στο «Σκανδιναβικό μοντέλο». Όπως σημειώνουν οι θεμελιωτές της πρότασης του Κινήματος «παραμένουν πιστή στην καταστατική τους θέση υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, τα οποία θα πρέπει να συνυπάρχουν και να συμπληρώνουν και όχι να ανταγωνίζονται το υπάρχον δημόσιο ακαδημαϊκό τοπίο».

Οι πυλώνες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «θεμελιώδης αρχή της προσέγγισής και των θέσεων του κόμματος είναι η πρωτοκαθεδρία του ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου στο εκπαιδευτικό σύστημα. Όλες οι επιμέρους ρυθμίσεις, όσον αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, είναι προσαρμοσμένες σε αυτή την αρχή. Κύριος στόχος είναι η λειτουργία των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων να εξυπηρετεί την αναβάθμιση της παιδείας, την πρόοδο της γνώσης και την κοινωνική κινητικότητα, όχι την επιχειρηματική ελευθερία των ιδιοκτητών τους»

«Για εμάς, η παιδεία δεν είναι απλά παροχή υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό. Επιτρέπουμε τη λειτουργία μη κρατικών φορέων στον ακαδημαϊκό χάρτη μόνο εφόσον αυτή συμβάλλει στη βελτίωση και συμπλήρωση του δημόσιου συστήματος», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη.

Πυξίδα το Σκανδιναβικό μοντέλο

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ως κυρίαρχη βάση συζήτησης αλλά και παρουσίασης το «Σκανδιναβικό μοντέλο». Οι χώρες αυτές έχουν εντάξει τους μη κρατικούς φορείς στην ανώτατη εκπαίδευσή τους, διατηρώντας ταυτόχρονα την παιδεία ως κοινωνικό αγαθό. Πάνω σε αυτό το πνεύμα διαμορφώθηκε και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποτελεί την πυξίδα της στάσης τους τόσο στην τρέχουσα «συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα franchise παραρτήματα, όσο και για την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Οι τρεις πυλώνες της θέσης του ΠΑΣΟΚ:

  • Υποχρεωτικός και διασφαλισμένος ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους προς όφελος της έρευνας, της διδασκαλίας και των φοιτητών.
  • Ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση, με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού αντικειμένων σπουδών.
  • Διαμόρφωση κοινού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας για τα δημόσια και τα μη κρατικά ιδρύματα, ώστε να προστατεύονται ο χρόνος, οι πόροι και η προσπάθεια των φοιτητών.

Αναλυτικά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στο γράφημα του κόμματος

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Γιαννούλης: «Ο Κασσελάκης θα κριθεί στις ευρωεκλογές, ορίζοντας τετραετίας δεν υπάρχει» (video)

Γιώργος Τσίπρας: Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή και κανείς δεν είναι υπό προθεσμία (video)

Γεωργιάδης για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Νίκος Παππάς καθάρισε τον Τσίπρα σαν αυγό και τώρα έχει τον Κασσελάκη υπό έλεγχο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:09