search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:29
MENU CLOSE

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Βούλιαξε» η Αθήνα από χιλιάδες φοιτητές για το «όχι» στο νομοσχέδιο – Μεγαλειώδης πορεία στη Βουλή (Photos/Videos)

08.03.2024 16:16
panekpiadeutiko sillalitirio athina- new

Στους δρόμους της Αθήνας βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η πορεία των χιλιάδων φοιτητών ξεκίνησε από τα Προπύλαια με τελικό προορισμό τη Βουλή, όπου θα παραμείνουν όσο χρειαστεί, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά οι διαδηλωτές.

Συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και των ΜΑΤ σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών και να επιτίθεται με γκλομπς στους διαδηλωτές, με τουλάχιστον οκτώ τραυματίες και την εικόνα νεαρού με αίματα στο κεφάλι, να είναι εξοργιστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να ανακόψουν την πορεία με πολλαπλές επιθέσεις κατά των φοιτητών στο Σύνταγμα, ενώ την έπνιξαν στα χημικά όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να σπάσουν συμβολικά τον φραγμό μπροστά στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν λίγο στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός και τρεις φοιτητές, ωστόσο κατά πληροφορίες έχουν καταγραφεί 8 τραυματισμοί φοιτητών, οι οποιοι έχουν παραληφθεί από ασθενοφόρα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Στο συλλαλλητήριο συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι από την Κρήτη, την Πάτρα και από άλλα μέρη της χώρας, με την αστυνομία να υπολογίζει τους διαδηλωτές σε 13.000, αλλά οι διοργανωτές να κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών, καθώς συμμετέχουν πάνω από 200 φοιτητικοί σύλλογοι.

Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο πούλμαν που μετέφεραν φοιτητές από την Πάτρα και σύμφωνα με καταγγελίες, έπρεπε να υποβληθούν σε σωματικό έλεγχο προκειμένου να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν.

Οι φοιτητές, μαθητές και καθηγητές που συμμετέχουν επίσης στο συλλαλητήριο συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια και βρίσκονται ήδη στη Βουλή με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν, την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά).

Νωρίτερα, ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και των ΜΑΤ σημειώθηκε στη Σταδίου στη διάρκεια του συλλαλητηρίου.

Έγινε χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις καθώς κατά πληροφορίες έγινε ρίψη μολότοφ από ομάδα των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, στις εννέα φτάνουν οι προσαγωγές ατόμων στις οποίες προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. νωρίς το μεσημέρι, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο πλαίσιο προέλεγχων, που έγιναν πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Όταν το κύριο σώμα της πορείας έφτασε στο Σύνταγμα στο ύψος της οδού Ερμού, φοιτητές κρέμασαν γιγαντοπανό με το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας», σε γνωστό πολυκατάστημα, εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών.

Το σημερινό συλλαλητήριο φοιτητών, καθηγητών και συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΔΟΕ, η ΠΟΣΔΕΠ και η ΟΔΤΠΕ.

Στην διαδήλωση συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Θέσεις εργασίας για τις γυναίκες που πλήττονται από έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Ηλεία: Στον 45χρονο που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο ανήκει η σορός που βρέθηκε στον Αλφειό

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Χημικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Σταδίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09